Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2018,
11.59

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zgodovina ZOI

Torek, 2. 1. 2018, 11.59

6 let, 2 meseca

Nagano 1998

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Zadnje olimpijske iger v drugem tisočletju je še drugič gostila Japonska. Po 26 letih, ko je igre gostil Saporo, se je olimpijska družine preselila v Nagano.

 | Foto:

Čeprav je muhasto japonsko vreme pogosto krojilo sporede tekem svetovnega pokala v različnih športih, pa so pri krovni olimpijski organizaciji vendarle dali Naganu prednost pred Aosto, Jaco, Oestersundom in Salt Lake Cityjem. Zle slutje so se sicer uresničile, saj je sneženje poskrbelo za kar nekaj težav, vseeno pa so organizatorji na koncu pod streho spravili vsa tekmovanja, vključno z vsemi novostmi. Na igrah so prvič nastopili deskarji na snegu, v hokeju na ledu pa so se za odličja potegovala tudi dekleta. Število udeležencev se je v deželi vzhajajočega sonca povzpelo nad mejo 2000, športniki pa so prihajali iz kar 72 držav.

 | Foto: Prvič v zgodovini so se iger udeležili tudi hokejisti iz severnoameriške poklicne lige NHL, zato so mnogi stavili na Kanadčane in Američane. Vendarle pa so se končne zmage veselili Čehi, kar je bila edina zlata kolajna za to slovansko državo. Med dobitnike medalj se je sicer prebilo kar 23 držav, med njimi pa to pot ni bilo Slovenije. Kar 29 kolajn so zbrali Norvežani, s 25 so jim sledili Norvežani, Rusi pa so igre sklenili z 18.

Med posamezniki so iztopali nordijski smučarji. Rusinja Larisa Lazutina se je veselila kar petih kolajn (tri zlate), štiri nova odličja je v svojo zbirko dodal izjemni Bjoeren Daehlie, ruska tekačica Olga Danilova je pobrala tri odličja, domače navijače pa je navduševal skakalec Kazujoši Funaki. Bil je najboljši na veliki skakalnici, na srednji se je zadovoljil s srebrom, nato pa je do zmagoslavja popeljal še ekipo.

Nepozabno olimpijsko zgodbo je spisal tudi avstrijski alpski smučar Hermann Maier. Po grozljivem padcu v smuku je že čez nekaj dni postal olimpijski prvak v superveleslalomu, igre pa je nato sklenil še z zmago v veleslalomu. Med smučarkami pa je blestela Nemka Katja Seizinger, prva v smuku in kombinaciji ter treja v veleslalomu.

Število športov: 10
Število disciplin: 68
Število udeležencev: 2176 iz 72 držav
Slovenski športniki: 34
Najuspešnejši udeleženec: Larisa Lazutina/RUS, nordijsko smučanje, 5 kolajn (3 Z, 1 S, 1 B)
Najuspešnejša država: Nemčija - 29 kolajn (12 Z, 9 S, 8 B)
Igre je odprl: cesar Akihito
Olimpijska prisega: Kenjo Ogiwara

 

Ne spreglejte