Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 1. 2018,
11.34

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zgodovina ZOI

Torek, 2. 1. 2018, 11.34

6 let, 2 meseca

Lake Placid 1980

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Po Innsbrucku in St. Moritzu se je z vrnitvijo olimpijskih iger soočil še Lake Placid, ki je v zadnjem krogu izbora "zmagal" brez boja, saj se je Vancouver umaknil.

 | Foto:

Igre leta 1932 so bile za organizatorje velika šola, tako da niso ponavljali določenih napak. Vseeno pa se je ustroj olimpijskih iger v teh letih že tako spremenil, da so morali Američani poseči po novih 'orožjih'. Kot prvi v zgodovini olimpijskih iger so tudi 'premagali' naravo. Problem pomanjkanja snega so namreč rešili z umetnim zasneževanjem.

Domači ljubitelji zimskih športov in spektakla so z velikim navdušenjem sprejeli vrnitev olimpijskega duha v ameriško zvezno državo New York. Za še večjo vznemirjenje pa so poskrbeli športniki iz 37 držav, saj nepozabnih predstav ni manjkalo. Odlični nastopi Hanni Wenzel in Ingemarja Stenmarka so zaznamovali alpsko smučanje. V nordijskem sta največji pečat pustila Barbara Petzolf in Nikolaj Zimjanov. Prav športniki iz SZ so bili tudi to pot premočni za vse ostale tekmece.

Ob naelektrenih odnosih med Sovjetsko zvezo in ZDA pa so se domači navijači še toliko bolj iskreno veselili uspehov svojih športnikov. Predvsem zlato hokejske reprezentance je še dolgo odmevalo. Nov mejnik pa je postavil hitrostni drsalec Eric Heiden, ki je na otvoritveni slovesnosti prisegel v imenu športnikov. Na ledeni stezi je bil razred zase, saj se je okitil s kar petimi zlatimi kolajnami.

Kaj pa Slovenci? Raven konkurenčnosti se je v tistem obdobju vidno dvignila, a za prvo kolajno je znova zmanjkal drobec sreče. Bojan Križaj jo je v veleslalomu zgrešil za pičli dve stotinki sekunde.

Število športov: 8
Število disciplin: 37
Število udeležencev: 1072 iz 37 držav
Slovenski športniki: 14
Najuspešnejši udeleženec: Eric Heiden/ZDA, hitrostno drsanje, 5 kolajn (5 Z, 0 S, 0 B)
Najuspešnejša država: Sovjetska zveza - 22 kolajn (10 Z, 6 S, 6 B)
Igre je odprl: Walter Mondale
Olimpijska prisega: Eric Haiden
Ne spreglejte