Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2021,
18.32

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

poškodba padec Kitzbühel Ryan Cochran Siegle Urs Kryenbühel

Petek, 22. 1. 2021, 18.32

3 leta, 2 meseca

Urs Kryenbühl in Ryan Cochran-Siegle

Po prvih spodbudnih novicah je za nesrečnega Švicarja nastopil trenutek resnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Urs Kryenbühl | Švicarja so po padcu s helikopterjem prepeljali v bolnišnico. | Foto Reuters

Švicarja so po padcu s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Foto: Reuters

Petkov smuk za svetovni pokal v slovitem Kitzbühlu, ki velja za eno od najtežjih preizkušenj v sezoni, je bolj kot zmaga Švicarja Beata Feuza zaznamoval grd padec njegovega rojaka Ursa Kryenbühla, zdaj pa je več znanega tudi o tem, kakšne posledice je pustil grozljivi padec. Z grdim padcem je smuk predčasno končal tudi Američan Ryan Cochran-Siegle, ob tem je dobil manjšo poškodbo.

urs Kryenbüchel
Sportal Grenka zmaga Beata Feuza ob strašljivem padcu rojaka

Tekma v Kitzbühlu je v preteklosti zahtevala že nemalo strašljivih padcev, drugače ni bilo niti danes. Tokrat jo je najslabše odnesel Švicar Urs Kryenbühl, ki je nesrečno padel pri zadnjem skoku. Šestindvajsetletni alpski smučar je pri zadnjem skoku, kjer je hitrost večja od 145 kilometrov na uro, izgubil nadzor nad smučmi in grdo padel ob pristanku na konice smuči. Ob padcu ga je odneslo daleč čez ciljno črto, v že tako praznem ciljnem izteku pa je zavladala smrtna tišina. Na istem mestu je pred 12 leti prav tako strašljivo padel Daniel Albrecht, ki se je iz kome prebudil šele po treh tednih in pol.

Kryenbühl ob nesrečnem skoku | Foto: Reuters Kryenbühl ob nesrečnem skoku Foto: Reuters

Nezavestnemu Švicarju so na pomoč takoj priskočili reševalci, s helikopterjem so ga prepeljali v bolnišnico v Innsbruck. Hitro po koncu tekme so iz tabora Švicarske smučarske zveze prišle prve spodbudne informacije, da naj bi bil nesrečni Kryenbühel pri zavesti. "Iz švicarskega tabora so sporočili, da so se z Ursom že pogovarjali, prepoznal je tudi trenerja," so sporočili. Da je tako, je v intervjuju za avstrijski ORF po zmagi potrdil tudi Beat Feuz. "Trener, ki je bil v cilju, mi je pravkar rekel, da ga je Kryenbühl prepoznal," je povedal Švicar, ki je bil sicer na zloglasnem Streifu najhitrejši.

A kljub spodbudnim prvim novicam je nesrečni Kryenbühl ob padcu utrpel številne hude poškodbe. "Prvi pregledi so razkrili pretres možganov, zlom desne ključnice in hujši poškodbi križnice in notranje vezi desnega kolena," so sporočili iz švicarskega tabora, 26-letni smučar pa je tako najverjetneje že sklenil sezono. Kot so še sporočili iz švicarske zveze, bo Kryenbühl noč preživel v bolnišnici v Innsbrucku, v Švico pa naj bi se vrnil v soboto.

Američan jo je bolje odnesel 

Že pred padcem Kryenbühla je grdo padel tudi Američan Ryan Cochran-Siegle, a je takoj po nesreči že stal na nogah, mučila pa ga je bolečina v ramenu. Tudi njega so s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. "Ryan je ob padcu utrpel lažjo poškodbo vratnih vretenc in udarec v ramo. Sicer je njegovo počutje v redu. Trenutno počiva v hotelu in ne bo nastopil na preostalih dveh tekmah ta konec tedna. Ne vemo še, kdaj natanko se bo vrnil v karavano svetovnega pokala," so sporočili iz ameriške smučarske zveze.

V Kitzbühlu bo v soboto sicer na sporedu še en smuk, v nedeljo pa se bodo alpski smučarji pomerili še v superveleslalomu.

Preberite še:

Sofia Goggia
Sportal Zgodovinski podvig Italijanke, Ferkova prehitela Štuhčevo
Andreja Slokar
Sportal Nova izjemna predstava Andreje Slokar
Ne spreglejte