Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2020,
14.14

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

4

Natisni članek

veleslalom Žan Kranjec Žan Kranjec

Sobota, 5. 12. 2020, 14.14

3 leta, 4 mesece

Santa Caterina Valfurva, veleslalom (m)

Žan Kranjec se je vrnil na stopničke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

4

Žan Kranjec | Žan Kranjec je po vodstvu po prvi vožnji na koncu drugega veleslaloma sezone osvojil drugo mesto. | Foto Guliver/Getty Images

Žan Kranjec je po vodstvu po prvi vožnji na koncu drugega veleslaloma sezone osvojil drugo mesto.

Foto: Guliver/Getty Images

Ob drugi zmagi Hrvata Filipa Zubčića se je najboljši slovenski alpski smučar Žan Kranjec z drugim mestom v Santa Caterini vrnil na veleslalomske stopničke svetovnega pokala.

Natanko 320 dni po zmagi v Adelbodnu se je Žan Kranjec vrnil med najboljše tri v svetovnem pokalu. V Santa Caterini je napadal celo zmago. Po prvi vožnji je namreč vodil, v drugo pa je sprejel vrženo rokavico Hrvata Filipa Zubčića. Ta je v zahtevnih razmerah z drugim časom finala uspešno kljuboval nemirni snežni podlagi, zadnja pa je nekoliko več težav povzročala Kranjcu. Po dveh drobnih napakah je nekoliko izgubil pravi ritem, a je bil vseeno napadalen. Njegova prednost se je topila. Na koncu tudi stopila. Hrvat ga je premagal za 12 stotink sekunde. Jadranskima sosedoma pa se je tokrat na stopničkah pridružil še Švicar Marco Odermatt, ki zdaj vodi v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala.

Na tretjo zmago bo moral še počakati. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Na tretjo zmago bo moral še počakati. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Pravi obraz

"Če se Žan odloči, da bo tekmoval in napadal, se lahko zavihti na sam vrh. Če išče popolnost in razmišlja o drugih stvareh, pač ne," je svojevrstno mantro moške tehnične ekipe pred selitvijo v Santa Caterino pri Bormiu ponavljal glavni trener Klemen Bergant, katerega naloga je pred tekmami predvsem tovrstno motiviranje. Da je bil pri tem uspešen, je Kranjec potrdil že po nekaj zavojih. Bil je odločen, napadalen in izjemno natančen pri vhodih v zavoje. Za nameček je ubral tudi idealen ritem in pravo mero tveganja. S to seveda pridejo tudi napake. Kranjcu se je pripetila na zadnji manjši prelomnici pred ciljem prve vožnje, kjer je "pustil" nekaj stotink.

Vseeno si je po polovici tekme prismučal kar 46 stotink sekunde pred prvim zasledovalcem, Švicarjem Marcom Odermattom. Šesti Filip Zubčić je zaostajal slabih sedem desetink, sedmi Aleksander Aamodt Kilde že več kot sekundo, 16. Luca de Aliprandini pa več kot dve.

S šestega mesta na najvišjo stopničko: Filip Zubčić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko S šestega mesta na najvišjo stopničko: Filip Zubčić Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ko je Kranjec predlani v Saalbachu slavil svojo prvo zmago, je bil po prvi vožnji četrti. Letošnjo drugo zmago v Adelbodnu je napadel s šestega mesta. Tokrat je bil torej v psihološko zahtevnem položaju, ko se je na drugo progo podal povsem kot zadnji. Psihološka pripravljenost ga ni izdala, vseeno pa si je ob želeni napadalnosti privoščil preveč napak, da bi premagal prav vse. Njegov finalni nastop ni bil brezhiben, o čemer priča tudi enajsti čas.

Sedemindvajsetletni Filip Zubčić je tako prišel so svoje druge zmage v karieri, leto starejši Kranjec pa se je še sedmič zavihtel med najboljše tri. Ob dveh zmagah in štirih tretjih mestih je bil tokrat prvič drugi. Z novimi 80 točkami se je povzpel na četrto mesto v veleslalomskem seštevku.

Kranjec, Zubčić, Odermatt | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Dohitel Bojana Križaja

"Dvojna zmaga," se je na razplet veleslaloma za zapisom na svojem profilu Facebook odzval hrvaški biatlonec s slovenskim potnim listom Jakov Fak. ""Drugo mesto super rezultat. V dobri prvi vožnji sem že na sami progi čutil, da sem zelo hiter, v drugi vožnji so se mi dogajale manjše napake. Poskušal sem se boriti od štarta do cilja. Uspelo mi je dokaj dobro, vendar sem z manjšimi napakami izgubil ravno tisto, kar je bilo potrebno za zmago," pa je rezultat sezone komentiral Kranjec, ki je slovenskemu moškemu smučanju priboril 101. uvrstitev na stopničke svetovnega pokala. Sam se je na oder zavihtel sedmič. Vselej v veleslalomu.

Filip Zubčić in Žan Kranjec | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

S tem je po številu veleslalomskih stopničk na vrhu večne slovenske lestvice ujel legendarnega Bojana Križaja. Toda Tržičan v tej disciplini ni nikoli zmagal. Ima pa zato v domači zbirki kolajno v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala. Tako kot tudi Jure Košir. Kranjec do tega podviga, kot tudi do kolajne na velikih tekmovanjih, za kateri sta poskrbela Jure Franko in Boris Strel, še ni prišel. Letos ima novo priložnost in, kot vse kaže, tudi močne karte v svojih rokah.

Hadalin znova praznih rok

Zelo dobro veleslalomsko pripravljenost je na svoji tretji tekmi sezone potrdil tudi Štefan Hadalin, a je po napaki tik pred ciljem prve vožnje ni unovčil. Vrhničan, ki je bil pred dnevi 17. na paralelni preizkušnji v Lechu, se je s številko 54 odlično spopadel z dodobra načeto podlago. V zgornjem delu je bil celo na poti v petnajsterico. V spodnjem delu je malenkostno popustil, a je zadnji vmesni čas vseeno obljubljal uvrstitev v finale. A je nato po napaki in odstopu nekaj vrat pred ciljem ni bilo.

Pogled v zrak

Tako Kranjec kot tudi Hadalin naj bi bila nove priložnosti za potrditev dobre pripravljenosti deležna v nedeljo. Santa Caterina je namreč predvidena še za drugi zaporedni veleslalom, ki je bil prav tako prestavljen iz Val d'Isera. Toda vremenska napoved ni pretirano obetavna. Že druga sobotna vožnja je na sicer dobro očiščeni snežni podlagi potekala ob močnem sneženju. Usoda preizkušnje bo znana v jutranjih urah. Izključena ni niti prestavitev tekme na ponedeljek. Podobno velja za že superveleslalom v St. Moritzu, kjer sta že v soboto brez nastopa ostali Ilka Štuhec in Maruša Ferk.  

Veleslalom (m), Santa Caterina: po 2. vožnji:

 

Skupna razvrstitev, po treh tekmah:
1. Alexis Pinturault (Fra) 195
2. Filip Zubčić (Hrv) 148
3. Marco Odermatt (Švi) 140
4. Lucas Braathen (Nor) 135
5. Henrik Kristoffersen (Nor) 134
6. Žan Kranjec (Slo) 122
7. Gino Caviezel (Švi) 100
Alexander Schmid (Nem) 100
9. Loic Meillard (Švi) 95
10. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 64
...
31. Štefan Hadalin (Slo) 14
...

Veleslalom (2):
1. Marco Odermatt (Švi) 140
2. Lucas Braathen (Nor) 122
Filip Zubčić (Hrv) 122
4. Žan Kranjec (Slo) 116
5. Loic Meillard (Švi) 95
Alexis Pinturault (Fra) 95
7. Gino Caviezel (Švi) 60
8. Henrik Kristoffersen (Nor) 54
9. Leif Kristian Nestvold-Haugen (Nor) 54
10. Tommy Ford (ZDA) 49
...

1. vožnja:

 

Preberite še:

Žan Kranjec
Sportal Trenerjev izziv za napad na vrh: Pritisni na plin!
Alexis Pinturault
Sportal Jubilejna 30. zmaga za Pinturaulta, Hadalin za las zgrešil osmino finala
Ne spreglejte