Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 12. 2012,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 29. 12. 2012, 8.35

8 let

Prolog Randallovi in Northugu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prolog tekaškega tour de ski sta dobila Kikkan Randall in Petter Northug. Najboljša Slovenka je bila Alenka Čebašek na 26. mestu.

Ameriška smučarska tekačica Kikkan Randall (7:28,1) je zmagovalka uvodne preizkušnje na turneji Tour de Ski. Za njo sta se na 3,1 kilometra dolgem prologu v prosti tehniki v nemškem Oberhofu uvrstili Švedinja Charlotte Kalla (+0:04,4) in Poljakinja Justyna Kowalczyk (+0:04,7). Najboljša Slovenka je bila Alenka Čebašek na 26. mestu (+0:21,3). Na današnji tekmi sta nastopili še dve Slovenki: Barbara Jezeršek (+0:42,2) je zasedla 51., Vesna Fabjan (+0:45,5) pa 59. mesto.

Randallova je tako dobro začela turnejo, pred zmagovalko iz leta 2008 Kallo ima dobrih devet sekund naskoka pred naslednjo preizkušnjo, pred Kowalczykovo, ki je dobila prejšnje tri toure, pa že 14,7 sekunde. Čebaškova ima pred nadaljevanjem turneje 36,3 sekunde zaostanka, Jezerškova 57,3 sekunde, Fabjanova pa 1:00,5 minute.

"Po Kanadi sem se dobro spočila in naredila dober trening, kar je tudi razlog, da sem se na tekmi dobro počutila. Začela sem hitro, malo me je pobralo, vendar sem vedela, da je proga kratka. Smuči so bile odlične. Zadovoljna sem z točkami na distanci, zmanjkalo mi je pet sekund do 20. mesta, a vseeno moram biti zadovoljna s 26. mestom," je po nastopu povedala Čebaškova. Dekleta se bodo v nedeljo na istem prizorišču merila na 10 km v klasični tehniki.

V moški konkurenci je danes slavil olimpijski in svetovni prvak Norvežan Petter Northug, na štirikilometrski progi sta se za njim na stopničkah zvrstila Šved Marcus Hellner, ki je zaostal 6,1 sekunde, in Rus Aleksander Legkov (+7,2). Slovenskih tekmovalcev ni bilo na startu. Trikratni zmagovalec te turneje, Švicar Dario Cologna, je bil z dobrimi desetimi sekundami "zamude" četrti. Northug je po odpovedi Marit Bjoergen sicer največje norveško upanje za skupno zmago na turneji. V dosedanjih šestih izvedbah Norveška še nima skupnega zmagovalca oziroma zmagovalke.

Northug ima pred nedeljsko tekmo na 15 kilometrov klasično 11,1 sekunde prednosti pred Hellnerjem, 17,2 pred Legkovom in že 25,1 pred Cologno.

Turnejo sicer sestavlja sedem preizkušenj, zadnja bo na sporedu 6. januarja.

Ne spreglejte