Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
14. 4. 2016,
16.16

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Četrtek, 14. 4. 2016, 16.16

6 let, 6 mesecev

Po dnevu oddiha že v sezoni 2016/17

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Slovenska smučarska reprezentantka Maruša Ferk poudarja, da se je že lotila priprav na novo sezono, pri tem pa upa, da ji bo kmalu sledilo tudi vodstvo panožne zveze. 

Maruša Ferk je bila v pretekli sezoni tretja najboljša slovenska alpska smučarka. Boljši sta bili Ilka Štuhec in Ana Drev. | Foto: Maruša Ferk je bila v pretekli sezoni tretja najboljša slovenska alpska smučarka. Boljši sta bili Ilka Štuhec in Ana Drev.

"Glede na vlogo povratnice po poškodbi in upoštevajoč vse težave, ki so me spremljale na poti vračanja, je pravkar končana sezona presegla pričakovanja. Po drugi strani pa sem do sebe izjemno stroga in ostra. Včasih pri ocenjevanju rezultatov pozabim na okoliščine. Vem, da lahko dosežem še več. Prav to je motivacija za nadaljnje delo," je črto pod tekmovalno sezono 2015/16 potegnila Maruša Ferk, ki kot enega od uspehov zime izpostavlja tudi dejstvo, da je sezono sklenila zdrava. Večjih bolečin po zlomu mečnice leve noge na začetku sezone 2014/15 ne čuti, nekaj težav ima le zaradi poškodovanega živca ob brazgotini operirane noge.

Točke je v pravkar končani sezoni osvajala v štirih disciplinah (skupno 121, kar je najboljši izkupiček po letu 2012), najbolj konkurenčna pa je bila v slalomu ter na prvi kombinaciji sezone, na kateri je zasedla celo četrto mesto. "Prav slalomski napredek je bil moj osrednji cilj. Pet let sem iskala svoj pravi slalomski položaj. Pogosto sem si ogledovala videoposnetke iz svojih najboljših sezon in vožnje primerjala z zdajšnjimi," pravi Ferkova, ki je sezono končala kot 32. slalomistka svetovnega pokala, a z zelo ugodnimi FIS točkami, ki ji zagotavljajo dobro štartno izhodišče.

Ponedeljek počitek, torek nova sezona

Od sezone se je Ferkova simbolično poslovila v nedeljo, si dan zatem privoščila oddih, že v torek pa se je lotila projekta sezona 2016/17. "Zdaj je na dnevnem redu predvsem aerobna priprava, delam vaje za trup, ob ugodnih razmerah pa se bomo z reprezentančnimi sotekmovalkami v kratkem odpravile še na kakšen zimski trening. Večjega dopusta nimam v načrtu, morda si bom nekaj časa zase vzela le v začetku maja, a vem, da tudi takrat ne bo lenarila," pripoveduje 27-letna Gorenjka, ki, podobno kot glavnina slovenskih smučarjev, čaka na predstavitev delovnih programov, reprezentančni proračunov in predlog seznama tekmovalcev in trenerjev za novo tekmovalno obdobje.

Naveličana starih obljub ne skriva skeptičnosti in nezaupljivosti. "Besedam ne verjamem več. Zanimajo me le dejanja. Lahko pa povem, da je za tekmovalce zelo težko, če ne vemo, kako naprej. Koliko bo denarja? Kdo bo v ekipi? Vprašanj je veliko, odgovorov malo. Žal je tako, da mora imeti vsak od nas pripravljen rezervni načrt. Jaz ga imam. Zato že postavljam bazo. Če bo treba, se bom tudi v lastni režiji podala na sneg. Ne bi bilo prvič," pravi dolgoletna reprezentantka.

"Sezona 2015/16 je preteklost. Pogled je že namenjen novi zimi." | Foto: "Sezona 2015/16 je preteklost. Pogled je že namenjen novi zimi."

Smuku se ne bo odrekla

Tudi v novi sezoni želi staviti predvsem na slalom in kombinacijo, obenem pa namerava znova obuditi še konkurenčnost v hitrih disciplinah. Tu se utegne kaj kmalu soočiti z novo prepreko. V pretekli sezoni je bil namreč trening hitrih disciplin na reprezentančni ravni dodobra zapostavljen in osiromašen, Ilki Štuhec pa ob tem odprta vrata za samostojno pot.

"Moti me, da je v moškem delu reprezentance to bolj urejeno kot pri dekletih. Tekmovalci imajo podporo tako v tehničnih kot tudi hitrih disciplinah. Pri nas je več zmede. Osebno bi še vedno rada trenirala tudi hitri disciplini, po eni strani zaradi tekmovalnih ambicij v smuku in superveleslalomu, po drugi zaradi kombinacije, kjer si lahko obetam vrhunske dosežke. A ne tako kot lani … V pretekli sezoni so me namreč na štart prvega smuka postavili brez enega samega treninga, rekoč, naj se zanašam na svoje občutke. To ni bilo tako preprosto. Zato trdim, da se smukov na takšen način ne bom več lotevala," je odločna Ferkova, ki v karavani svetovnega pokala načrtuje še vsaj tri sezone.

Ne spreglejte