Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
17. 5. 2018,
18.30

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99

Natisni članek

Planica Planica nordijsko svetovno prvenstvo

Četrtek, 17. 5. 2018, 18.30

5 let, 11 mesecev

V četrto gre rado: Planica dobila organizacijo nordijskega SP!

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,99
Planica | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kocka na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Grčiji je padla: Planica bo leta 2023 organizirala nordijsko svetovno prvenstvo. 

V Gangwonu, Barceloni in Cancucu ni šlo. V četrto gre rado. 51. kongres FIS, ki ga te dni gosti grško obmorsko letovišče Costa Navarino, pa je le uslišal planiške želje. Dolina pod Poncami bo torej leta 2023 prizorišče svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, ki združuje teke, skoke in nordijsko kombinacijo.

Planica je namreč kandidirala že za SP 2017, 2019 in 2021, a vselej neuspešno. Tokrat je imela le enega protikandidata, in sicer norveški Trondheim, ki je pred 21 leti že gostil nordijsko svetovno prvenstvo. Norveško infrastrukturo je resda že načel zob časa, a so pobudniki kandidature zagotovili temeljito obnovo, za katero naj bi namenili kar 80 milijonov evrov. Toda pri FIS so se odločili, da bodo dali prednost vztrajni slovenski kandidaturi in s tem že obstoječemu sodobnemu nordijskemu središču.

Zlata lisica 2017
Sportal Mariborski boj je bil uspešen

"Ne bo vam žal!"

"Hvala za zaupanje in vaše glasove. Hvala tudi naši vladi in vsem, ki so s planiško kandidaturo vztrajali toliko let. Verjamem, da bomo upravičili zaupanje. To bo prvenstvo, ki ga nikoli ne boste pozabili," je delegate kongresa in člane predsedstva le nekaj trenutkov po zmagi nagovoril predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Planica, ki sicer redno gosti finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, preizkusila se je tudi že v organizaciji tekaškega svetovnega pokala, za nameček pa bo leta 2020 še sedmič organizirala svetovno prvenstvo v poletih, se bo pri organizaciji naslonila tudi na pomoč Italije in Avstrije. Gorenjske nastanitvene zmogljivosti bodo namreč dopolnili v Trbižu z okolico in na Koroškem.

Tek Planica | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Račun za svetovno prvenstvo?

Predstavniki SZS so že v Grčiji s FIS podpisali tudi pogodbo o organizaciji, s katero so sprejeli vse finančne pogoje. Za začetek bo morala Slovenija plačati dodatnih 330 tisoč evrov pristojbine. Po drugi strani pa s pogodbo prepušča tudi televizijske in trženjske pravice. Na račun tega naj bi po zagotovilih organizacijskega odbora na slovenski račun "kapnilo" dovolj denarja za pokritje dobršnega dela organizacije. Končni račun za SP 2023 se bo gibal med 15 in 20 milijoni evrov.

Kar nekaj denarja pa so pobudniki prvenstva na Gorenjskem porabili že za dosedanji boj. Tokrat so v kampanjo vložili približno 200 tisoč evrov.  Ker se je Planica že četrtič potegovala za prvenstvo, je bila upravičena do precejšnjega denarnega popusta pri plačilu kandidacijske pristojbine. Namesto 150 tisoč švicarskih frankov so morali Slovenci nakazati "le" 75 tisoč frankov oziroma slabih 68 tisoč evrov. Za vse neuspešne predhodne poskuse je bilo zgolj za kotizacije do zdaj treba plačati že dobrih 300 tisoč evrov.

Smučarji se bodo vrnili v Francijo

Že pred zasedanjem vodilnih na FIS je bilo jasno, da bo svetovno prvenstvo v poletih leta 2022 gostil Vikersund, svetovno prvenstvo v deskanju in smučanju prostega sloga leta 2023 pa Bakuriani. To sta bila namreč edina kandidata. Padla pa je tudi odločitev o gostitelju SP 2023 v alpskem smučanju. Courchevel je prejel več glasov kot Saalbach.

Lindsey Vonn
Sportal Vonnova je potegnila ročno zavoro
Ne spreglejte