Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
4. 1. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

1

Natisni članek

Peter Prevc Peter Prevc novoletna turneja Innsbruck

Sreda, 4. 1. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Kako se Peter Prevc vrača med najboljše skakalce?

Peter Prevc: Sebi in trenerjem moram zaupati, da sem na pravi poti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

1

Prvi mož slovenskega skakanja Peter Prevc je podrobneje spregovoril, kako je z vnovičnim pridobivanjem skakalnih občutkov. Med božičnimi prazniki je naredil napredek in ga potrdil na začetku novoletne turneje. Zdaj še išče tisto nadgradnjo, da bo spet krojil razplet pri vrhu. Zaradi trenutnega položaja se pošali kar sam na svoj račun.

Innsbruck | Foto: Peter Prevc ima novo učno gradivo, ki ga vneto prebira iz dneva v dan. Vse bližje je temu, da ga bo osvojil in se spet postavil na mesta, na katerih želi biti. | Foto: Sportida Peter Prevc ima novo učno gradivo, ki ga vneto prebira iz dneva v dan. Vse bližje je temu, da ga bo osvojil in se spet postavil na mesta, na katerih želi biti. Foto: Sportida V novo sezono je Peter Prevc vstopil kot nesporni kralj pretekle zime, v kateri se je igral v zraku, konkurenca pa ga ni mogla sklatiti z neba. Vstop v novo sezono v Kuusamu je bil prav tako odličen, saj je bil po odrivu z mize suveren, a se mu je v drugi seriji pripetil neprijeten padec.

Ta mu je vzel zmago, zadovoljiti se je moral s tretjim mestom, in občutke. Začeti je moral sestavljati mozaik. V Engelbergu, kjer se na drugi tekmi ni uvrstil med dobitnike točk, mu je zazvonil alarm. Takrat se je pogovoril z Janijem Grilcem, pomočnikom Gorana Janusa, skupaj sta naredila načrt in se lotila tehničnih treningov.

Peter o prvem delu turneje

Trening v Planici in Kranju, kjer so naredili manjšo skakalnico, mu je koristil

"Ena in ista zadeva se je stokrat ponovila, da je prišla v glavo. Zato sem lahko zdaj bolj umirjen," razlaga Peter. | Foto: Sportida "Ena in ista zadeva se je stokrat ponovila, da je prišla v glavo. Zato sem lahko zdaj bolj umirjen," razlaga Peter. Foto: Sportida Nemudoma se je podal v Planico, vadil in to je obrodilo sadove, saj se je krivulja skokov spet začela dvigovati.

"Trening je bil koristen. Štiriindvajsetega decembra je bil v Planici mir in smo lahko nemoteno trenirali. Marsikaj smo lahko preizkusili. Prav tako smo trenirali v Kranju. Naredili smo manjšo skakalnico, na kateri je bila le zaletna smučina, in na njej trenirali počep. Naredili smo lahko bistveno več ponovitev, kot če bi se moral podajati na pravo skakalnico. Ena in ista zadeva se je stokrat ponovila, da je prišla v glavo. Zato sem lahko zdaj bolj umirjen," je razložil Peter, ki s trenutnim stanjem tudi zrelostno raste, kar bo zanj le kapital za prihodnost.

Na prvi postojanki novoletne turneje v Oberstdorfu smo ga lahko spet videli zadovoljenega. Osvojil je deseto mesto in naredil velik korak k vrnitvi med najboljše: "V Oberstdorfu se je začelo, kakor sem si predstavljal. Da bom od Engelberga naredil korak naprej. V Oberstdorfu sem dobil na stabilnost v skokih. Mislil sem, da bom to v Garmischu nadgradil, a žal nisem. Pomembno je, da ostanem miren."

"Prišel sem do ravni, ki se mora malce v glavi zasidrati in se potem počasi nadgraditi"

"Videli so, da me malce že daje, ker so skoki nekako v isto luknjo. Kamorkoli pridemo, je uvrstitev okoli desetega mesta." | Foto: Sportida "Videli so, da me malce že daje, ker so skoki nekako v isto luknjo. Kamorkoli pridemo, je uvrstitev okoli desetega mesta." Foto: Sportida Peter ve, da so uvrstitve med deset najboljših na svetu dobre, ampak se zaveda, da je sposoben priti še višje: "Morda me v sebi malce daje, ker vem, da sem sposoben več, zato me grize. Če si v enem športu med TOP 10 na svetu, ni zanemarljiv podatek. Če je še kaj boljše, je razumljivo bolj uspešno. Žal letos ne gre tako kot lani, ko je bilo videti vse bolj preprosto in spontano. Prišel sem do ravni, ki se mora malce zasidrati v glavi in se potem počasi nadgraditi."

Po tekmi v Garmisch-Partenkirchnu, ko je pričakoval, da bo stopil še stopničko višje, a se to ni zgodilo, so mu trenerji dejali, naj ostane miren: "Videli so, da me malce že daje, ker skačem nekako v isto luknjo. Kamorkoli pridemo, je uvrstitev okoli desetega mesta – ne glede na to, ali je to trening ali tekma. Dejali so, naj bom potrpežljiv. Sebi in trenerjem moram zaupati, da sem na pravi poti. Lahkotnost mora priti, da bom v zraku začutil zrak in se z njim igral."

"Zdaj se šalim na svoj račun"

"Zdaj se bolj sam šalim na svoj račun. Drugi niti nočejo, ker vedo, da se človek verjetno ne bo dobro odzval, če ga boš podražil, ko mu ne gre." | Foto: Sportida "Zdaj se bolj sam šalim na svoj račun. Drugi niti nočejo, ker vedo, da se človek verjetno ne bo dobro odzval, če ga boš podražil, ko mu ne gre." Foto: Sportida Petrova pot v skokih je šla v preteklosti postopoma navzgor. Kar nekaj časa je preteklo, da se je razveselil sploh prvih stopničk v svetovnem pokalu. In pozneje še zmag ... V reprezentanci so ga takrat v šali zbadali, češ, kdaj bo tudi on stopil na oder za zmagovalce, kdaj bo zmagal ... Iz leta v leto je rasel in nato vsem zaprl usta ter začel veliko serijo.

Ali tudi zdaj v šali posluša zbadljivke ali ga pustijo pri miru? "Zdaj se sam šalim na svoj račun (smeh, op. p.). Drugi niti nočejo, ker vedo, da se človek verjetno ne bo dobro odzval, če ga boš podražil, ko mu ne gre. Ampak sam nisem tak. Ni lahko, ker veš, da si sposoben marsikaj več. Telo in glava ne pokažeta vsega, kar znata. Ko se to dogaja iz skoka v skok, te začne bolj črvičiti," odgovarja Prevc.

Novoletna turneja, spored:

Innsbruck
4. januar – tekma (14.00)

Bischofshofen
5. januar – kvalifikacije (16.45)
6. januar – tekma (16.45)

Na tekmi v Innsbrucku bi rad naredil preskok

Pred njim sta še dve tekmi novoletne turneje v Innsbrucku in Bischofshofnu. | Foto: Sportida Pred njim sta še dve tekmi novoletne turneje v Innsbrucku in Bischofshofnu. Foto: Sportida Zdaj je pred njim Innsbruck, kjer se je lani katapultiral na prvo mesto in prepričljivo zmagal ter nato v Bischofshofnu potrdil prevlado na novoletni turneji. Postal je nesporni kralj prestižne turneje štirih skakalnic in visoko v zrak dvignil zlatega orla.

Na torkovem treningu in kvalifikacijah se je še nekoliko lovil, a je zadovoljen, da je naredil napredek v primerjavi s prvim skokom.

Pri tem je imel 37., pri naslednjem 20., v kvalifikacijah pa 14. rezultat. "Pri prvih dveh skokih so bile napake v počepu in položaju, pri kvalifikacijskem pa me čez prelet še ni dovolj obrnilo čez smuči, da bi prave občutke dobil in se boril za daljavo okoli 130 metrov ali še kaj več. Prehitro me je potegnilo dol. S trupom se potem hočem na silo postaviti v položaj, vendar je to že umetno. Takrat je sila v trupu. Tam se le še rešuje, namesto da bi pridobival," je še dejal najstarejši od bratov Prevc, ki bo danes skakal v paru z Avstrijcem Stefanom Huberjem.

Pari 1. serije v Innsbrucku, tekma se bo začela ob 14. uri:

Jurij Tepeš (SLO) - Richard Freitag (NEM)
Jernej Damjan (SLO) - Clemens Aigner (AVT)
Domen Prevc (SLO) - Daiki Ito (JAP)
Peter Prevc (SLO) - Stefan Huber (AVT)
Anže Semenič (SLO) - Andreas Stjernen (NOR)
Cene Prevc (SLO) - Karl Geiger (NEM)

 

Vrstni red na novoletni turneji

1. K. Stoch (Pol) 591,2
2. S. Kraft (Avt) 590,4
3. D. A. Tande (Nor) 584,6
4. M. Eisenbichler (Nem) 572
5. P. Zyla (Pol) 570
6. M. Hayböck (Avt) 561,5
7. M . Fettner (Avt) 554,4
8. M. Kot (Pol) 548,5
9. P. Prevc (Slo) 545
10. S. Leyhe (Nem) 538,2


12. D. Prevc 533,2
15. C. Prevc 528,3
27. J. Tepeš 397
31. J. Damjan 359,6
52. A. Semenič 103

Ne spreglejte