Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
19.21

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

Natisni članek

Ingemar Stenmark Fis Paralelni slalom Marcel Hirscher Marcel Hirscher Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin

Torek, 19. 2. 2019, 19.21

5 let, 2 meseca

Paralelni slalom (m in ž)

Shiffrinova izenačila rekord Schneiderjeve, obema s Hirscherjem šesti slalomski globus

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87
Mikaela Shiffrin | Mikaela Shiffrin slavi 14. zmago v tej sezoni, kar je do zdaj uspelo le še Vreni Schneider. Američanka je z novo zmago osvojila šesti slalomski kristalni globus. | Foto Reuters

Mikaela Shiffrin slavi 14. zmago v tej sezoni, kar je do zdaj uspelo le še Vreni Schneider. Američanka je z novo zmago osvojila šesti slalomski kristalni globus.

Foto: Reuters

Zmagovalca paralelnega slaloma v Stockholmu sta Mikaela Shiffrin in Ramon Zenhaeusern. Američanka slavi 14. zmago sezone (57 v karieri), s katero si je že zagotovila šesti mali slalomski kristalni globus. Shiffrinova je s tem izenačila rekord po številu zmag v eni sezoni Vreni Schneider, ki ji je dosežek uspel v sezoni 1988/89. Švicar se veseli druge zmage. Prvo je dosegel lani, na istem prizorišču. Avstrijec Marcel Hirscher, ki ga je zmagovalec izločil v četrtfinalu, si je prav tako kot Shiffrinova zagotovil šesti slalomski globus.

Nekateri alpski smučarji so se po svetovnem prvenstvu preselili v Stockholm, ki je gostil novo paralelno slalomsko tekmo. Na tej je lahko nastopilo le 12 najboljših slalomistov oziroma slalomistk na svetu, pridružili pa so se jim lahko še štirje najboljši v skupnem seštevku točk za svetovni pokal. Na štartu tako ni bilo slovenskih predstavnikov.

Najboljša ženska trojica. | Foto: Najboljša ženska trojica. Nove zmage, že 14. v sezoni, se je razveselila vodilna v seštevku zime Mikaela Shiffrin. Američanka je v osmini finala izločila Norvežanko Ragnhild Mowinckel, v četrtfinalu Avstrijko Katharino Truppe, v polfinalu pa za las, za zgolj stotinko domačinko Anno Swenn Larsson. V finalu ji je nasproti stala Nemka Christina Geiger, ki je z drugim mestom vknjižila rezultat kariere. Shiffrinova je bila v seštevku finalnih voženj za 27 stotink hitrejša od nasprotnice.

S 14. zmago sezone se je dvakratna svetovna prvakinja iz Aareja izenačila z Vreni Schneider, ki je rekord po številu zmag dosegla v sezoni 1988/89. Triindvajsetletnica ni izenačila le rekorda, temveč je z novo zmago izkoristila slabši dan tekmice Petre Vlhove (8. mesto) in se dve slalomski tekmi pred koncem razveselila še šestega mladega kristalnega globusa.

Za tretje mesto sta se udarili Švedinji Larsson in Frida Hansdotter, na stopničke je stopila prva.

Dva metra visoki Ramon Zenhaeusern se veseli druge zmage v karieri. prvo je dosegel lani na istem prizorišču, prav tako na paralelni tekmi. | Foto: Reuters Dva metra visoki Ramon Zenhaeusern se veseli druge zmage v karieri. prvo je dosegel lani na istem prizorišču, prav tako na paralelni tekmi. Foto: Reuters

Dvometrašu nova zmaga v Stockholmu, Hirscherju kristalni globus

V moški konkurenci smo videli ponovitev lanskega finala med Švicarjem Ramonom Zenhaeusernom in domačinom Andrejem Myhrerjem ter enak razplet. Zmage, šele druge v karieri, se veseli dva metra visoki Švicar. V osmini finala je najprej zanesljivo izločil Avstrijca Manuela Fellerja, v četrtfinalu njegovega rojaka Marcela Hirscherja, v polfinalu pa svojega rojaka Daniela Yula.

Marcela Hirscherja je v četrtfinalu izločil zmagovalec, Avstrijec si je kljub temu že zagotovil šesti slalomski kristalni globus. | Foto: Reuters Marcela Hirscherja je v četrtfinalu izločil zmagovalec, Avstrijec si je kljub temu že zagotovil šesti slalomski kristalni globus. Foto: Reuters

Čeprav je Hirscher obstal še pred polfinalom, si je, podobno kot Shiffrinova, tudi on že zagotovil mali kristalni globus. Tudi on ima v vitrinah že pet slalomskih globusov. V malem finalu je bil Avstrijec Marco Schwarz boljši od Švicarja Daniela Yula.

Več slalomskih globusov od Shiffrinove in Hirscherja ima le švedski legendarni smučar Ingemar Stenmark, in sicer osem. Za Avstrijca je to 18. globus v karieri, do konca sezone lahko osvoji še dva (velikega v skupnem seštevku in veleslalomskega). Več jih imata le sveža upokojenka Lindsey Vonn (19) in Stenmark (20).

Finale, ženske:

Mikaela Shiffrin (ZDA) : Christina Geiger (Nem)

Tekma za 3. mesto:
Anna Swenn Larsson (Šve) : Frida Hansdotter (Šve)

*V krepkem tisku je zmagovalka para.

 

Finale, moški:

Ramon Zenhaeusern (Švi) : Andre Myhrer (Šve)

Tekma za 3. mesto:
Daniel Yule (Švi) : Marco Schwarz (Aut)

*V krepkem tisku je zmagovalec para.

 

Polfinale, ženske

Mikaela Shiffrin (ZDA) - Anna Swenn Larsson (Šve)
Frida Hansdotter (Šve) – Christina Geiger (Nem)

*Smučarka v krepkem tisku je napredovala v finale.

 

Polfinale, moški

Ramon Zenhausern (Švi) - Daniel Yule (Švi)
Andre Myhrer (Šve) - Marco Schwarz (Aut)

*Smučar v krepkem tisku je napredoval v finale.

 

Četrtfinale, ženske

Mikaela Shiffrin (ZDA) - Katharina Truppe (Nem)
Anna Swenn Larsson (Šve) - Wendy Holdener (Švi)
Frida Hansdotter (Šve) - Laurence St-Germain (Kan)
Christina Geiger (Nem) - Petra Vlhova (Svk)

*Smučarka v krepkem tisku je napredovala v polfinale.

 

Četrtfinale, moški

Marcel Hirscher (Aut) - Ramon Zenhausern (Švi)
Alexis Pinturault (Fra) - Daniel Yule (Švi)
Manfred Moelgg (Ita) - Andre Myhrer (Šve)
Marco Schwarz (Aut) - Sebastian Foss-Solevaag (Nor)

*Smučar v krepkem tisku je napredoval v polfinale.

 

Hadalin in Štuhčeva na delu v Bolgariji in Švici

Koledar svetovnega pokala se bo konec tedna nadaljeval v Bolgariji. Bansko bo od petka do nedelja prizorišče tekem v alpski kombinaciji, superveleslalomu in veleslalomu, dekleta pa bodo konec tedna dejavna v Crans Montani, kjer bosta tekmi v smuku (sobota) in alpski kombinaciji (nedelja). Tako se kmalu obetata nastopa slovenskih junakov nedavno končanega svetovnega prvenstva v Aaareju Štefana Hadalina in Ilke Štuhec.

Fantje, osmina finala:

 
 
 
 
 
 
 
 

Dekleta, osmina finala:

 
 
 
 
 
 
 
 
Ne spreglejte