Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
26. 4. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Natisni članek

Torek, 26. 4. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Novost v skokih? Tekma z bonus točkami in druga brez sodniških ocen?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

V koledarju smučarskih skokov je za prihodnjo sezono smučarskih skokov načrtovana tudi norveška turneja štirih skakalnic, na kateri pa bi radi gostitelji vpeljali dve novosti.

Ob prehodu v novo leto je bila v smučarskih skokih že vpeljana tradicionalna novoletna turneja, ki poteka na štirih skakalnicah (Oberstdorf in Garmisch-Partenkirchen v Nemčiji ter Innsbruck in Bischofshofen v Avstriji). Zdaj bo luč sveta ugledala še norveška turneja štirih skakalnic.

 

Norvežanom je namreč uspelo, da so v koledar svetovnega pokala med 11. in 19. marcem umestili štiri svoja prizorišča (Oslo, Lillehammer, Trondheim in Vikersund), na katerih bi se skakalci potegovali tudi za skupno zmago na norveški turneji.

 

Norvežani, v projekt je vključenih kar 50 ljudi, bi radi vpeljali še dve novosti, za kateri upajo, da ne bosta naleteli na gluha ušesa in ju bodo vodilni pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) poleti na kongresu v Cancunu v Mehiki potrdili.

 

V igri so tri imena

 

Načrtujejo, da bi skakalci na prvi tekmi v Oslu, ki bi jo kot v kolesarstvu imenovali prolog, prejeli bonus točke. Za zadnjo tekmo na letalnici v Vikersundu bi radi vpeljali idejo, ki so jo sicer že preizkusili na poletnem grand prixu leta 2014, da bi tekmovalci skakali na izpadanje po sistemu kvalifikacije, četrtfinale, polfinale in finale. Na tej tekmi pa ne bi bile vključene sodniške ocene, temveč le daljava in kompenzacija za veter ter morebitno spreminjanje zaletnega mesta.

 

Norveški navijači bodo med 11. in 19. marcem prišli na svoj račun. | Foto: Norveški navijači bodo med 11. in 19. marcem prišli na svoj račun.

 

"Naša turneja bo radikalno drugačna od novoletne, vendar razumljiva za svetovno javnost," poudarja športni direktor norveških skakalcev Clas Brede Braathen. Na novoletni turneji recimo dodatno adrenalin pospešujejo dvoboji na izpadanje v prvi seriji vsake od štirih preizkušenj.

 

Norvežani imajo na mizi tri predloge za poimenovanje svoje turneje. Prvi predlog je Wirkolov teden (Björn Wirkola je trikratni zmagovalec novoletne turneje in je edini, ki mu je to uspelo trikrat zapored med letoma 1967 in 1969, prav tako je dvakratni svetovni prvak, op. p.), drugi Turneja Birgerja Ruuda (dvakratni olimpijski prvak v letih 1932 in 1936 ter petkratni svetovni prvak, op. p.), tretji pa VOLT (prve črke vseh štirih prizorišč Vikersund, Oslo, Lillehammer in Trondheim, op. p.).

Ne spreglejte