Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 11. 2018,
19.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

1

Natisni članek

smučarski skoki Wisla kvalifikacije Jernej Damjan Žak Mogel Bor Pavlovčič Anže Lanišek Anže Lanišek Anže Semenič Tomaž Naglič Timi Zajc Timi Zajc Gorazd Bertoncelj

Petek, 16. 11. 2018, 19.00

5 let, 5 mesecev

Kvalifikacije, smučarski skoki, Wisla

Damjan in Mogel obstala v kvalifikacijah, Stoch za las na tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

1

Timi Zajc | Na nedeljsko tekmo se je uvrstilo pet Slovencev. | Foto Sportida

Na nedeljsko tekmo se je uvrstilo pet Slovencev.

Foto: Sportida

Danes se je na Poljskem začela 40. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. V Wisli se je skozi sito kvalifikacij za nedeljsko tekmo (15.00) prebilo pet Slovencev, najboljši je bil Anže Lanišek na 13. mestu. Brez nastopa na nedeljski tekmi sta ostala debitant Žak Mogel (52.) in najizkušenejši v slovenski reprezentanci, Jernej Damjan (55.). Veliki kristalni globus brani domačin Kamil Stoch, ki se je za las uvrstil na tekmo. V soboto ob 16. uri sledi ekipna tekma. Vikersundu so prižgali zelenonluč in ga vrnili v koledar svetovnega pokala. 

Smučarji skakalci so zbrani v Wisli, kjer se je v kvalifikacijah za prvo posamično tekmo sezone pomerilo 68 skakalcev. Posamična preizkušnja bo v nedeljo, ko se bo najboljših 50 iz kvalifikacij pomerilo ob 15. uri. 

 

Čez kvalifikacijsko sito sse je prebilo pet Slovencev. Anže Laniškek je pristal pri 124 metrih, kar je bilo dovolj za 13. mesto, Bor Pavlovčič je končal na 29. mestu (123,0 m), mesto za njim se je uvrstil Timi Zajc (118,0 m). Tomaž Naglič je osvojil 34. mesto (118,0 m), Anže Semenič je bil 41. (117,0 m). Uvrstitev na tekmo se je izmuznila 17-letnemu debitantu Žaku Moglu, ki si je v celinskem pokalu Sloveniji priboril dodatno kvoto za prvo periodo svetovnega pokala. V kvalifikacijah je pristal pri 113 metrih in bil 52. Skok se ni posrečil Jerneju Damjanu, ki je pristal pri 110,5 metra.

Žak Mogel smučarski skoki
Sportal Slovenski najstnik, ki bo v petek vstopil v novo dimenzijo

Težave Stocha, polom Kasaia

Kvalifikacije so sicer pripadle Rusu Jevgeniju Klimovu, ki je pristal pri 137 metrih, drugi je bil Poljak Dawid Kubacki (128,0 m), tretji pa Stephan Leyhe (133,0 m). Lanski zmagovalec svetovnega pokala Poljak Kamil Stoch, ki ima nekaj zdravstvenih težav, je končal na 48. mestu (111,0 metrov), najboljši Norvežan je bil Johann Andre Forfang na 14. mestu. Brez nastopa na tekmi je ostal japonski veteran Noriaki Kasai, ki je bil šele 64.

Pred kvalifikacijami sta bila na sporedu tudi dva treninga. Na drugem treningu je bil najboljši Slovenec Zajc (129,5 metra), ki je osvojil peto mesto, Lanišek je bil 18. (120,0 m). Trening je sicer pripadel Nemcu Leyhetu (134,0 m).

Peter Prevc še okreva

Peter Prevc po dveh operacijah gležnja še ni pripravljen na vrnitev, forma Domna Prevca, Roberta Kranjca in Jurija Tepeša je preskromna, Tilna Bartola in Žigo Jelarja pa je pestila poškodba kolena. Jelar se je že vrnil na skakalnice, Bartol pa naj bi se treningom priključil sredi decembra.

Kvalifikacije, Wisla, 16. november
 

Pred posamično premiero še ekipna tekma

Po petkovih kvalifikacijah bo moška skakalna karavana v soboto ob 16. uri moči združila še na ekipni tekmi. Za Slovenijo bodo skakali Lanišek, Pavlovčič, Naglič in Zajc.

Skupno zmago svetovnega pokala brani domačin Kamil Stoch, v Wisli še ni povratnikov po poškodbah Severina Freunda in Kennetha Gangnesa.

Vikersund spet na koledarju skakalne sezone

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je na današnji seji sveta na sedežu v švicarskem Oberhofnu obdelala številne teme pred začetkom zime, med drugim je dan pred uradnim začetkom sezone v smučarskih skokih v Wisli nazaj na koledar umestila tekmi na letalnici v norveškem Vikersundu, ki je uspešno prestala vnovično inšpekcijo.

Tekmi v smučarskih poletih v Vikersundu, ekipna in posamična, bosta tako, kot je bilo predvideno, 16. in 17. marca v okviru nordijske turneje. Letalnica v Vikersundu je zdaj prejela začasni certifikat Fisa zgolj za sezono 2018/19, potem ko so jo ustrezno adaptirali, da zadošča varnostnim merilom.

Na koledarju 40. svetovnega pokala v smučarskih skokih je to zimo tako 35 tekem, v sezoni bo sedem ekipnih preizkušenj, sedem tekem pa bo tudi na letalnicah; dve v Oberstdorfu, dve v Vikersundu in tri v Planici na finalu sezone.

Pri Fisu so obenem dodelili organizacijo mladinskih prvenstev za leto 2019. Slovenija bo na Rogli prihodnje leto organizirala mladinsko svetovno prvenstvo v deskanju na snegu.

STA

Timi Zajc
Sportal Mladenič nima pred očmi tega, da bi moral biti vlečni konj slovenske ekipe

Spored svetovnega pokala v Wisli:

Petek, 16. november
18.00 kvalifikacije

Sobota, 17. november
16.00 ekipna tekma

Nedelja, 18. november
15.00 posamična tekma

Preberite še:

Peter Prevc
Sportal Prave umirjenosti pri Petru Prevcu še ni #intervju
Gorazd Bertoncelj smučarski skoki
Sportal V Janusove čevlje stopil z visokimi cilji #video
Richard Freitag
Sportal Še malo in bo nazaj veliki tekmec Petra Prevca
Ne spreglejte