SiolNET. Sportal Zimski športi
3,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pomembnost priprav in zaščite mladih športnikov

Kako pripravljen je na osrednjo vlogo Domen Prevc?

3,08

termometer

Domen Prevc
Foto: Sportida

Po treh posamičnih tekmah nove sezone smučarskih skokov je vodilni v skupnem seštevku komaj 17-letni Domen Prevc. Najstnik, ki je čez noč postal prvi slovenski adut in napolnil medijske vsebine, pa se bo v javnosti pojavljal redkeje kot njegov brat Peter. Vsaj nekaj časa …

Zgodba se ponavlja. Smučarski skakalci so na obraze Slovencev že v preteklosti nemalokrat risali nasmehe, skrbeli za dobro voljo in ob koncu sezone množično privabljali gledalce na spektakel v dolino pod Poncami.

Kot zadnji je blestel lanski zmagovalec svetovnega pokala v skokih in poletih Peter Prevc. Postal je lastnik kar nekaj rekordov in na koncu za več kot 800 točk prehitel vso konkurenco. Večina je pričakovala, da bo 24-letnik prvo slovensko ime tudi letos, a se te dni največ govori in piše o njegovem mlajšem bratu Domnu.

Zaščita mladih pred zunanjimi vplivi

Sedemnajstletnik iz Dolenje vasi je na prvih treh preizkušnjah dvakrat zmagal, enkrat pa končal kot 13., kar ga uvršča na prvo mesto, 16 točk pred Nemca Severina Freunda.

Na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) pravijo, da jih je preteklost naučila, da je treba biti pri mladih športnikih še posebej previden in jih znati deloma zaščititi pred zunanjimi vibracijami, medijskim navalom, željami oglaševalcev …

Naj pride z izkušnjami, leti …

Tako so se že pred sezono odločili, da bodo pri mladem upu slovenskega skakanja bolj previdni. Po pogovoru s starši, trenerji in s strokovnim štabom so se dogovorili za neke vrste mehko različico pojavljanja v javnosti.

Tomi Trbovc (levo) je bil v pretekli sezoni kot senca Petra Prevca. Tomi Trbovc (levo) je bil v pretekli sezoni kot senca Petra Prevca. Foto: Žiga Zupan/Sportida

"Domen je dostopen na novinarskih konferencah, na tekmovanjih pa v mešani coni. Večje intervjuje opravi izjemno redko, skoraj nikoli. Na to ga še pripravljamo, saj mora dobiti še nekaj kilometrine. Tudi preostale aktivnosti, kot je pojavljanje v reklamne namene, so v njegovem primeru zminimalizirane. V oglasih ga ni videti. To bo prišlo z leti," o zaščiti najmlajšega od bratov Prevc razloži predstavnik za odnose z javnostmi SZS Tomi Trbovc in opozori, da si ne želijo kakšnega podobnega primera, kot je bil pri Primožu Peterki, ki bi ga odgovorni lahko bolje usmerjali.

Ne tako strogo kot pri Dončiću

Mediji bodo morali na pogovore s 17-letnim košarkarjem madridskega Reala Luko Dončićem počakati do njegove polnoletnosti. Na SZS pri Domnu Prevcu niso tako strogi. Mediji bodo morali na pogovore s 17-letnim košarkarjem madridskega Reala Luko Dončićem počakati do njegove polnoletnosti. Na SZS pri Domnu Prevcu niso tako strogi. Foto: Sportida

Nekoliko drugačen je primer Prevčevega vrstnika Luke Dončića, ki se v članskih vrstah španskega velikana Reala iz Madrida razvija v odličnega košarkarja. Dončić do 18. leta ne sme dajati izjav v medijih.

Na SZS niso tako strogi, "pa tudi naš trg je tako majhen, da si tega ne bi mogli privoščiti. Tudi Domen kot osebnost tega ne bi želel, saj je vse skupaj sprejel kot del življenja. Ukvarjamo pa se seveda s tem, da je medijskih aktivnosti čim manj, da so omejene, da je vnaprej znano, kdaj je dosegljiv."

Kot dodaja Trbovc, pri Prevcu polnoletnosti niso določili kot prelomnice, ko bo povsem "razprl krila". "Po mojem mnenju je to nesmiselno. Nekdo lahko dozori prej, drugi pozneje, na primer šele po 20. letu. Pomembno je, da  se o nadaljnjih korakih pogovori več ljudi, da se skupaj odločijo, da je športnik pripravljen na večjo izpostavljenost. Mislim, da nam gre pri Domnu dobro. Pri vsem tem pa je najpomembneje, da fanta dobro poznamo, da vemo, kje so njegove meje in kaj je zanj dobro."

Kje so meje mladih?

Športni psiholog Matej Tušak opozarja na to, da je pri mladih treba poznati njihove meje, saj sami še nimajo izkušenj, kdaj je treba reči ne, si vzeti počitek, izpustiti kakšno tekmo ... Športni psiholog Matej Tušak opozarja na to, da je pri mladih treba poznati njihove meje, saj sami še nimajo izkušenj, kdaj je treba reči ne, si vzeti počitek, izpustiti kakšno tekmo ... Foto: Sportida

Prav na težavo pri poznavanju meja mladih športnikov opozarja športnih psiholog Matej Tušak. Izkušeni športniki vedo, da so na primer v pretekli sezoni preveč časa namenili določeni nepotrebni stvari, kar se jim je nato maščevalo.

"Mladi ne vedo, kje so njihove meje, saj še nikoli niso doživeli česa podobnega, zato je pri njih še toliko bolj pomembno, da imajo nekoga, ki bo znal stvari nadzirati. Skakalna sezona je izjemno naporna. Zamenjajo ogromno prizorišč, obiščejo različne dele sveta.

Mladi bi skakali na vsaki tekmi, ker jim je to zabavno. A treba je vedeti, kdaj reči ne, kdaj se je morda dobro odpovedati japonski turneji in ostati doma. Pa ne zato, da ne bi hoteli, da bi jim bilo dobro, temveč zato, da jih ne izčrpamo. Da ni morebitnega padca v energiji, osredotočenosti ali kakšni prednosti, ki jim je prej pomagala, zdaj pa je ni več. Forma se lahko hitro poruši, zato so izkušnje zelo pomembne. Pri tem vidim veliko dodatno vrednost nekoga, ki bo znal vse skupaj nadzirati in stvari dobro predvideti vnaprej," pravi Tušak.

S spremembo malenkosti lahko odide rezultat

Tušak, ki je v preteklosti sodeloval tudi s skakalci, je prepričan, da imajo v našem taboru dovolj znanja, da bodo znali za Domna dobro poskrbeti in da s svojimi odločitvami ne bi zavestno škodovali skakalcu.

Športni psiholog Matej Tušak pri mladih športnikih opozarja na pomembnost družine, detajlov in izkušenih ljudi, ki morajo športniku stati ob strani na pravi poti. Športni psiholog Matej Tušak pri mladih športnikih opozarja na pomembnost družine, detajlov in izkušenih ljudi, ki morajo športniku stati ob strani na pravi poti. Foto: Matej Leskovšek

Opozarja pa, da včasih v športu v upanju po najboljšem narediš kakšno stvar, na koncu pa se ne izkaže za najboljšo potezo. Zato tudi upa, da se bo forma preostalih slovenskih skakalcev dvignila in ne bo le Domen tisti, ki bo skrbel za vrhunske rezultate. Tako bi z njegovih ramen padlo nekaj bremena, trenerji pa bi se morda za kakšno tekmo lažje odločili, da ga spočijejo, saj bi ga kolikor toliko uspešno nadomestil kdo drug.

Izkušeni športni psiholog pri vrhunskem športu izpostavlja pomen malenkosti, podrobnosti, saj se  "zelo hitro lahko zgodi, da dva, tri odstotke vedenja spremeniš, rezultatov pa ni več. V tem kontekstu potrebujemo ljudi, ki vedo in znajo reči, da bo nekaj preveč in da se je temu treba odpovedati. Na to se nanaša tudi sodelovanje z mediji. Še izkušeni športniki imajo kdaj težavo reči ne, ker želijo ugoditi. A treba je vedeti, da se ti lahko maščuje, če si na razpolago vsem. To mora športniku nekdo dopovedati."

Bo Domnu lažje zaradi Petra?

Na SZS menijo, da mu to, da se je Domen pri Petru lahko učil, kako se spopadati z uspehi, ne bo olajšalo dela. Na SZS menijo, da mu to, da se je Domen pri Petru lahko učil, kako se spopadati z uspehi, ne bo olajšalo dela. Foto: Vid Ponikvar

Glede na to, da je Domen iz bližine spremljal Petrovo spopadanje z vso norijo ob uspehih in jo posredno tudi sam občutil, bi bilo zanj zdaj lahko lažje?

Medtem ko psiholog Tušak v tem, da se je lahko učil od brata, vidi prednost, je razmišljanje naše krovne organizacije za zimske športe nekoliko drugačno.

"Peter je na tem področju oral ledino. Prej smo imeli uspehe v valovih. En mesec je bila evforija, pa je sledil mesec miru, nato spet evforija. Pri Petru pa je bil konstanten uspeh, ki je prerasel v zvezdništvo v dobrem pomenu besede. Ko se je v Planici stopil sneg, smo mislili, da se bodo stvari umirile, a smo dobivali po 30 prošenj na dan, kdo bi ga imel za intervju, snemanje. To so seveda občutili tudi ljudje okoli njega. S tega vidika bi rekel, da bo za Domna še težje, ker ve, kako je bilo pri Petru in kakšna norija je to. Je pa prednost ta, da smo se mi, ki smo delali s Petrom, veliko naučili. Vemo, kako se odzvati v določenem trenutku, tako da lahko pri Domnu bolj racionalno sprejemamo odločitve," meni Trbovc.

Naj bodo to, kar so

V skakalni reprezentanci fantje znanje, ki jim koristi ob skokih, pridobivajo iz trenerskega in strokovnega štaba, SZS pa za zdaj enkrat na letu v Kranju za dijake pripravlja kratko izobraževanje.

"Z leti bo tega vse več. Poskušamo jih pripraviti, da v medijski svet ne bodo vstopili presenečeni, da se seznanijo s tem, kako stvari delujejo, ko enkrat prideš v reprezentanco. Glavna je nato seveda praksa. Je pa športniku zagotovo lažje, če se to začne nadzorovano in z veliko znanja," o izobraževanju, ki pride prav zunaj tekmovališč, razmišlja Trbovc in dodaja, da je najpomembnejša stvar, o kateri učijo skakalce, ta, da naj bodo, kar so.

Pomembnost družine

Na športno pot mladega športnika vplivajo tudi vrednote, ki jih je prinesel iz družine. Na športno pot mladega športnika vplivajo tudi vrednote, ki jih je prinesel iz družine. Foto: Grega Valančič/Sportida

Psiholog Tušak pa pri športnikih poudarja še eno pomembno stvar. Vpliv družine.

"Veliko je namreč odvisno od tega, kaj otrok dobi od družine. Trenerji se lahko postavijo na glavo, če nekdo iz družine ne prinese pravih navad. Nastane lahko velika težava, če nekdo ne posluša trenerja in krmari po svoje." Naš sogovornik verjame, da v primeru Prevcev teh težav ni.

"Prevcev sicer ne poznam, a kot vidim iz medijev, ni bojazni, da se doma ne bi naučila, kaj je prav in kaj ne. Iz tega vidika bo pri Domnu bistveno manj težav kot pri kom drugem, ki je bolj prepuščen sam sebi. Jasne smernice in navade, ki sta jih oba s Petrom prinesla od doma, so zelo pomembne v preventivnih primerih, saj preprečujejo, da se ne bi dogajale slabe stvari. Da bi na primer povsem izgubila glavo."

Jure Košir o svoji izkušnji

Juretu Koširju so med kariero alpskega smučarja z nasveti pomagali pri športni agenciji. Juretu Koširju so med kariero alpskega smučarja z nasveti pomagali pri športni agenciji. Foto: Vid Ponikvar

Nekdanji alpski smučar Jure Košir ve, kako je, ko se znajdeš v soju žarometov. Ob uspehih sicer ni bil tako mlad kot Domen, se pa strinja, da morajo mlade športnike zaščititi in jim v svet profesionalizma pomagati z nasveti.

"Če pogledam nazaj, se mi zdi, da sem imel premalo tega, ne nadzora, ampak svetovanja. Sem imel pa srečo, da sem bil takrat pod pogodbo z marketinško agencijo IMG, ki je bila takrat največja športna agencija in pri kateri so me kar veliko naučili.

Vsekakor je pametno, da imaš nekoga, ki ti pomaga. Ko pridejo uspehi, ti lahko to stopi v glavo. Veliko je odvisno od tega, v kakšni ekipi je mladi športnik. Če so okrog njega trenerji in strokovno vodstvo, ki so že bili v podobnih položajih, verjamem, da ga bodo znali tudi temu primerno zaščititi. Veliko je odvisno tudi od osebnosti, značajskih lastnosti posameznika in tega, koliko zaupa trenerjem in upošteva njihove nasvete."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 133
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin