Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 3. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Natisni članek

Planica Planica skoki

Sreda, 15. 3. 2017, 12.00

6 let, 7 mesecev

Teden dni pred poskusno serijo v Planici #reportaža

Kaj bo letos v Planici drugače? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,18

1

Planica priprave | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Obiskovalci finala svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici bodo letos na stojnicah lahko plačevali z brezstičnimi karticami, kar bo bistveno skrajšalo vrste pred točilnimi pulti. S parkirišč bodo najprej spuščali navijače, ki se bodo zapeljali s krožnim prevozom. To sta le dve od novosti, ki jih bodo organizatorji planiškega praznika uvedli z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje. "Planico pripravljamo za ljudi," poudarja Primož Finžgar iz organizacijskega komiteja Planice. 

Vsi se trudijo, da bi obiskovalce pričakala v čim lepši podobi.  | Foto: Vid Ponikvar Vsi se trudijo, da bi obiskovalce pričakala v čim lepši podobi. Foto: Vid Ponikvar

Štiridnevni praznik v dolini pod Poncami

S poskusnim skokom se bo čez natanko teden dni v Planici začel finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Čeprav bo lanski obisk, ki je jadral na krilih rezultatskih presežkov slovenskih orlov in dodatne, nadomestne četrtkove tekme na račun odpovedi preizkušnje v Titisee-Neustadtu, nemogoče preseči, organizatorji kljub temu pričakujejo veliko navijačev.

Povejmo to s številkami, ki na koncu štejejo največ: v zibelki slovenskih smučarskih skokov med 23. in 26. marcem 2017 pričakujejo okrog 70 tisoč ljudi. Lani se je "človeški števec" ustavil pri rekordnih 110 tisoč obiskovalcih.

Prvi znaki, ki kažejo na priprave na planiški skakalni praznik, so vidni že v Kranjski Gori. Delavci so pripravljali ogrodje za postavitev plakatov, ki bodo vabili v zibelko slovenskih smučarskih skokov. | Foto: Vid Ponikvar Prvi znaki, ki kažejo na priprave na planiški skakalni praznik, so vidni že v Kranjski Gori. Delavci so pripravljali ogrodje za postavitev plakatov, ki bodo vabili v zibelko slovenskih smučarskih skokov. Foto: Vid Ponikvar

Za planiški praznik živijo vse leto

"Na planiško prireditev se pripravljamo vse leto. Treba je nagovoriti sponzorje in splošno javnost ter skleniti vse potrebne dogovore, povezane s postavitvijo in začasno infrastrukturo," je dober teden dni pred prireditvijo pripovedoval  generalni sekretar  organizacijskega odbora Planica Primož Finžgar.

"Planico delamo za ljudi," poudarja generalni sekretar organizacijskega odbora Planica Primož Finžgar. | Foto: Vid Ponikvar "Planico delamo za ljudi," poudarja generalni sekretar organizacijskega odbora Planica Primož Finžgar. Foto: Vid Ponikvar "Postavitve prireditvenega prostora se lotimo približno mesec dni pred tekmovanjem," je pojasnil.

Nad pripravo skakalnic bdi vodja olimpijskih skakalnic v Sočiju

Velik delež priprav je namenjen pripravi skakalnice, ki je glavna junakinja tega vseslovenskega športnega praznika.

Za to že vrsto let skrbi Iztok Pergarec, za prijatelje Ič, ki je svoje znanje unovčeval tudi pri pripravi olimpijskih skakalnic v Sočiju. Pergarec je tudi tisti, ki se na dan tekme po pobočju letalnice spusti s slovensko zastavo v roki.

Video: Kako pripravijo skakalnice, si oglejte v videoposnetku

Snega na skakalnici bo dovolj, zagotavlja Pergarec, "Še vsako leto smo jo pripravili in tako bo tudi letos. Edina dilema je, koliko bo s tem dodatnih stroškov in dela," pa je priznal Finžgar. Je pa snega premalo za zimsko kuliso, ki bi Nordijski center Planica ovila v pravljično belino.

Poseben poudarek je namenjen pripravi smučine na letalnici. | Foto: Vid Ponikvar Poseben poudarek je namenjen pripravi smučine na letalnici. Foto: Vid Ponikvar

Smučino bodo s posebno frezo urezali prihodnji torek, dan pred poskusno serijo. | Foto: Vid Ponikvar Smučino bodo s posebno frezo urezali prihodnji torek, dan pred poskusno serijo. Foto: Vid Ponikvar

Lansko Planico bo nemogoče preseči

"Iluzorno bi bilo pričakovati, da bo prireditev taka kot lani," je dejal Finžgar. Izrednemu obisku (Planico je zadnji konec tedna v marcu obiskalo 110 tisoč navijačev, letos jih pričakujejo približno 40 tisoč manj) je lani botrovalo več dejavnikov: od odprtja Nordijskega centra Planica do nadstandarnih rezultatskih predstav slovenskih orlov in izvedbe nadomestne tekme, ki je lani tudi četrtek spremenila v tekmovalni dan. Letos bodo na četrtek, kot je to običaj, izpeljali kvalifikacije.

Video: Dober teden dni pred finalom v smučarskih skokih v Planici:

Vreme bo "zanimivo"

Svoje je lani prispevalo tudi vreme, ki ga organizatorji za zdaj opisujejo še kot "zanimivo", kar pušča veliko možnosti za ugibanja, a je za natančnejšo diagnozo za zdaj še prezgodaj. "Nekajkrat bo treba še na Brezje," je v šali namignil Finžgar.

Planica se je 12 dni pred spektaklom kopala v soncu. | Foto: Vid Ponikvar Planica se je 12 dni pred spektaklom kopala v soncu. Foto: Vid Ponikvar

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Ljudje pričakujejo šov in ta je z dolgimi poleti zagotovljen"

Ne glede na vse Planico vsako leto obišče med 60 in 70 tisoč gledalcev. "To je razmeroma neodvisno od rezultatov naših skakalcev.  Javnost je zdaj že navajena, da če ne gre prej, se skakalci prebudijo vsaj v Planici," se je na število obiskovalcev ozrl Finžgar. "Ljudje si pridejo pogledat šov in ta je z dolgimi poleti vedno zagotovljen."

V ekipi, ta zadnji mesec pred finalom smučarskih skokov postavlja prizorišče, sodeluje večje število pogodbenih delavcev, na prireditvi pa pomaga med 800 in 900 ljudi. Od rediteljev, varnostnikov, služb, ki urejajo vse potrebno za potek tekmovanja, od medijskega kotička, prehrane, prevozov … Velik delež že tradicionalno prispevata tudi slovenska vojska in policija.

V tekmovalni vasi je vse dni živahno.
 | Foto: Vid Ponikvar V tekmovalni vasi je vse dni živahno. Foto: Vid Ponikvar

Treniral je tudi srednji od bratov Prevc, Cene. | Foto: Vid Ponikvar Treniral je tudi srednji od bratov Prevc, Cene. Foto: Vid Ponikvar

Ogrevalna soba, kjer tekmovalci čakajo na svoj nastop, gledalci pa jih lahko spremljamo v televizijskem prenosu, je samevala. | Foto: Vid Ponikvar Ogrevalna soba, kjer tekmovalci čakajo na svoj nastop, gledalci pa jih lahko spremljamo v televizijskem prenosu, je samevala. Foto: Vid Ponikvar

Kaj pravijo številke?

Najmanj 50 centov na osebo organizatorji porabijo za krožne in avtobusne prevoze do prizorišča in nazaj do izhodišča.

Slab evro na obiskovalca porabijo za varovanje.

Evro ali več na obiskovalca je rezerviran za postavitev začasne infrastrukture.

Velik delež sredstev gre tudi za najem prostora, Nordijski center, ki pripravi skakalnico.

Ni vse v dobičku, šteje tudi ugled v svetu

Kdaj prireditev posluje pozitivno? "Do zdaj, ali pa vsaj v zadnjih 15 letih, je vedno," odgovarja Finžgar. "Pri tem ne štejemo plusa, ki nam ga prinaša ugled Planice, ta ni majhen. Planica je ena od najpomembnejših blagovnih znamk in zato v svetu nekaj pomeni," je poudaril.

Priljubljena je tudi med tekmovalci. "Zato, ker se zavedajo, da bomo tukaj zanje dobro poskrbeli, da bo letalnica odlično pripravljena in da bodo lahko daleč leteli. Dejstvo, da je zadnja tekma v sezoni in pika na i, pa je prav zagotovo dodaten motiv."

V dolini pod Poncami se intenzivno pripravljajo na finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. | Foto: Vid Ponikvar V dolini pod Poncami se intenzivno pripravljajo na finale svetovnega pokala v smučarskih skokih. Foto: Vid Ponikvar

Kaj bo letos drugače?

Organizatorji zadnji dve leti med obiskovalci planiškega praznika izvajajo anketo, ki jim pomaga odkrivati pomanjkljivosti izvedbe tekmovanja in pripomore k njihovi odpravi.

"Gre za stvari, ki jih morda sami ne zaznamo, jih pa lahko s pomočjo teh odgovorov odpravimo. Lani so nas v anketi opozorili na težave pri zapuščanju parkirišča, na vrstni red pri odhodu na avtobus, gnečo pri točilnih pultih, predlagali so tudi poseben vhod za družine in podobno."

Odpravljanja težav so se organizatorji resno lotili. "Mi pripravljamo tekmo za gledalce," je poudaril Finžgar in naštel nekaj novosti, ki bodo olajšale gibanje in razbremenile gnečo.

"Parkirišče bomo najprej praznili s krožnimi prevozi (ob koncu tedna se z njim dnevno pripelje po 15 tisoč obiskovalcev), šele nato bodo na vrsto prišli vsi drugi. S plačevanjem brezstičnih kartic bomo poskušali skrajšati tudi vrste pred točilnimi pulti."

Tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije in OK Planica Tomi Trbovc pričakuje rekordno število predstavnikov poljskih medijev in navijačev. Njihov ljubljenec Kamil Stoch je povsem blizu velikemu kristalnemu globusu. | Foto: Vid Ponikvar Tiskovni predstavnik Smučarske zveze Slovenije in OK Planica Tomi Trbovc pričakuje rekordno število predstavnikov poljskih medijev in navijačev. Njihov ljubljenec Kamil Stoch je povsem blizu velikemu kristalnemu globusu. Foto: Vid Ponikvar

Poljski medijski naval

Za planiški spektakel se vsako leto akreditira od 400 do 500 novinarjev, fotografov in snemalcev. Običajno je polovica slovenskih, letos pa jih bo kar 160 s Poljske. Po besedah tiskovnega predstavnika Smučarske zveze Slovenije in OK Planica Tomija Trbovca se številka spreminja glede na rezultatsko uspešnost posamezne države.

"Letos je več Poljakov, saj vsi računajo na skupno zmago Kamila Stocha. Pričakujemo tudi večje zanimanje avstrijskih medijev, saj je Stefan Kraft v igri za zmago v skupnem seštevku."

V Planico prihaja najmanj pet tisoč poljskih navijačev

Prodaja vstopnic za ogled tekem je slabša kot lani. V tem času so bile lani vstopnice razprodane, letos so na voljo še za vse dni. Tudi tu je mogoče čutiti naval Poljakov, saj so tam prodali že pet tisoč vstopnic. Eno pa v Avstraliji, je dodal Trbovc.

Teden dni pred planiškim praznikom dolina pod Poncami razen obiska turistov in delavcev, ki pripravljajo prizorišče, sameva. Kmalu bo vse drugače. | Foto: Vid Ponikvar Teden dni pred planiškim praznikom dolina pod Poncami razen obiska turistov in delavcev, ki pripravljajo prizorišče, sameva. Kmalu bo vse drugače. Foto: Vid Ponikvar

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Pri prodaji vstopnic smo na ravni sezone 2014/2015, medtem ko z lansko primerjava sploh ni smiselna, saj takega presežka zaradi izjemnih rezultatov slovenskih tekmovalcev in dodatne tekme ne bomo več doživeli," je prepričan.

Četrtkovo tekmo si je na primer ogledalo kar 20 tisoč navijačev, letos bodo ta dan, kot je bilo to običajno v prejšnjih letih, na sporedu "le" kvalifikacije.

Planica priprave | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Vipovci tudi s helikopterjem

Ker je planiški smučarskoskakalni finale velika priložnost tudi za tkanje vezi med podjetniki in ostalimi pomembneži, so v prodaji vstopnic za ogled tekem tudi posebni VIP-paketi.

"Zanimanje zanje je stalno, za nas pa predstavljajo razmeroma pomemben del prihodka," je povedal Finžgar. "Gre za prodajo tako imenovanih VIP-klubov. Prodamo približno tisoč paketov Klub Planica (270 evrov na dan) in 1.800 kompletov VIP 239 (120 evrov na dan), ki se razlikujeta v ponudbi."

Najbolj razkošna je najnovejša ponudba, ti. Cristal Globe Lounge, ki v paketu za 900 evrov na dan poleg hrane, pijače in ogleda tekmovanja na najboljši tribuni, ponuja tudi helikopterski prevoz na prizorišče in srečanje s slovensko skakalno elito.

Boste letos obiskali slovenski skakalni praznik v Planici?

  • Obvezno!
    71,56 %
    317 glasov
  • Letos pa res nimam razloga.
    19,86 %
    88 glasov
  • Smučarski skoki me ne zanimajo.
    8,58 %
    38 glasov
Oddanih 443 glasov

Program

Četrtek, 23. 3. 2017

Kvalifikacije

9.00 Uradni trening

10.00 Uradni trening

11.00 Kvalifikacije

12.00 Zabavni program na odru

 Val 202 - Zlatko

14.00 Konec programa v Planici

18.00 Zabava s skupino Zahod Band, Rateče

19.30 Slovesnost ob odprtju, Rateče

Petek, 24. 3. 2017

Posamična tekma

14.00 Poskusna serija

15.00 Prva serija

 Finalna serija

17.15 Zabavni program na odru

 Val 202 - Gadi

18.30 Konec programa v Planici

19.00 Open Air Planica, Kranjska Gora

Sobota, 25. 3. 2017

Ekipna tekma

9.00 Poskusna serija

10.00 Prva serija

 Finalna serija

12.30 Zabavni program na odru

 Val 202 - Tabu

15.00 Konec programa v Planici

18.00 Open Air Planica, Kranjska Gora

20.00 Podelitev startnih številk in koncert

 

Nedelja, 26. 3. 2017

Posamična tekma

9.00 Poskusna serija

10.00 Prva serija

 Finalna serija

12.00 Podelitev nagrad

12.30 Zabavni program na odru

 Val 202 - Dan D

15.00 Konec programa v Planici

Ne spreglejte