Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 1. 2010,
22.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 28. 1. 2010, 22.32

8 let

Ferkova izgubila, Mazejeva pridobila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Švedinja Anja Pärson je zmagovalka druge superkombinacijske tekme sezone svetovnega pokala. Tina Maze je osvojila osmo, Maruša Ferk pa 17. mesto.

Maruši Ferk se je po prvem delu superkombinacijske preizkušnje v St. Moritzu nasmihala vrhunska uvrstitev. Dosegla je peti najhitrejši čas, za vodilno Avstrijko Andreo Fischbacher pa zaostala dobro sekundo. Tina Maze, ki je nastopila s štartno številko 3, se ni uvrstila med 30 najboljših, s tem pa je tudi spolzela priložnost za ugodno štartno številko na slalomu. Na drugi preizkušnji se nastop ni posrečil 21-letni Blejki, ki je le nekaj trenutkov po štartu storila velikansko napako, zaradi katere je izgubila veliko časa in na koncu osvojila 17. mesto. Prvo mesto je z najboljšim časom na slalomski preizkušnji osvojila Švedinja Anja Pärson, ponovno pa je bila najkrajša alpska disciplina znova pisana na kožo Mazejevi, ki je navkljub načeti progi dosegla tretji najboljši čas in se povzdignila na končno osmo mesto.

"Superveleslalom se mi je povsem podrl, ker sem zgrešila linijo in mi potem ni šlo nič več tako, kot sem pričakovala. Imela sem velik zaostanek. Na srečo pa je bil potem na vrsti še slalom, po katerem sem si izboljšala uvrstitev. Lahko pa bi bilo še precej bolje," je menila Mazejeva, 35. po superveleslalomu.

"Mazejeva je odlično odpeljala slalom, v superveleslalomu pa je preveč želela. Popolnoma je zgrešila linijo v zgornjem delu in naredila dve napaki. Ti napaki sta nas stali zmagovalnih stopničk. Vendar pa je dejstvo, da je kombinacija sestavljena iz dveh disciplin. Žal Mazejevi v zadnjem času v hitrih disciplinah ne gre najbolje. Morala se bo malo bolj sprostiti in potem bo hitra tudi na smukih in superveleslalomih," je dejal Andrea Massi, vodja ekipe Tine Maze.

Mazejeva je tretji čas slaloma delila s Kirchgasserjevo, najhitrejša v drugem delu kombinacije pa je bila Pärsonova. Osemindvajsetletna Švedinja je tako deveto mesto po superveleslalomu zamenjala za svojo 41. zmago v pokalu. Prvo zmago v sezoni je dosegla le dva tedna pred olimpijskimi igrami v Kanadi, kjer bo očitno svoji zbirki petih olimpijskih medalj dodala še kakšno; pred štirimi leti je v Torinu postala olimpijska zmagovalka v slalomu.

Mancusova bo v Vancouvru prihodnji mesec branila zlato olimpijsko medaljo v veleslalomu, po neprepričljivem prvem delu sezone pa je bila najboljša na smukaškem treningu v Cortini d'Ampezzo prejšnji teden in druga na sredinem treningu v St. Moritzu. Zato je tokrat veliko pričakovala. Petindvajsetletnica je na zmagovalnih stopničkah je zadnjič stala februarja leta 2008, ko je bila tretja na smuku prav na olimpijski progi v Whistlerju. Stopničke so se ji nasmihale po prvem delu kombinacije, ko je bila zelo zadovoljna s tretjim mestom, veliko manj pa se ji je smejalo po slalomu, saj je nazadovala na 14. mesto.

Nemka Maria Riesch, ki je pred tekmo v skupnem seštevku pokala za Vonnovo na drugem mestu zaostajala za 56 točk, že prvega dela kombinacije ni končala, zato je Američanka še povečala prednost. Riescheva je nedaleč od cilja napačno ocenila svoj položaj, zgrešila smer in prišla preveč levo v ostrem levem zavoju. Superveleslalom je bil zaradi padca Kanadčanke Georgie Simmerling za skoraj pol ure prekinjen, na startu pa so bile le še tri tekmovalke. Dvajsetletno Kanadčanko so s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da ima zlomljeno nogo.

Ne spreglejte