Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 2. 2019,
14.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

Natisni članek

Kjetil Jansrud Aksel Lund Svindal Aare 2019 Klemen Kosi Miha Hrobat Boštjan Kline Štefan Hadalin Martin Čater

Sobota, 9. 2. 2019, 14.57

5 let, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO, AARE, SMUK (M)

Na Švedskem norveška veselica za Svindalovo slovo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51
Svindal Lansrud Aare | Norveški navijači imajo razlog za veselje. Jansrud in Svindal bosta osvojila zlato in srebrno medaljo. | Foto Reuters

Norveški navijači imajo razlog za veselje. Jansrud in Svindal bosta osvojila zlato in srebrno medaljo.

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Aareju je bilo na smuku vse v znamenju Norvežanov. Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal, ki se poslavlja od aktivne kariere, sta se razveselila zlate in srebrne medalje. Od slovenskih smukačev je bil na 20. mesto najvišje Boštjan Kline.

Kot prvi od naših je šel na progo Klemen Kosi, na cilju pa je imel skoraj tri sekunde zaostanka, kar je zadostovalo za 42. mesto. Miha Hrobat si je prismučal 1,72 sekunde pribitka in je preizkušnjo končal na 27. mestu. Boštjan Kline je bil najhitrejši od slovenskih smukačev, smuk pa je končal kot 20. Štefan Hadalin ni štartal, kakor tudi ne Martin Čater, potem ko si je na drugem treningu poškodoval koleno in je zanj sezona že končana.

Osrednja junaka skrajšanega smuka pa sta postala Norvežana. Kjetil Jansrud si je zagotovil prvo zlato medaljo na svetovnih prvenstvih. Aksel Lund Svindal, ki bo postavil smuči v kot, je bil srebrn. Ločili sta ju vsega dve stotinki. Bronastega odličja se je razveselil Avstrijec Vincent Kriechmayr.

Svindal pomahal v slovo

"Boriš se vsak dan, kdaj ti uspe, kdaj pa ne. Ta sezona je bila malce težavna, a sem verjel in se boril. Danes sem v celoti izvršil načrt, po svojih najboljših močeh, in ko sem prišel v cilj in slišal vse te norveške in švedske navijače na tribunah, je bil to eden najbolj čudovitih trenutkov v karieri," je dejal Jansrud.

"Bil sem zelo zbran. Na tej tekmi sem hotel dati vse. Potem sem se prepustil občutkom, ko sem videl vse te norveške zastave in vzdušje," je dejal Svindal, ki je svoje prvo zlato na SP osvojil pred 12 leti v Areju.

"Ne bom spremenil svoje odločitve, mislim, da je napočil pravi trenutek, da sklenem svojo pot. Jutri, ko se bom zbudil, se bom zbudil zadovoljen z mislijo, da sem sprejel pravo odločitev," je še dejal Svindal, ki je v Areju sklenil tekmovalno pot.

Na rojaka ni bil jezen

Šestintridesetletnik je zbral kar 80 stopničk v svetovnem pokalu, od tega ima 36 zmag. Je nosilec štirih olimpijskih kolajn, od tega dveh zlatih, dvakrat je osvojil skupni seštevek v svetovnem pokalu, ima dva smukaška globusa, pet superveleslalomskih globusov, veleslalomski globus in kombinacijski globus. Le v slalomu ni nikoli stal na odru za zmagovalce.

Aksel Lund Svindal je končal kariero. | Foto: Reuters Aksel Lund Svindal je končal kariero. Foto: Reuters

Svindal je bil le dve stotinki sekunde oddaljen od posebnega rekorda. Če bi mu uspelo, bi postal prvi med moškimi s tremi naslovi smukaškega svetovnega prvaka, potem ko je že slavil pred dvanajstimi leti na drugem SP v Areju in leta 2013 na SP v Schladmingu.

A na rojaka in prijatelja Jansruda, s katerim sta si po prevzemu vodstva delila prestol kot dva norveška smukaška kralja, ni bil jezen. Jansrud je osvojil tretjo kolajno na SP, Svindal pa deveto, od tega ima pet zlatih. "Glede na to, da se sva se v podobnem položaju s Kjetilom znašla pred letom dni na olimpijskih igrah in sem zlato takrat vzel jaz, si je zmago danes zaslužil on. Je bila pa tekma zame vendarle malce čustvena," je povedal za Eurosport.

Postal je drugi smučar v zgodovini, ki je na šestih svetovnih prvenstvih osvojil kolajno. Ta dosežek si deli z Marcom Girardellijem, ki je tekmoval za Luksemburg. Pred njima je le rojak Kjetil Andre Aamodt, ki ima s sedmih različnih prvenstev kolajno.

Kaj pravijo Slovenci?

''Rekel bom, da je bilo samo smučanje boljše, več je bilo dobrih zavojev oziroma boljših kot na prejšnjih tekmah. Sama vidljivost je bila dokaj slaba, sama tekmovalna linija pa dokaj dobro sčiščena. Sicer so bili odseki, kjer nisi smel zapeljati iz idealne linije. A dobro, izpeljali smo tekmo oziroma so jo in z določenimi dobrimi občutki lahko grem naprej," je po tekmi povedal najboljši Slovenec Boštjan Kline.

"Na štartu sem se pripravil, kot da je lep sončen dan," je povedal Miha Hrobat.  | Foto: Reuters "Na štartu sem se pripravil, kot da je lep sončen dan," je povedal Miha Hrobat. Foto: Reuters

Hrobat je po tekmi spregovoril o razmerah na progi in svojem nastopu: ''Mislim, da se za tekmo svetovnega prvenstva, sploh za smuk, ki je kraljeva tekma, ne bi smelo zgoditi, da se spuščamo dol pa takšni progi. Na startu sem se pripravil, kot da je lep sončen dan, nisem razmišljal o tem. Zgoraj sem veliko izgubil, ne vem čisto točno zakaj, tako da bo treba to analizirati do smukaškega dela kombinacije. Mislim, da je bil srednji del kar dober, nisem izgubil veliko časa. Tudi tiste linije, ki sem si jih zamislil, sem lahko speljal, tako da lahko nekaj potegnem iz te vožnje.''

Komentar Kosija pa je bil: ''Stvar otežuje predvsem to, ko se sneg zadržuje na očalih in zmanjšuje vidljivost. Vseeno sem poskušal najti linije tekmovalcev pred seboj, ker je zvoženo in hitreje, a jih sploh ni bilo videti, mogoče eno ali dve. Tako sem se vozil po svoji liniji, po globljem snegu, tako kot vsi ostali. Mogoče sem malo pretiraval, a sem šel na polno, delal pa sem napake. Bil sem na limitu, a vse kar sem delal mi je jemalo hitrost. Vedno ni tako, včasih delaš napake, a si hiter, danes pa žal ne.''

 
Tekmovalna žirija na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Aareju se je odločila, da je bil štart današnjega smuka za moške na štartu superveleslaloma. Vzrok za takšno odločitev je bil novozapadli sneg, veter in nizka oblačnost.
Martin Čater Wengen
Sportal Konec sezone za najboljšega slovenskega smukača
Ne spreglejte