Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 10. 2016,
10.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

Natisni članek

Ilka Štuhec Ilka Štuhec svetovni pokal

Sreda, 19. 10. 2016, 10.10

6 let, 7 mesecev

Ilka Štuhec pred novo sezono

Da le ne bi izzivala le s fotografijami

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,18

Fotografije s pomanjkljivo oblečenimi motivi so po besedah Ilke Štuhec odraz spontanosti. Bolj načrten pa je njen smučarski preboj. Tudi na stopničke? "Brez oštevilčenih napovedi," odgovarja Mariborčanka, ki je po pričevanju očividcev na treningih nevarno hitra.

Slovenska smukaška aduta nove zime: Boštjan Kline in Ilka Štuhec. | Foto: Sportida Slovenska smukaška aduta nove zime: Boštjan Kline in Ilka Štuhec. Foto: Sportida

Medtem ko Ana Drev, Tina Robnik, Katarina Lavtar, Ana Bucik, Žan Kranjec in Miha Hrobat odštevajo dneve ali kar ure do veleslalomske premiere v Söldnu, ki bo na sporedu v soboto in nedeljo, Ilko Štuhec od prvega smuka nove sezone loči še mesec in pol. Ob tej misli ne skriva neučakanosti, saj verjame, da je za njo kakovostno pripravljalno obdobje s snežnimi treningi na evropskih ledenikih in v Čilu.

Tam naj bi po naših informacijah z dobrimi smukaškimi vožnjami rokavico vrgla celo prvi dami pretekle sezone Lari Gut. Da bi se izognili porazu proti Mariborčanki, pa si ležerne vožnje niso smeli privoščiti niti člani slovenske ekipe za hitri disciplini. "No, včasih se niso tako zelo potrudili," z zanjo značilnim smehom odgovarja Štuhčeva in dodaja: "Časov ne bom komentirala. Dejala bom le, da je bil trening uspešen."

Trening z moškimi je neprecenljiv

"Uživam na smučeh, s katerimi sem se dobro spoprijateljila," pripoveduje 25-letna Štajerka. Spomladi se je po dolgih letih razšla z Rossignolom in stopila na švicarske smuči Stöckli, s katerimi ni tekmovala le Tina Maze, temveč precejšen del najboljših aktivnih slovenskih smučarjev na čelu s smukači. Prav s temi se je v iskanju kakovostnih pogojev za trening v preteklih tednih večkrat povezala.

"Trenirati z moškimi je za dekleta odlična priložnost in pravi privilegij. Preprosto se lahko prepričaš o tem, kako naj bi bilo vse skupaj videti. Nato poskusiš še sam, kar je neprecenljivo," pravi najhitrejša Slovenka na smučeh, ki bo čez natanko en teden dopolnila 26 let.

Preteklo sezono je končala kot dvanajsta superveleslalomistka svetovnega pokala. | Foto: Sportida Preteklo sezono je končala kot dvanajsta superveleslalomistka svetovnega pokala. Foto: Sportida

"Iskanje pozornost? Ne, spontani navdih."

V zadnjem obdobju je bolj kot s smučarskimi aktivnostmi pozornost plenila s fotografijami na svoji spletni strani in profilu na Facebooku. Svojim sledilcem je namenila dve fotografiji golega hrbta, morske utrinke v kopalkah … Iskanje pozornosti? "Ne, mislim, da mi pozornosti ni treba iskati na takšen način. To je zgolj spontani navdih," je odgovorila in hitro prikimala namigu, da bo pozimi bolj kot s fotografijami izzivala z rezultati.

"Pretekla sezona je bila rezultatsko boljša kot katerakoli do zdaj. Vseeno sem jo končala z občutkom, da nisem pokazala tistega, kar znam. Verjamem, da sem z novo opremo napredovala. Tudi miselno sem na višji ravni. Sama sebi sem največji izziv," pravi nekdanja najboljša mladinka na svetu, ki pa pogovor o konkretnih rezultatskih ciljih kot po pravilu preusmeri s hihitanjem, skomigi ramen in odgovori v slogu: "Cilj je smučati hitro!"   

Nova sezona se bo za Ilko začela 2. decembra v Lake Louisu. | Foto: Sportida Nova sezona se bo za Ilko začela 2. decembra v Lake Louisu. Foto: Sportida

Z veslaško pomočjo

"Ne želim govoriti o rezultatih. Zame bo pomembna vsaka tekma, od tistih v svetovnem pokalu do svetovnega prvenstva v St. Moritzu," poudarja članica slovenske reprezentance, s katero pa le redko trenira. Vztraja na samostojni poti s trenerjem Gregorjem Koštomajem, mamo Darjo Črnko v vlogi serviserke in kineziologinjo Anjo Šešum. Ta je pred leti veljala za veliki up slovenskega veslanja, zato ne čudi, da je del priprav Ilka opravila tudi v čolnu.

"Saj se vidi po močnejših ramenih in žuljih na dlaneh, mar ne? Sicer pa sem izjemno zadovoljna z delom znotraj svoje ekipe. Tudi odnos s Smučarsko zvezo Slovenije je bistveno boljši. Jasno, če bi bilo še boljše, ne bi bilo nič narobe," je pogovor sklenila Štajerka, ki bo marca zaznamovala desetletnico prvega nastopa v svetovnem pokalu. V tem času se je sedemkrat zavihtela tudi med dobitnice točk svetovnega pokala. Manjkajo ji tako želene stopničke. Morda v zimi, ki trka na vrata …

Ne spreglejte