Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
10. 2. 2019,
13.26

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

8

Natisni članek

Aare 2019 Ilka Štuhec Ilka Štuhec Maruša Ferk Lindsey Vonn

Nedelja, 10. 2. 2019, 13.26

5 let, 2 meseca

SVETOVNO PRVENSTVO, AARE, SMUK (Ž)

Ilka Štuhec pred kraljem podaljšala mandat smukaške kraljice

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,17

8

Ilka Štuhec in Lindsey Vonn | Junakinji dneva: Ilka Štuhec in Lindsey Vonn | Foto Reuters

Junakinji dneva: Ilka Štuhec in Lindsey Vonn

Foto: Reuters

Ilka Štuhec je s šampionsko predstavo v Aareju še drugič zapored postala svetovna prvakinja v smuku. Na odru za zmagovalke sta se ji pridružili še Corinne Suter in v svojem zadnjem nastopu blesteče kariere Lindsey Vonn.

aARE 2019
Sportal Konec vrhunca zime: nasvidenje v Cortini d'Amezzo

"Ne branim naslova svetovne prvakinje. Nihče mi ga ne more odvzeti. Napadam novega," nam je v sproščenem pogovoru dva tedna pred svetovnim prvenstvom v Aareju dejala Ilka Štuhec. Rečeno, storjeno. Zlata FIS-ova snežinka iz St. Moritza 2017 je ostala v domači vitrini, njena lastnica pa se je v Aareju podala po novo kolajno najžlahtnejšega sijaja. Jutranji veter, zaradi katerega so organizatorji znižali štart in poskrbeli za pravi šprinterski smuk, je ni zmedel. Na 1670 metrov dolgi progi je nato vetrovno žvižgalo, ko je mimo vrat drvela stara in nova svetovna prvakinja, prva Slovenka, ki je na dveh zaporednih prvenstvih v isti disciplini osvojila zlato.

Šampionski krik | Foto: Reuters Šampionski krik Foto: Reuters

Kralj je zaploskal, kraljica je zakričala

Šampionski krik ob prihodu v cilj je bil dovolj zgovoren. Preglasil je celo kurente. Slišal ga je tudi najuglednejši gost na tribuni, švedski kralj Karel Gustva. Lahko se je prepričal, da smukaška kraljica ostaja Ilka Štuhec. "Od srca se mi je odvalil velik kamen. Bila sem pod pritiskom. Vedela sem, da sem hitra, upala pa sem na pošteno tekmo. Ko sem videla sonce, sem si dejala, da moram opraviti svoje delo. Presrečna sem. Res lepo poglavje. Ne želim pa te kolajne primerjati s tisto iz St. Moritza. Gre za dve lepi zgodbi," je v prvem odzivu dejala Štuhčeva, ki se ob dveh zlatih kolajnah s svetovnih prvenstev lahko pohvali še z dvema malima globusoma, srebrom v skupnem seštevku svetovnega pokala in devetimi zmagami.

Lindsey Vonn je ob slovesu čestital tudi Ingemar Stenmark. | Foto: Reuters Lindsey Vonn je ob slovesu čestital tudi Ingemar Stenmark. Foto: Reuters

Sanjsko slovo Lindsey Vonn

Štuhčeva je v cilju za 23 stotink sekunde prehitela Švicarko Corinne Suter, ki je nase opozorila že s tretjim mestom v superveleslalomu. Na tretjo stopničko pa se je ob velikem navdušenju vseh prisotnih zavihtela Lindsey Vonn, za katero je bila to zadnja tekma v karieri. Po številnih težavah je tokrat premagala samo sebe. V sebi je znova našla smukaške občutke in jih prilagodila trenutnemu stanju. Bilo je dovolj za bron in pravljično slovo od tekmovalnega alpskega smučanja.

Ilka Štuhec
Sportal Predsednik Pahor bo moral zlati Ilki Štuhec izpolniti obljubo

Poraženka tekme: Avstrija

Štuhčeva je sicer zaradi kontinuitete vrhunskih rezultatov, zmage v Val Gardeni, položaja v svetovnem pokalu in šampionskih vzgibov spadala v krog favoritinj za kolajne. Vseeno ta njen status ni bil tako izrazit kot predlani. Tudi zaradi tega je bil seznam razočaranih tokrat daljši kot v Švici. Če Sofio Goggio še lahko označimo za povratnico po poškodbi, ki je do zadoščenja že prišla v superveleslalomu, pa so zanesljivo največje poraženke nedeljske tekme Avstrijke. V svetovnem pokalu namreč prevladujejo, na svetovnem prvenstvu pa so še na drugi tekmi hitrih disciplin ostale praznih rok.     

Drugič svetovna prvakinja | Foto: Reuters Drugič svetovna prvakinja Foto: Reuters

Najboljša, ko gre zares

Na uradnih treningih je Ilka zbirala uvrstitve med osmim in 17. mestom. V drami superveleslalomskih stotink je pristala na osmem mestu. Že na kombinacijskem smuku je z drugim časom pokazala zobe, a najboljše je pripravila za takrat, ko je bilo to najpomembnejše. Vse omenjene vožnje je izkoristila za spoznavanje proge in ocenjevanje, kje odvzemati hitrost, kje ubrati kakšno linijo in kje pustiti teči smuči. Imela je idejo. Pred nastopom je zgolj pokimala, kot bi v znanem vzkliku dejala: "Imam to!" Sledila je vrhunska predstava, v kateri je bila ob zavidanja vredni osredotočenosti preprosto predobra za vse. V cilju je le zbirala čestitke. Še posebej čustveno ji je čestitala Maruša Ferk, ki je z zaostankom 2,35 preizkušnjo končala na 33. mestu.

Ilka Štuhec
Sportal Mama kot Ilkina senca. Kaj pa oče?

Ilka Štuhec | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Vražje hitre smuči

Eden od zmagovalcev tekme je bil zanesljivo tudi serviser Aleš Sopotnik, ki je nadigral stanovske kolege. Štuhčeva je nato v svojem slogu njegovo delo izkoristila in ga nadgradila. Da je hitrejša od vseh, je pokazala že v zgornjem delu, nato pa je znala hitrost ohranjati tudi v bolj zavitih odsekih. V skokih je bila mirna in zelo natančna. V zaključni del je prišla v želeni liniji, predvsem pa z ustrezno hitrostjo. Na koncu je za 49 stotink sekunde prehitela do takrat vodilno, kar je na tako kratki progi dokaz premoči.  

Brez smukaške proge, toda …

Po Tini Maze leta 2015 in Ilki Štuhec leta 2017 torej naziv najboljše smukačice na svetovnem prvenstvu po zaslugi 28-letne Mariborčanke še dve leti ostaja v slovenski lasti. V lasti države, kjer se tekme državnega prvenstva v smuku večinoma izpelje v dveh vožnjah, saj ustrezne proge ni. Slovenska junakinja dneva pa je ob tem po Mazejevi in legendarni Mateji Svet postala šele tretja Slovenka z več kot eno kolajno na SP. Slovenska zbirka zdaj šteje že 22 kolajn, zadnje prvenstvo brez odličja pa je bilo leta 2007. Prav v Aareju.

 

 
Ne spreglejte