SiolNET. Sportal Zimski športi
4,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Peter Prevc po ekipni tekmi

"Boril sem se, bitka ni bila uspešna, ponos je ranjen"

4,70

termometer

Peter Prevc
Foto: Vid Ponikvar

Želje slovenskega skakalnega tabora in tudi navijačev so bile pred sobotno ekipno v Planici višje od končnega petega mesta. Kapetan slovenske reprezentance Peter Prevc poudarja, da so se borili, a bitka ni bila uspešna. Do današnjega dne je bil tudi rekorder Letalnice bratov Gorišek. Zdaj je nova znamka 251,5 metra, ki je v lasti Poljaka Kamila Stocha. Zaradi tega so Petra tudi zbadali.

V preteklih letih smo bili navajeni, da slovenski skakalci v Planici krojijo vrh tako na posamičnih kakor tudi na ekipnih tekmah. Letos ni tako. Na sobotni ekipni preizkušnji pred 27 tisoč navijači jim ni uspelo stopiti na zmagovalni oder, potem ko so po prvi seriji zasedali tretjo mesto.

Na koncu so osvojili peto mesto, pred Nemci in Poljaki pa so se zmage veselili Norvežani. Od slovenskih orlov je bil najboljši Peter Prevc, a dosežki niso bili takšni, da bi ga zadovoljili.

Njegova najdaljša daljava v Planici sicer znaša 248,5 metra, v soboto pa je ob dobrih pogojih v zraku zmogel 225,5 metra in 226 metrov.

"Zabetoniran sem na zadnji rdeči črti"

Pri zadnjem nastopu je dobil v ciljnem izteku družbo, potem ko se je navijač izmuznil varnostnim službam. Pri zadnjem nastopu je dobil v ciljnem izteku družbo, potem ko se je navijač izmuznil varnostnim službam. Foto: Vid Ponikvar "Boril sem se, bitka ni bila uspešna, ponos je ranjen," se je zasmejal Peter in dodal: "Šlo je tako kot v petek. Zabetoniran sem na zadnji rdeči črti. Če bi bilo to na 120-metrski skakalnici, bi bilo super. Tukaj se pri zadnji rdeči črti vse skupaj šele začne. Zato velikega zadovoljstva ne more biti. Edina rešitev bi morda lahko bila, da bi zaletišče prestavili na mesto številka ena in če bi s tiste rampe skočil tako daleč, bi bilo lažje."

Njegova planiška znamka 248,5 metra, ki je do danes veljala za rekordno na Letalnici bratov Gorišek, je bila v soboto presežena. V poskusni seriji je to najprej z 250 metri uspelo Norvežanu Robertu Johanssonu. V drugi seriji se je nato vse vrtelo okoli Avstrijca Stefana Krafta in Poljaka Kamila Stocha, ki sta tudi prva moža te sezone.

"Šalili so se, češ, že tako ti v sezoni ne gre, zdaj so ti pa še rekord vzeli"

Po koncu tekme se je ustavil pri navijačih, ki so tudi tokrat držali pesti zanj. Po koncu tekme se je ustavil pri navijačih, ki so tudi tokrat držali pesti zanj. Foto: Vid Ponikvar Kraft je kot prvi pristal pri 251 metrih, tik za njim pa je Stocha poneslo še pol metra dlje. "Všeč mi je bilo gledati rekorde iz izteka skakalnice. V preteklosti sem jih večinoma videl po televiziji. Videti je bilo, kot da bi se skakalec v zraku ustavil, potem pa kar naenkrat pristal. Še zdaj se vidita odtisa. Če bi se postavil ob rekord, bi si mislil, kako je sploh mogoče tako daleč skočiti. Potem so se šalili, češ, že tako ti v sezoni ne gre, zdaj so ti pa vzeli še rekord," je Peter v smehu sklenil misel.

Stoch je ob doskoku podrsal, kar se je videlo na počasnem posnetku, a tega sodniki niso videli – da nastop štejejo za padec, morajo trije dati oceno 14. Stoch je imel najnižjo oceno 15.

Rad bi prebil zid pri 225 metrih

Za nedeljo upa, da bo prebil zid pri 225 metrih. Za nedeljo upa, da bo prebil zid pri 225 metrih. Foto: Vid Ponikvar Ali je Peter videl podrs? "Nisem," je kolegialno odgovoril Prevc in nadaljeval: "Bolj sem gledal, kje so odtisi pristanka. Kraft in Stoch sta res v formi. Tako kot sem jaz lani iz rokava stresal dobre polete, tako jih onadva zdaj. Lepo je bilo, da sta dva najboljša v tem trenutku izkoristila dobre pogoje. Če bi imel jaz takšne, zagotovo ne bi skočil tako daleč. Ko si v formi, se lahko varno skoči daleč."

Za zadnjo tekmo v sezoni upa, da bo našel odgovor na tisto, kar ga muči. Zelo pa bi se razveselil, da bi prebil daljave, okoli katerih se vrti že ves konec tedna. "Jezi me, ker ne najdem načina, kako bi to popravil. Jutri bom preizkusil dve ali tri stvari. Rad bi prebil zid pri 225 metrih. Kar najbolj se bom potrudil in upam, da mi končno kaj uspe."

Ekipna tekma:                         

 1. NORVEŠKA                   1.551,6

(Johansson 246/246,5, Forfang 237/233, Fannemel 229,5/232,Stjernen 216,5/227,5)

 2. NEMČIJA                    1.502,6

(Eisenb. 227/225,5,Freitag 216,5,213,0, Geiger 243,5/231, Wellinger 231,5/240)

 3. POLJSKA                    1.493,8

 4. AVSTRIJA                   1.471,4

 5. SLOVENIJA                  1.442,7

(Semenič 236/209, D. Prevc 221,5/223,5, Tepeš 221,5/215,5, P. Prevc 225,5)     

 6. JAPONSKA                   1.327,7

...

 

Nedeljska posamična tekma se bo začela ob 10. uri, poskusna serija eno uro prej. Ne pozabite, da se ponoči prestavi ura.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 161
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin