Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2019,
15.06

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Natisni članek

Seefeld 2019 Katja Višnar Anamarija Lampič Anamarija Lampič Alenka Čebašek Eva Urevc Miha Šimenc Janez Lampič

Četrtek, 21. 2. 2019, 15.06

5 let, 2 meseca

Seefeld, nordijsko svetovno prvenstvo (šprint)

Dvojno norveško zmagoslavje, Slovenke obstale v četrtfinalu, Lampičeva šokirana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

3

Katja Višnar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu bo danes na sporedu prva končna odločitev, kjer je imela Slovenija največ možnosti za vrhunsko uvrstitev, a se ni končalo po željah naših deklet, saj so že vsa izpadla v četrtfinalu. V moški konkurenci v izločilnih dvobojih nismo imeli predstavnika. V obeh konkurencah sta zmagi odšli na Norveško, svetovna prvaka sta postala Maiken Caspersen Falla in Johannes Klaebo.

V prvi skupini je nastopila naša najbolj izkušena Katja Višnar, ki očitno ni imela svojega dne. Višnarjeva je v svoji skupini končala na zadnjem mestu. "Počutje že zjutraj res ni bilo dobro, a to ni razlog, da danes ne bi mogla biti uspešnejša. Napačna taktika. Pristala sem za tekmovalko, za katero sem vedela, da ne smem biti. Ravno to se je zgodilo, takoj sem pristala za njo. Nisem našla poti ven, ni se mi pustila. Želela sem prehiteti po notranji strani, a mi ni dovolila, zapirala me je, kar je seveda prav od nje, ker je bila pred mano. Forma ni vprašljiva, kar se je videlo tudi v kvalifikacijah, kjer sem bila osma, a počutje je vedno tudi pomembno," je bila razočarana sedemkratna udeleženka svetovnih prvenstev.

Razočarana Eva Urevc: Nimam kaj veliko za narediti

Eva Urevc je bila v kvalifikacijah odlična, v izločilnih dvobojih pa ji smuči niso stekle. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Eva Urevc je bila v kvalifikacijah odlična, v izločilnih dvobojih pa ji smuči niso stekle. Foto: Urban Urbanc/Sportida Eva Urevc se je v kvalifikacijah od naših najbolje odrezala, ko je tam dosegla peto mesto. V četrtfinalu pa se ji ni izšlo, potem ko je zaostala za najboljšimi in v svoji skupini zasedla peto mesto.

"Prav precej stvari ne bi mogla narediti drugače. Sposobna sem teči veliko bolje, mislim pa, da smo imeli smolo pri smučeh, kar se je tudi zelo dobro videlo. Nimam kaj veliko narediti. Gremo naprej, borimo se dalje," je bila razočarana debitantka Urevčeva.

V četrti skupini je nastopila Alenka Čebašek, ki je bila že od začetka brez možnosti za uvrstitev v polfinale. Alenka je bila v svoji skupini na zadnjem mestu.

Anamarija Lampič | Foto: Sportida Foto: Sportida

"Pogoji so res težki in če v teh pogojih nimaš hitrih smuči, nimaš kaj delati"

Še najbolje je četrtfinalni dvoboj začela Anamarija Lampič, ki je bila na začetku v ospredju, potem pa je do cilja padla na četrto mesto in tudi ona končala tekmovanje. "Šok. Mislim, da smo bile danes vse sposobne, če ne pa vsaj ena, za finale. Vsi po vrsti smo razočarani. Že ko sem videla Katjo in nato še Evo in Alenko, sem bila res nervozna. Serviserja sem spraševala, ali so prepričani, da je to to. Začneš dvomiti. Ko sem štartala, se mi ni zdelo, da so smuči slabe. Do mosta so tekle res super, ko pa sledita spust in dolga ravnina, se smučka kar naenkrat prilepi na sneg. Pogoji so res težki in če v teh pogojih nimaš hitrih smuči, nimaš kaj delati, si v ozadju, kot se je zgodilo nam," je bila po koncu današnjih nastopov razočarana tudi ona.

Nazadnje pred osmimi leti

Zadnjo slovensko medaljo je na svetovnem prvenstvu dosegla Petra Majdič, potem ko je leta 2011 v Oslu v šprintu zasedla 3. mesto.

Katja Višnar
Sportal Upa, da bo prava Katja
Četrtfinale:

1. skupina
VIŠNAR Katja SLO (izpadla - 6. mesto)

2. skupina
UREVC Eva SLO (izpadla - 5. mesto)

4. skupina
ČEBAŠEK Alenka SLO (izpadla - 6. mesto)

5. skupina
LAMPIČ Anamarija SLO (izpadla - 4. mesto)

 

Janez Lampič | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Oba fanta obstala v kvalifikacijah

V moški konkurenci sta v kvalifikacijah tekmovala Miha Šimenc in Janez Lampič, a sta bila oba prepočasna za uvrstitev v izločilne dvoboje. Tokrat je bil nekoliko hitrejši Lampič, ki je svojega reprezentančnega kolega prehitel za 13 stotink. Dobro je, da sem prehitel Miha, a ni v redu, da sva oba izpadla. Žal tako je. Mislim, da je v takšnih razmerah dobro teči, saj veš, da bo sezone počasi konec. Podlaga je še vedno trda, čeprav je toplo, smuči pa smo imeli pripravljene idealno," je po nastopu povedal Lampič.

"Vsake razmere, ki so, so za vse enake. Poskušal sem teči najbolje, kar lahko. Počutil sem se kar dobro, ne vem pa, kje sem izgubljal. Moram narediti analizo in takrat bo jasno," je bil po šprinterskih kvalifikacijah bolj slabe kot dobre volje lahko Logatčan, sicer odkritje letošnje sezone v tej disciplini.

Maiken Caspersen Falla se veseli naslova svetovne prvakinje | Foto: Reuters Maiken Caspersen Falla se veseli naslova svetovne prvakinje Foto: Reuters

Zmagi na Norveško 

Izločilni boji za medalje so tako minili brez Slovencev. Prvi komplet na SP so si v ženskem finalu razdelile Norvežanka Maiken Caspersen Falla, ki je v finalu za 1,66 sekunde premagala Švedinjo Stino Nilsson, tretja je bila Norvežanka Mari Eide (+ 2,84).

V moški konkurenci je zmagal Johannes Klaebo. | Foto: Reuters V moški konkurenci je zmagal Johannes Klaebo. Foto: Reuters

V moškem finalu je bilo bolj tesno, skoraj do ciljnega sprinta sta bila v boju za zmago dva, na koncu je šla še druga zlata na Norveško. Johannes Klaebo si je prvo mesto zagotovil s 23 stotinkami naskoka pred Italijanom Federicom Pellegrinom, bron pa si je prismučal Rus Gleb Retivih (+ 1,37).

Tekaški program na SP v Seefeldu se bo nadaljeval v soboto s preizkušnjama v skiatlonu, ob 11. uri bodo začele ženske na 15 km, ob 12.30 pa moški na 30 km.

 

Izidi, sprint, ženske, 1,2 km (prosto):

 1. Maiken Caspersen Falla (Nor) 2:32,35
 2. Stina Nilsson (Šve)           + 1,66
 3. Mari Eide (Nor)                 2,84
 4. Jonna Sundling (Šve)            3,17
 5. Victoria Carl (Nem)             5,71
 6. Maja Dahlqvist (Šve)
...
17. Anamarija Lampič (Slo)
21. Eva Urevc (Slo)
26. Katja Višnar (Slo)
27. Alenka Čebašek (Slo)

 

Izidi, sprint, moški, 1,6 km (prosto):

 1. Johannes Klaebo (Nor)        3:21,17
 2. Federico Pellegrino (Ita)     + 0,23
 3. Gleb Retivih (Rus)              1,37
 4. Richard Jouve (Fra)             1,99
 5. Emil Iversen (Nor)              2,25
 6. Lucas Chanavat (Fra)
...
33. Janez Lampič (Slo)
34. Miha Šimenc (Slo)

Anamarija Lampič
Sportal Anamarija Lampič: Hitro greš lahko čez rob
Ne spreglejte