Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 12. 2018,
15.40

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26

Natisni članek

Mitja Drinovec Rok Tršan Miha Dovžan Klemen Bauer Hochfilzen Jakov Fak Jakov Fak biatlon

Petek, 14. 12. 2018, 15.40

5 let, 4 mesece

Biatlon, Hochfilzen (10 km – šprint)

Fak med deseterico, do točk in zasledovanja tudi Bauer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,26
Jakov Fak | Jakov Fak je v Nemčiji poskrbel za novo vrhunsko uvrstitev. | Foto Žiga Zupan/Sportida

Jakov Fak je v Nemčiji poskrbel za novo vrhunsko uvrstitev.

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Norvežan Johannes Thingnes Boe je dobil šprintersko preizkušnjo na 10 km za svetovni pokal v Hochfilznu in dokazal, da je v tem trenutku najboljši biatlonec na svetu. Jakov Fak je na strelišču zadel vseh deset tarč, tekaško pa nekoliko zaostal za najboljšimi in osvojil deveto mesto. Klemen Bauer, ki mu je po devetih zadetih strelih žal ponagajala zbranost, je za las zgrešil uvrstitev med najboljših 20.

Biatlonska karavana v teh dneh gostuje v Nemčiji, kjer odmeva afera z ruskimi biatlonci. Na moški šprinterski preizkušnji je nastopilo 110 tekmovalcev, med njimi tudi trojica Slovencev, saj sta dva naša reprezentanta bolana obležala v postelji.

Aleksander Loginov
Sportal Rusi ostajajo pod drobnogledom, Fourcade: Na njihovem mestu bi me bilo sram

Prvi se je na progo podal Jakov Fak, v tej sezoni z naskokom najboljši slovenski biatlonec. S številko 24 se je izkazal na obeh strelskih postankih. Zadel je vseh deset tarč in se izognil kazenskim krogom, tekaško pa ni bil na tako visoki ravni kot nekateri vodilni biatlonci v tej sezoni. 

Fak v tej sezoni ne skriva visokih ciljev. Na Pokljuki se je najvišje zavihtel na četrto mesto (20 km), v Hochfilznu pa je na uvodni preizkušnji zasedel deveto mesto, kar je lepa spodbuda za nadaljevanje nastopov v nemškem središču, kjer ga že v soboto čaka zasledovalna tekma.

Tršana in Drinovca zdelala bolezen

Slovenske barve sta branila tudi Klemen Bauer (številka 52) in Miha Dovžan (71). Bauer je bil hiter na snegu, za še boljši rezultat, s katerim bi lahko potrkal na vrata najboljše deseterice, pa je izostal popoln izkupiček strelov. Kazalo je imenitno, saj je zadel devet zaporednih strelov, nato pa žal zgrešil zadnjega in si v kazenskem krogu nabral dragocene dodatne sekunde, zaradi katerih je tekmo končal izven kroga najboljše dvajsterice. 

Rok Tršan in Mitja Drinovec, ki kandidirata za nastop na nedeljski štafeti, sta zaradi bolezni izpustila nastop. Tršan je že v domači oskrbi, Drinovec je še na Tirolskem. 

Norvežan Johannes Thingnes Bo je v tej sezoni dobil že tri tekme za svetovni pokal. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Norvežan Johannes Thingnes Bo je v tej sezoni dobil že tri tekme za svetovni pokal. Foto: Urban Urbanc/Sportida

To je bila druga šprinterska moška tekma v tej sezoni. Prvo je prejšnji teden na Pokljuki dobil Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki vodi v seštevku za svetovni pokal, saj je na slovenskih tleh dobil tudi zasledovalno tekmo. Skandinavec je navdušil s predstavo tudi v Hochfilznu. Kljub enemu zgrešenemu strelu je bil najhitrejši.

Za dobrih osem sekund je prehitel francoskega zvezdnika Martina Fourcada, na zmagovalne stopničke pa se je na veliko veselje domače množice v sončnem Hochfilznu povzpel še Nemec Benedikt Doll.

V teku ima še nekaj rezerve

"Na strelišču je bilo dobro, čeprav se mi zdi, da bi še vedno moral streljati hitreje, če bi želel še boljši rezultat. Glede natančnosti pa je to to, vse strele sem zadel, kar je vzpodbudno. Glede teka pa je še nekaj minusa. Za enkrat je stanje tako, to je bil danes moj maksimum. Jutri je nova priložnost in upam, da bom na štirih strelskih postankih dovolj uspešen, da se premaknem na kakšno višjo pozicijo," je po prvi tekmi izven Slovenije letos povedal Fak.

Klemnu Bauerju se je končno posrečil odličen nastop, ki bi bil ob še nekaj večji strelski natančnosti vrhunski. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Klemnu Bauerju se je končno posrečil odličen nastop, ki bi bil ob še nekaj večji strelski natančnosti vrhunski. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Bauerjevih 21 razlogov za veselje

"Današnji nastop bi ocenil s pozitivno oceno. Sigurno sem pokazal kam se lahko uvrstim, če ustrelim optimalno oz. blizu tega. Žal me je zadnji zgrešeni strel stal še okrog deset mest, a kljub vsemu mislim, da sem ujel tisto pravo formo in glede na to, da je sezona še dolga, sem zelo motiviran in pozitivno naravnan za naslednje tekme," je po najboljšem letošnjem dosežku povedal Bauer, ki je prišel do 20 točk svetovnega pokala in vstopnice za sobotno zasledovanje.

Štafetni nastop ogroža bolezen

"Mislim, da danes moramo biti zadovoljni z nastopoma Jakova in Klemena. 21. mesto je v tej konkurenci res še vrhunska uvrstitev. Žal je Klemen zadnji strel poslal na rob, a storil je velik korak naprej od Pokljuke. Jakov na smučeh še ni pravi. Zelo dobro je tekel v klance, tam kjer je strmo, pravega občutka pa še ni našel na ravnem, za drsenje. Mislim, da smo lahko zadovoljni, škoda da je Miha izpadel iz zasledovanja, enostavno je zgrešil enkrat preveč. Rok je že doma v oskrbi, bomo videli kako bo z Mitjo zvečer. Če ne bo dobro, gremo jutri domov in smo v nedeljo brez štafete," pa je dan v Hochfilznu ocenil trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Dekleta so z nastopom v šprintu v Hochfilznu opravila v četrtek, ko si je slovenska predstavnica Urška Poje z 38. mestom zagotovila prve točke za svetovni pokal v tej sezoni.

 
Dorothea Wierer
Sportal Wiererjevi šprinterski obračun z Mäkärainenovo, Pojetova do točk
rusija biatlon
Sportal Ruski šport sredi novega škandala. Policija na prizorišču, po tekmi na zaslišanje.
Biatlon Pokljuka zasledovalna tekma ženska
Sportal Mäkäräinenova dobila tudi zasledovanje na Pokljuki
Pokljuka zasledovanje 2018
Sportal Fak hiter, a ne "tako, kot bi si želel", Dovžan "zanikrn" na strelišču
Ne spreglejte