Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2021,
14.11

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

8

Natisni članek

Alexis Pinturault Filip Zubčić Mathieu Faivre Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec veleslalom Bansko

Sobota, 27. 2. 2021, 14.11

3 leta, 1 mesec

Bansko: svetovni pokal, veleslalom, moški

Hrvaška veselica v Bolgariji, Hadalin po izvrstnem nastopu pisal zgodovino!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

8

Žan Kranjec | Žan Kranjec je v Bolgariji osvojil 12. mesto. V skupnem veleslalomskem seštevku je deveti. | Foto Sportida

Žan Kranjec je v Bolgariji osvojil 12. mesto. V skupnem veleslalomskem seštevku je deveti.

Foto: Sportida

Hrvaški alpski smučar Filip Zubčić je zmagovalec sobotnega veleslaloma za svetovni pokal. V Banskem v Bolgariji se mu je najbolj približal svetovni prvak Mathieu Faivre, za slovenski dosežek dneva pa je z devetim mestom, tako visoko se v veleslalomu še ni zavihtel, poskrbel Štefan Hadalin. Prehitel je tudi rojaka Žana Kranjca, ki je končal tekmo kot 12.

Miha Verdnik
Sportal Želeli smo kolajno, a alarmi ne zvonijo

V sončni Bolgariji se je nove zmage za svetovni pokal, njegove tretje v karieri, razveselil Filip Zubčić. 28-letni Hrvat je po prvem teku zaostajal le za novopečenim (dvakratnim) svetovnim prvakom Mathieujem Faivrejem, a zaostanek ni bil velik (0,11 sekunde). V finalu se je izkazal, prehitel dve leti starejšega Francoza za štiri desetinke sekunde in se razveselil nove zmage, s katero je še bolj potrdil kandidaturo za najboljšega veleslalomista v tej sezoni. V boju za mali kristalni globus ima po novem 468 točk, le še 22 manj od vodilnega Alexisa Pinturaulta.

Na stopničkah mu je poleg Faivreja, ki je s tem prekinil zmagoviti niz, delal družbo še Avstrijec Stefan Brennsteiner, največje presenečenje prvega teka, kjer je osvojil peto mesto. Za 13 stotink sekunde je bil hitrejši od Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je na progi ostal brez ene palice, a junaško nadaljeval nastop ter si na koncu zagotovil četrto mesto, ki mu bo prišlo še kako prav v boju za veliki kristalni globus. Pinturault je s tem prekinil niz treh zaporednih zmag v veleslalomu za svetovni pokal.

Filip Zubčić se je "maščeval" Mathieuju Faivreju za poraz v finalu paralelnega veleslaloma na SP. | Foto: Reuters Filip Zubčić se je "maščeval" Mathieuju Faivreju za poraz v finalu paralelnega veleslaloma na SP. Foto: Reuters

Hadalin še nikoli tako visoko

Štefan Hadalin je po navadi vrhunske rezultate dosegal v slalomu, tokrat pa se je med deset najboljših zavihtel še v veleslalomu. | Foto: Guliverimage/Getty Images Štefan Hadalin je po navadi vrhunske rezultate dosegal v slalomu, tokrat pa se je med deset najboljših zavihtel še v veleslalomu. Foto: Guliverimage/Getty Images Na sedmem od predvidenih desetih moških veleslalomov v tej sezoni, po Bolgariji, kjer se bodo veleslalomisti pomerili za točke svetovnega pokala tudi v nedeljo, se bo svetovna karavana ustavila v Sloveniji v Kranjski Gori, sta se izkazala tudi slovenska tekmovalca. Presenetljivo za dosežek dneva ni poskrbel Žan Kranjec, ki je bil po prvem teku deseti, nato pa v finalu zdrsnil še dve mesti nižje, ampak Štefan Hadalin. V prvem teku je zaostal za takrat vodilnim Francozom Faivrejem več kot tri sekunde, osvojil 24. mesto, v finalu pa je poskrbel za izvrsten nastop.

Njegova vožnja je bila najhitrejša, po njej pa je pridobil ogromno mest in se na koncu prvič v karieri uvrstil med najboljših deset. Tako visoko na tekmah svetovnega pokala v veleslalomu še ni bil. Osvojil je deveto mesto in dokazal, da lahko najboljšim na svetu meša štrene tudi v tej disciplini.

"Prva vožnja je bila že dosti solidna, v drugi pa so mi razmere ustrezale, šel sem odločno, praktično brez velike napake, hitrost je bila dobra čez vso progo in takoj, ko sem prišel v cilj, sem vedel, da bo to super čas. Sem zelo zadovoljen z uvrstitvijo kariere v veleslalomu in se že veselim jutrišnje tekme," je po tekmi povedal Hadalin.

"Dobra popotnica za jutri in do konca sezone"

"Danes smo zadovoljni, predvsem s Štefanom. Notri je prišel z visoko številko, drugi tek pa je smučal super dobro, na koncu je imel najboljši čas in bil prvič v karieri med deseterico v veleslalomu. Nekaj dobrega od te tekme je tudi to, da si je za jutri priboril startno številko med trideseterico. Žanu manjka tekmovalna rutina po tem dolgem premoru. Drugi tek je bil boljši, imel je boljši pristop. Na strmini je naredil napako in potem do cilja smučal slabše. Nastavki, ki jih je prikazal v zgornjem delu druge vožnje, tudi njegov način, so dobra popotnica za jutri in do konca sezone," pa je slovenska nastopa ocenil trener moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant.

Bansko, veleslalom (m), drugi tek, rezultati:

 

 

Bansko, veleslalom (m), prvi tek, rezultati:

 

Vrstni red v svetovnem pokalu, skupno (28/38):

  1. Alexis Pinturault (Fra)       974
  2. Marco Odermatt (Švi)          744
  3. Marco Schwarz (Avt)           692
  4. Matthias Mayer (Avt)          604
  5. Loic Meillard (Švi)           594
  6. Filip Zubčić (Hrv)            584
  7. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) 560
  8. Henrik Kristoffersen (Nor)    558
  9. Vincent Kriechmayr (Avt)      515
 10. Beat Feuz (Švi)               487
...
 38. Žan Kranjec (Slo)             185
 39. Štefan Hadalin (Slo)          172
 60. Martin Čater (Slo)            112
 99. Boštjan Kline (Slo)            32
100. Miha Hrobat (Slo)              31

...

Seštevek veleslaloma (7/10):

 1. Alexis Pinturault (Fra)        490
 2. Filip Zubčić (Hrv)             468
 3. Marco Odermatt (Švi)           445
 4. Loic Meillard (Švi)            277
 5. Tommy Ford (ZDA)               200
 6. Lucas Braathen (Nor)           191
 7. Justin Murisier (Švi)          189
 8. Aleksander Aamodt Kilde (Nor)  180
 9. Žan Kranjec (Slo)              179
10. Mathieu Faivre (Fra)           173
...
 29. Štefan Hadalin (Slo)           43
...

Ne spreglejte