Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Nedelja,
14. 7. 2019,
20.08

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Natisni članek

teniški globus Wimbledon Roger Federer Novak Đoković

Nedelja, 14. 7. 2019, 20.08

4 leta, 9 mesecev

Wimbledon (ATP), finale

Wimbledonsko dramo je po nekaj manj kot petih urah dobil Novak Đoković

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

12

Novak Đoković | Foto Gulliver/Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Novak Đokovič je še petič v karieri postal zmagovalec teniškega turnirja v Wimbledonu, potem ko je po petih nizih 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3) v finalu premagal Rogerja Federerja, osemkratnega zmagovalca tega prestižnega turnirja. Oba igralca sta v finalu pokazala vrhunski tenis, a tokrat je bil boljši 32-letni Beograjčan.

Lepšega finala si skoraj ne bi mogli želeti. Med seboj  sta igrala prvi in drugi nosilec turnirja. Oba sta na sveti travi že okusila slast zmage. Roger Federer je v Wimbledonu slavil osemkrat, medtem ko je Novak Đokovič tokrat zmagal petič.

Novak Đoković | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

Đoković: Na žalost je nekdo moral izgubiti

Novak Đokovič se je zmage veselil malo bolj mirno kot sicer, kljub vsemu pa mu ta zmaga pomeni ogromno. "Mislim, da je bil to eden izmed najboljših dvobojev v moji karieri. Na žalost je nekdo moral izgubiti. Oba sva imela priložnosti. Noro se je bilo vrniti, potem ko je imel Federer dve žogici za zmago. Če se navežem na Rogerja, ko je dejal, da s svojimi leti daje upanje drugim. Meni ga daje," je takoj po dvoboju povedal Đoković, ki je med drugim povedal, da je že vse od majhnega sanjal in upal, da bo lahko igral in zmagal v Wimbledonu. "Res cenim, da lahko to zmago delim s svojo družino in ekipo," je še dodal prvi igralec sveta.

Roger Federer | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Roger Federer: Novak, čestitam, bilo je noro

Po epskem finalu je pred tem do besede prišel 37-letni Roger Federer. Ta ni mogel skriti razočaranja. Sprva so ga vprašali, kako se bo spominjal tega dvoboja, a je v šali odgovoril. "Poskušal ga bom pozabiti. Sicer je bil izjemen in dolg dvoboj. Imel sem svoje priložnosti, igrala sva izjemen tenis. Novak, čestitam, bilo je noro. Počutim se dobro, a potreboval bom nekaj časa, da si opomorem. Upam, da s svojimi 37 leti dajem drugim upanje."

 

Novak Đoković je v prvem nizu v podaljšani igri pokazal nekaj več zbranosti. | Foto: Gulliver/Getty Images Novak Đoković je v prvem nizu v podaljšani igri pokazal nekaj več zbranosti. Foto: Gulliver/Getty Images

Že prvi niz je bil prava poslastica

Že v prvem nizu sta igralca pokazala atomski tenis. Prvič je zapretil Roger Federer, potem ko je imel v četrti igri celo žogico za "break", a je Švicar ni znal izkoristiti. V nadaljevanju smo lahko gledali zelo izenačen dvoboj. Oba igralca sta dokaj zlahka prihajala do iger na svoj servis. Federer je znova nekoliko zapretil v deveti igri, a se je Novaku uspelo izvleči iz težav.

Prvi niz je tako odločala podaljšana igra. Tudi ta je bila vse do zadnjega napeta. Roger je imel že vodstvo s 5:3, a ga je zapravil. Nole je dobil tri zaporedne točke in povedel s 6:5. Srb je nato izkoristil prvo žogo za niz in po 58 minutah igre zasluženo povedel z 1:0 v nizih.

Roger Federer je drugi niz dobil po 25 minutah. | Foto: Reuters Roger Federer je drugi niz dobil po 25 minutah. Foto: Reuters

Drugi niz povsem v znamenju Federerja

Drugi niz se je začel povsem po notah Federerja, ki je Novaku že v prvi igri vzel servis. Roger je v naslednji igri potrdil "break" in povedel z 2:0. Njegova prevlada se je nadaljevala tudi v tretji igri, ko je Baselčan vodil s 3:0. Po šestnajstih minutah drugega niza je imel Federer vodstvo že s 4:0, Novak pa je nerazumljivo povsem popustil. Eden najboljših igralcev na travi tega vodstva ni zapravil in po pičlih 25 minutah drugi niz dobil s 6:1.

Tudi v tretjem nizu je Novak Đoković dobil podaljšano igro (7:5). | Foto: Gulliver/Getty Images Tudi v tretjem nizu je Novak Đoković dobil podaljšano igro (7:5). Foto: Gulliver/Getty Images

Novak se je v tretjem nizu vendarle prebudil

Tretji niz se je začel veliko bolj izenačeno. Novak Đoković se je po slabem drugem nizu vendarle prebudil. V uvodnih igrah sta oba brez težav prihajala do iger na svoj servis. Zelo napeta je bila deseta igra drugega niza. Federer je imel na servis Novaka vodstvo 30:40 in imel celo žogico za tretji niz. Novaku se je uspelo spet izvleči, dobil je tri točke zapored in izenačil 5:5. In tako kot v prvem nizu je tudi tretji niz odločala podaljšana igra. To je bolje začel Nole, ki je povedel s 3:0. Federer je znižal na 4:5, a je Đoković dobil dve točki na svoj servis in podaljšano igro dobil s 7:5 in povedel z 2:1 v nizih. Tretji niz je trajal 53 minut.

Roger Federer | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Federer v četrtem nizu znova zagospodaril na igrišču

Uvod četrtega niza se je začel izenačeno. Vse do pete igre, ko je Federer pritisnil na Novaka, te je med drugim naredil tudi dvojno napako, in Švicar je povedel s 15:40. Ta je izkoristil že prvo žogico za "break" in povedel s 3:2. V naslednji igri je potrdil odvzem servisa in imel vodstvo s 4:2. Švicarju je nato Srbu še enkrat odvzel servis in povedel s 5:2. Novak je udaril nazaj v naslednji igri, ko je prvič v dvoboju nasprotniku vzel servis in zmanjšal na izid 3:5. Federer vseeno ni zapravil te prednosti in četrti niz dobil s 6:4. Ta je trajal 40 minut.

Peti niz, ki ga Federer ne bo nikoli pozabil
Roger Federer | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images

V petem nizu je postalo napeto že v četrti igri, ko si je Đoković ustvaril tri žogice za odvzem servisa. Federer je ostal miren, uspelo se mu je izvleči iz težav in izenačil je na 2:2. Tudi peta igra je bila zelo zanimiva, saj se je moral Đoković kar potruditi, da je povedel s 3:2. Nato je prišla šesta igra. Nole je povedel s 15:40 in Federerju vzel servis ter povedel s 4:2. Švicar se je vrnil že v naslednji igri in izničil prednost. Nato je prišla 15. igra petega niza. Federerju je uspel "break" in v naslednji igri je serviral za zmago. Imel je celo dve žogici za zmago (15:40), a se je Đoković vrnil in izenačil na 8:8. Zelo napeto je bilo v 23. igri petega niza. Federer je imel spet možnost, da odvzame nasprotniku servis. Novak se je izvlekel in povedel 12:11. Federer je v 24. igri izenačil na 12:12. Po novih pravilih se po tem izidu v petem nizu igra podaljšana igra. To je na koncu še tretjič v tem dvoboju dobil Novak (7:3) in se veselil velike zmage. Zadnji niz je trajal kar dve uri in tri minute.

 

ATP, finale

 


Roger Federer
Sportal Roger Federer si je oddahnil: Zadnja igra je bila nora #video

Novak Đoković
Sportal Đokovića je zmotil odziv londonskega občinstva #video
Roger Federer
Sportal Za wimbledonsko krono Federer in Đoković!
Ne spreglejte