Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
8.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 8.17

8 let

Ne gre na boljše, zato razmišlja o zamrznitvi

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Grega Žemlja je slovenski teniški igralec leta, a tudi največji osmoljenec, saj še vedno čuti posledice zahrbtne bolezni. Zaradi nje se je odločil, da ne bo odpotoval v Avstralijo. Ima druge skrbi ...

Na sklepni prireditvi Teniške zveze Slovenije (TZS) je bil nasmejan, ko pa je spregovoril o prihodnosti, sta se v njegove oči naselili negotovost in skrb. V ljubljanskem Milleniumu se je v soboto družil s prijatelji, sotekmovalci iz teniškega sveta, pa tudi mlajšimi občudovalci, ki so čakali v vrsti, da so prejeli njegov podpis ali pa se fotografirali skupaj z vzornikom. "Lepo je videti, da imajo ljudje svoje junake, idole … Všeč mi je, da se starejši povezujemo z najmlajšimi," nam je Grega Žemlja zaupal nekaj trenutkov po tem, ko je prejel stekleni pokal za najboljšega slovenskega teniškega igralca v letu 2013. Novo priznanje v karieri, ki jo zaznamujejo številni rekordni dosežki moškega slovenskega tenisa.

Gre res za okvaro mišic?

Čeprav je po ponesrečenem zadnjem delu sezone, ko je po zmagi v Portorožu na severnoameriški turneji in v Aziji doživljal razočaranje za razočaranjem, na lestvici izpadel iz najboljše stoterice, je 27-letni Gorenjec trdno prepričan, da se lahko pridruži svetovni karavani in tudi v prihodnje postavlja nove mejnike slovenskega tenisa. Težave z zdravjem so bile tako naporne, da so se že širile govorice o končanju kariere, ki pa jih vztrajno zavrača.

Misli le na vrnitev in na nič drugega. Storjen je tudi majhen, a pomemben korak naprej, saj naj bi končno izvedel, s katerimi zdravstvenimi težavami ima opravka. Možnost, da mu je na žulj stopila mononukleoza, je vse manjša. Bremeni ga nekaj drugega: "Preiskava kaže, da bi lahko šlo za okvaro mišic. Čakam še konkreten pregled, ki se je zaradi velike čakalne dobe malce zavlekel," komaj čaka na nove informacije, po katerih bo lažje sestavil strategijo nadaljevanja priprav na vrnitev med najboljše. Ne glede na to, kaj počne, pri sebi vidi, da še ni pravi in da je daleč od tega, ko bi se lahko sproščeno spustil v boj z najboljšimi.

V času zamrznitve ne bi smel nastopiti v Davisovem pokalu

Za zdaj je jasno, da se uvodnih dogodkov v letu 2014 ne bo udeležil. Izpustil bo tudi prvi vrhunec, odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu. "Žal še nisem sposoben igrati takega tenisa, ki si ga želim. Pozanimal sem se o zamrznitvi rankinga (položaja na svetovni jakostni lestvici ATP, op. p.). V zadnjih tednih je to postala resna možnost, ki pa ima tudi svoje minuse. Pol leta ne bi smel igrati turnirjev, moral bi izpustiti Davisov pokal, morda pa se tudi ne bi veliko poznalo pri uvrstitvi, saj v uvodnih mesecih ne branim veliko točk," je v dvomih slovenski rekorder, ki se je po zmagi na portoroškem challengerju na lestvici spustil do izjemnega 43. mesta. Dokončno odločitev naj bi podal v kratkem. Če bi se odločil za zamrznitev, bi se svetovni teniški turneji priključil šele konec marca, ko bo uradno minilo šest mesecev od zadnjega nastopa na ATP-turneji. Konec septembra je predal dvoboj v prvem krogu turnirja v Tokiu, čeprav je dobil prvi niz in nato po podaljšani igri izgubil drugega. Preprosto mu telo ni dopuščalo, da bi zadržal vrhunsko raven tudi v tretjem nizu. S podobnimi težavami se spopada še danes, zato tudi prelaga vrnitev med najboljše. Če bi zamrznil ranking, bi si lahko neobremenjen vzel nekaj mesecev počitka, začel z ničle in se dva meseca pred iztekom posvetil temeljitemu treningu.

"Našel bi motivacijo za naprej, se lažje prijavil na nekatere turnirje, saj mi ne bi bilo treba igrati kvalifikacij," je našteval dobre strani morebitne zamrznitve. Odločitev bo podal v sodelovanju z zdravnikom. Za zdaj je jasno, da ga v domovini kengurujev ne bo. Če bo res zamrznil ranking, se bo najboljšim pridružil malce pred začetkom peščene sezone …

Ne spreglejte