Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
28. 7. 2008,
10.30

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 28. 7. 2008, 10.30

7 let, 12 mesecev

Bizjak: Skriti želji Ana Ivanović in Jelena Janković

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Četrta izvedba WTA turnirja v Portorožu je dokazala, da je teniški praznik na slovenski Obali opravil zrelostni izpit z odliko. Igralke je očaral s soncem, bližino morja in zgledno organizacijo.

Direktor največjega teniškega dogodka na slovenskih tleh je potrdil, da je Združenje poklicnih teniških igralk (WTA) odobrilo dvig turnirskega ranga. Poprej so se teniške igralke na igriščih ŠRC Marina borile za denarno pogačo v vrednosti 145.000 dolarjev, turnir pa je spadal v četrti, najnižji kakovostni razred (Tier IV). Prihodnje leto se bo finančna meja premaknila čez čarobno ''dvestotico''. Nagradni sklad bo znašal 225.000 ameriških ''zelencev''. ''Predstavniki WTA, ki so obiskal turnir v Portorožu, so bili enotni v ocenah. Dejali so, da po vseh organizacijskih merilih presegamo okvirje četrtega ranga. Naslednje leto se bodo sicer v teniškem svetu dogodile spremembe, saj bosta tretji in četrti rang turnirjev združena. Druščina 32 omenjenih turnirjev se bo imenovala 'international series'. Veseli smo, da smo zaenkrat edini takšen turnir na območju nekdanje Jugoslavije, je pa tudi res, da je v zadnjem času pokazal veliko zanimanje tudi Beograd. A za turnir v Portorožu se ni potrebno bati. Naše mesto v koledarju je trdno določeno. Prihodnje leto pričnemo 20. julija,'' je povedal za Sportal Andrej Bizjak, ki si bo od letošnje izvedbe najbolj zapomnil lepo vzdušje na finalnem dvoboju.

''Obisk je bil skozi cel teden bistveno boljši od lanskega. Pa čeprav v petek, soboto in nedeljo ni nastopila nobena Slovenka. Na tribunah se je zbralo veliko turistov, ki v tem času letujejo na Obali. Obisk je vedno večji, kar se pozna na številu prodanih kart in izkupičku,'' je zaupal in dodal, da je bil obisk glede na primerjavo z lansko izvedbo večji tudi v uvodnih dneh, ko je gledalce pri spremljanju večernih dvobojev ''oviral'' hladen veter.

Ni več ovir za najboljše

Zaradi spremenjenega ranga turnirja bodo lahko prihodnje leto v Portorožu zaigrale prav vse najboljše igralke na svetu. Če se bodo seveda odločile za nastop na edinem evropskem turnirju, ki v poletni sezoni igralke pričaka na trdi betonski podlagi. ''Sedaj bodo lahko nastopile tudi igralke iz 'Top 10'. Ključno je pravilo, da bo pri delegiranju za celotno leto veljala uvrstitev igralk takoj po koncu sezone. Se pravi takoj po zaključnem turnirju Masters. Moja velika želja je, da bi prihodnje leto v Portorožu zaigrala ena izmed srbskih zvezdnic,'' je zaupal Bizjak, ki se zaveda težavnosti naloge, saj sta tako Ana Ivanović kot Jelena Janković več kot zaželjeni gostji v očeh direktorjev mnogih drugih teniških turnirjev, ki lahko za tovrsten privilegij sežejo še ''globje v žep'' kot direktor odprtega prvenstva Slovenije.

Nenapovedani prihod Amelie Mauresmo v slovensko mesto ''tisočerih rož'', ki je v začetku meseca opravila nekaj skupnih treningov s prvo slovensko teniško violino Katarino Srebotnik, je izkoristil za pogovore o morebitnem nastopu nekdanje prve igralke na svetu. ''Pokazala je zanimanje, vendarle pa je dala vedeti, da bo potrebno počakati do konca sezone. Zaenkrat ji ne gre najbolje, tako da se lahko do takrat dogodi še marsikaj. Tudi njeno slovo.''

Zmaga Erranijeve odmeva čez mejo

Čeprav tri slovenske predstavnice v glavnem delu turnirja niso skrivale visokih želja, s tem pa so tudi zrasla pričakovanja javnosti, so se sanje Andreje Klepač, Polone Hercog in druge nosilke ''Kate'' razblinile v prah že četrti dan turnirja Banka Koper Slovenia Open. ''Po eni strani je lepo slišati, da slovenska zasedba na turnirju ni bila še nikoli močnejša, po drugi pa je težko sprejeti dejstvo, da smo že v četrtek ostali brez zadnje predstavnice. Nastopi naših teniških igralk bi v zaključnjih dvobojih kreirali še dodatno zanimivost, gledalci pa bi lahko navijali za svoje. Iz našega stališča je tako zmaga Italijanka 'dobra', saj je odmevala čez mejo, hkrati pa nudi še dodatno zanimanje.'' Bo Erranijeva branila lovoriko? Od treh njenih predhodnic - zmagovalk odprtega prvenstva Slovenije – je obljubo o vrnitvi ''obdržala'' le Klara Zakopalova (turnir je leta 2005 osvojila z dekliškim priimkom Koukalova). Avstrijska najstnica Tamira Paszek lani ni branila lovorike zaradi ''omejenega'' števila nastopov v enem letu na turnirjih najmanjšega ranga, Francozinja Tatiana Golovin pa je padla v nepredvidljivo brezno otepanj s poškodbami. Pred kratkim so ji operirali kolk. ''Klara je redna gostja našega turnirja, saj je nastopila že štirikrat. Žal mi je za Paszkovo, ki je v določeni krizi. Na lestvici je padla na 90. mesto, tako da se je odločila, da bo znova združila moči z znamenitim trenerjem Larrijem Passosom. Odšla je na trening v Brazilijo, nato pa jo bo pot vodila v ZDA in olimpijske igre v Peking.'' Kitajska prestolnica je pustila lep pečat tudi v karieri nekdanjega slovenskega teniškega reprezentanta, ki je pred sedmimi leti na univerzijadi v Pekingu priboril Sloveniji zlato medaljo. Na največjem športnem dogodku leta (če odmislimo zagrete nogometne navdušence) bo barve domovine branila tudi 21-letna Sara Errani ...

Ne spreglejte