SiolNET. Sportal Sportal +
1,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Kranju se pripravljajo na izdajo alpinističnega dnevnika Nejca Zaplotnika

1,27

termometer

dnevnik Nejca Zaplotnika
V Planinskem društvu Kranj se pripravljajo na izdajo alpinističnega dnevnika Nejca Zaplotnika, ki ga je pisal med letoma 1969 in 1971. Dnevnik bo v knjižni obliki izšel predvidoma aprila prihodnje leto, vsa sredstva, zbrana s prodajo, pa bodo namenili alpinističnem odseku Nejca Zaplotnika, v kateri se bodo združevali in lepote gora odkrivali ljudje z drugačnimi zmožnostmi. Foto: Alenka Teran Košir

Pri Planinskem društvu Kranj se intenzivno pripravljajo na izdajo alpinističnega dnevnika Nejca Zaplotnika, v katerem je karizmatični kranjski alpinist med letoma 1969 in 1971, temeljito, iskreno in doživeto opisal vzpone in dogodivščine tistega obdobja. Dnevnik bodo v samozaložbi izdali spomladi, vsa sredstva, zbrana s prodajo knjige, pa bodo namenjena odseku Nejca Zaplotnika, ki bo združeval pohodnike z drugačnimi zmožnostmi.

"Gospod je torej stopil na goro Sinaj, na vrh gore, in Gospod je poklical Mojzesa na vrh gore.

Mojzes je stopil gor.

Torej sta tudi Bog in Mojzes hodila v hribe!"

To je eden prvih stavkov v alpinističnem dnevniku, ki ga je karizmatični alpinist Nejc Zaplotnik (1952-1983), eden najboljših in najbolj prepoznavnih alpinistov svoje generacije, pisal med letoma 1969 in 1971.

Nekaj misli iz alpinističnega dnevnika Nekaj misli iz alpinističnega dnevnika Foto: Alenka Teran Košir

Dnevniški zapisi, ki jih je zapisoval v zvezek A4 formata, so drugačni kot njegova še vedno aktualna knjiga Pot, ki je izšla pred 40 leti, v obliki žepnice in v visoki nakladi osem tisoč izvodov. Globoko izpovedna knjiga, h kateri se vračajo starejše in mlajše generacije, je še vedno velika uspešnica.

Globoko izpovedno knjigo z naslovom Pot, ki je s številnimi ponatisi in vedno novimi bralci prerasla v kultno, tudi 40 let po njeni izdaji prebirajo tisti, ki plezajo, in tisti, ki se proti goram ozirajo zgolj od daleč. Globoko izpovedno knjigo z naslovom Pot, ki je s številnimi ponatisi in vedno novimi bralci prerasla v kultno, tudi 40 let po njeni izdaji prebirajo tisti, ki plezajo, in tisti, ki se proti goram ozirajo zgolj od daleč. Foto: STA

Zaplotnik je v alpinističnem dnevniku, ki ga je kot gimnazijec pisal od svojega 17. do 19. leta, podrobneje in doživeto popisal vzpone, ki jih je opravil v tistem času, ter odstiral ozadje alpinizma, ki je bil nekoč bistveno drugačen, morda celo bolj romantičen kot danes.

Gore je v tem obdobju večinoma odkrival s svojim najboljšim prijateljem in soplezalcem Tonetom Perčičem, s katerim sta bila kot rit in srajca vse od prvega razreda osnovne šole.

Če je knjigo Pot začel pisati leta 1979 v Manangu pod Anapurnami v nepalski Himalaji, je Zaplotnik svoj alpinistični dnevnik pisal in dopolnjeval v Sloveniji. Na 108 straneh je 195 vpisov.

Planinsko društvo Kranj bo Alpinistični dnevnik Nejca Zaplotnika izdalo v samozaložbi. Če bi izdajo knjige želeli finančno podpreti, to lahko storite z nakazilom na transakcijski račun SI56 6100 0002 6541 196 pri Delavski hranilnici d.d.

Nejc Zaplotnik je sodil med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je več kot 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj (v Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki). Povzpel se je na tri osemtisočake, na vsakega od njih po prvenstveni smeri. Na Makalu je stopil 1975, Gašerbrum I je osvojil leta 1977, na Everest pa se je skupaj z Andrejem Štremfljem povzpel 13.  maja 1979 (na sliki desno). Veliko je tudi plezal (skupaj z Janezom Gradišarjem je preplezal El Capitan) in alpinistično smučal. Umrl je 24. aprila 1983, v plazu, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji. Star je bil 31 let. Vir: Zgodovina slovenskega alpinizma, Peter Mikša, Urban Golob). Foto: Stipe Božić in osebni arhiv Mojce Zaplotnik Jamnik. Nejc Zaplotnik je sodil med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je več kot 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj (v Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki). Povzpel se je na tri osemtisočake, na vsakega od njih po prvenstveni smeri. Na Makalu je stopil 1975, Gašerbrum I je osvojil leta 1977, na Everest pa se je skupaj z Andrejem Štremfljem povzpel 13. maja 1979 (na sliki desno). Veliko je tudi plezal (skupaj z Janezom Gradišarjem je preplezal El Capitan) in alpinistično smučal. Umrl je 24. aprila 1983, v plazu, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji. Star je bil 31 let. Vir: Zgodovina slovenskega alpinizma, Peter Mikša, Urban Golob). Foto: Stipe Božić in osebni arhiv Mojce Zaplotnik Jamnik.

Snemanje dokumentarnega filma kot uvod v izdajo dnevnika

Glavni povod, ki je spodbudil idejo o knjižni izdaji Zaplotnikovega alpinističnega dnevnika, je bilo snemanje dokumentarnega filma o njem, ki se ga je lotil avtor Borut Marter. 

Zaplotnika je skozi pripovedovanje ljudi, ki so mu bili najbliže, torej njegove družine, prijateljev in soplezalcev, predstavil ne samo kot vrhunskega športnika in alpinista, ampak predvsem kot izjemnega človeka, ki je znal živeti življenje v vsej njegovi polnosti, ne ozirajoč se na morebitno začudenje in nestrinjanje s strani okolice.

Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj sta se 13. maja 1979 kot prva Slovenca in Jugoslovana povzpela  najvišji vrh sveta, 8848 metrov visoki Everest. S  smerjo po zahodnem grebenu se je odprava, ki jo je vodil Tone Škarja, zapisala v svetovno alpinistično zgodovino. Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj sta se 13. maja 1979 kot prva Slovenca in Jugoslovana povzpela najvišji vrh sveta, 8848 metrov visoki Everest. S smerjo po zahodnem grebenu se je odprava, ki jo je vodil Tone Škarja, zapisala v svetovno alpinistično zgodovino.

Zaplotnikovo žilico za pisanje prepoznala že profesorica slovenščine

Perčič v filmu izpostavi tudi njegovo izjemno pisateljsko nadarjenost, ki jo je odkrila že Mira Avsec, profesorica slovenskega jezika na gimnaziji Kranj. Ta je sicer običajno skoparila s pohvalami na račun pisanja njenih dijakov, v primeru Nejca pa naredila izjemo.

Vrednost njegovega pisanja so prepoznali tudi v PD Kranj, ki so takoj, ko je Nejčev prijatelj in soplezalec Tomaž Jamnik Mišo, njegov dnevnik (družina ga je hranila skupaj s preostalimi materialnimi spomini na njegovo življenje), prinesel na enega od snemalnih dni, v njem prepoznali unikatnost in dragocenost.

Eden od citatov iz knjižne uspešnice Pot. Eden od citatov iz knjižne uspešnice Pot.

Sredstva od prodaje namenjena planincem različnih zmožnosti

Njegovo življenjsko sopotnico in mamo njunih treh otrok Mojco Zaplotnik Jamnik so zaprosili za dovoljenje, da bi dnevnik izdali v knjižni obliki in omogočili, da bi v njegove zapise pogledala tudi širša javnost.

Ta je idejo o izdaji dnevnika pozdravila in odobrila, še posebej zato, ker bodo sredstva, ki jih bodo kranjski planinci zbrali s prodajo dnevnika, namenjena novoustanovljenemu odseku v tamkajšnjem društvu, gre za odsek Nejca Zaplotnika, ki bo združeval pohodnike z različnimi zmožnostmi.

Nejc Zaplotnik v bazi pod Manaslujem leta 1983 Sportal Prezgodaj umrla legenda, ki je ostala zvesta svoji poti #video

Njegov načelnik bo nekdanji vrhunski paraplavalec Darko Đurić - nedavno smo ga gostili v rubriki Druga kariera - ki bo za knjigo pripravil spremno besedo.

Planinsko društvo Kranj, ki ga vodi Primož Černilec, je tudi sicer tesno povezano z dediščino velikega Nejca Zaplotnika, ki je bil član alpinističnega odseka omenjenega društva. Pred stavbo, v kateri domuje PD Kranj, stoji njegov doprsni kip, v kletnih prostorih imajo Nejčevo sobo, namenjeno druženju njihovih članov.

Doprsni kip Nejca Zaplotnika pred stavbo, v kateri domuje PD Kranj, stoji od leta 2011. Doprsni kip Nejca Zaplotnika pred stavbo, v kateri domuje PD Kranj, stoji od leta 2011.

Ilustracije bo prispeval avtor legendarnega Vučka

Pri pretapljanju dnevnika v knjigo sodeluje skupina ljudi, ki se izredno srčno in premišljeno loteva projekta.

Nejčev rokopis je v pretipkano verzijo spravil Marter, avtor prej omenjenega dokumentarnega filma o Nejcu Zaplotniku, za lektorske popravke je poskrbela Katarina Klajn, sicer učiteljica slovenščine in francoščine na Osnovni šoli Šenčur.

Pri vsebinskem delu sodeluje Perčič, ki je bil del večine odprav, ki jih Zaplotnik opisuje v svojem dnevniku, priznani akademski slikar in karikaturist Jože Trobec, avtor ene najbolj prepoznavnih olimpijskih maskot Vučka, pa je pripravil ilustracije, ki bodo na hudomušen način popestrile knjigo, uredil pa bo tudi njeno končno podobo.

Alpinistični dnevnik bo predvidoma izšel 15. aprila 2022, na dan rojstva Nejca Zaplotnika. Če ga 24. aprila 1983 ne bi odnesel plaz, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji, bi ta dan praznoval 70. rojstni dan.

Zaplotnik na vrhu Velike Mojstrovke Zaplotnik na vrhu Velike Mojstrovke Foto: Tone Perčič

Kdo je bil Nejc Zaplotnik?

Nejc Zaplotnik je sodil med najuspešnejše slovenske alpiniste svoje generacije. Opravil je več kot 350 vzponov vseh težavnostnih stopenj (v Himalaji, Evropi, Afriki in Severni Ameriki). Povzpel se je na tri osemtisočake, na vsakega od njih po prvenstveni smeri. Na Makalu je stopil 1975, Gašerbrum I je osvojil leta 1977, na Everest pa se je skupaj z Andrejem Štremfljem povzpel 13. maja 1979. Veliko je tudi plezal (skupaj z Janezom Gradišarjem je preplezal El Capitan) in alpinistično smučal. Umrl je 24. aprila 1983, v plazu, ki se je zrušil z južne stene Manasluja v Himalaji. Star je bil 31 let. Vir: Zgodovina slovenskega alpinizma, Peter Mikša, Urban Golob).

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin