Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
18. 10. 2009,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 18. 10. 2009, 17.19

8 let

Stonerju zmaga, Rossiju skoraj naslov

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Casey Stoner je z zmago na domačem Phillip Islandu dokončno potrdil, da je spet tisti stari dobri Casey. Rossi pa ima po padcu Lorenza letošnjo lovoriko na dosegu roke, le zgrabiti jo mora.

Stoner je za ves MotoGP svet postavil standard že na kvalifikacijah VN Avstralije, svoj primat pa obdržal tudi na dirki, ko je šlo povsem zares. Tokrat mu je moral v hrbet gledati tudi veliki Valentino Rossi, ki je Caseyjevo premoč na avstralskem otoku občutil zadnja tri leta zapored. Stoner z novo zmago ostaja gospodar dirke v 'deželi tam spodaj'. Ducatijev dirkač je s suvereno zmago – vodil je od štarta do cilja – dokazal, da drugo mesto v Estorilu ni bilo naključje in da so njegove težave z zdravjem, zaradi katerih je pred tem izpustil tri dirke, le še zgodovina. Čeprav je letos že zdavnaj izgubil boj za naslov svetovnega prvaka, pa sta njegova zadnja dva vrhunska rezultata lepa popotnica za prihodnjo sezono. Stoner, ki je pred dvema dnevoma praznoval svoj 24. rojstni dan, je prav gotovo velika osvežitev MotoGP v zaključku letošnje sezone, saj je bil edini sposoben prekiniti dominacijo Yamahe, ki je bila neporažena zadnje štiri dirke. Mnogi so pričakovali, da bo prav Stoner Lorenzov zaveznik v boju z Rossijem za naslov prvaka, a se račun ni izšel. Jorge se je namreč na Phillip Islandu kar sam skoraj gotovo izločil iz igre, saj je že v prvem krogu dirke trčil z drugim Ducatijevim dirkačem Nickyjem Haydnom in upi o prvi kraljevski lovoriki so se razkadili v avstralskem pesku. Rossi je takoj po kolapsu edinega rivala za naslov prvaka spremenil taktiko in skušal iz dirke izvleči čim večje število točk.

Bo odločitev padla že v Sepangu?

Prav zaradi tega v finišu dirke ni napadel vodilnega Stonerja, temveč se je zadovoljil z 20 izjemno dragocenimi točkami. To je v prvenstvu pomenilo, da je svojo prednost pred Lorenzom z 18 točk povečal na 38. Če bi se na Phillip Islandu odločalo o naslovu prvaka in če bi bil Rossijev glavni rival Stoner, bi Italijan zagotovo tvegal vse ali nič, a ker ti če-ji niso bili v igri, je pač kalkuliral. Po koncu sezone bo le še malokdo vedel, da je bil Valentino drugi v Avstraliji, vsi pa bodo vedeli, da je svetovni prvak (seveda če bo). In v tem se skriva bistvo taktiziranja. Italijan bo imel prvo 'zaključno žogico' za svoj že deveti naslov svetovnega prvaka prihodnjo nedeljo v malezijskem Sepangu, na predzadnji dirki sezone 2009. Če bi se mu denimo ponesrečilo, bo imel še en popravni izpit na finalu v Valencii. Lorenzo je bil po katastrofalni dirki v Avstraliji zadovoljen, ker se ni huje poškodoval. Sedaj ima bolj kot ne le še teoretične možnosti za naslov prvaka. Njegov zaostanek za Rossijem je gromozanski – 38 točk, na voljo pa je še 50 točk. Pred njim je torej misija nemogoče, ki jo bo težko speljal. Če bi mu denimo v Sepangu uspela velika vrnitev, bi odločitev prestavil na domači teren v Valencio, kjer ga bo prišlo spodbujat več kot 100.000 ljudi. In če vemo, da je Rossi prav na tej stezi leta 2006 kljub točkovni prednosti pred finalno dirko izgubil boj za naslov svetovnega prvaka proti Nickyju Haydnu, ni nič nemogoče.

Ne spreglejte