Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 12. 2016,
7.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

športnik leta

Sreda, 14. 12. 2016, 7.38

6 let, 6 mesecev

Slovenski športniki, kot jih v letošnji sezoni še niste videli #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Športnik leta 2016 | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Na odru Cankarjevega doma so se sinoči razrešile vse uganke olimpijske sezone 2016. Smučarskega skakalca Petra Prevca so športni novinarji Slovenije že četrtič zapored izbrali za najboljšega športnika leta, prvič pa je to čast doživela judoistka Tina Trstenjak. Že tretjič v zadnjih štirih letih so za ekipo leta razglasili slovenske hokejiste. Tudi tokrat je bil to praznik za razkazovanje večernih toalet.

Na 25. razglasitvi najboljših športnikov leta v samostojni Sloveniji (prireditev sicer poteka že od leta 1968) so gledalci v dvorani in pred televizijskimi sprejemniki uvodoma podoživeli najlepše trenutke z olimpijskih in paraolimpijskih iger v Riu de Janeiru. Ti so že nakazali, kdo so glavni favoriti za laskavi naziv po izboru športnih novinarjev.


Preberite še:

-> "Staroselec" Peter Prevc na vrhu v družbi Tine Trstenjak #foto

-> S čim se ukvarjajo nekdanji najboljši športniki Slovenije?


Olimpijski komite Slovenije je športnikom, ki so zaznamovali slovenski del olimpijske odprave, podelil olimpijsko plamenico. | Foto: Grega Valančič/Sportida Olimpijski komite Slovenije je športnikom, ki so zaznamovali slovenski del olimpijske odprave, podelil olimpijsko plamenico. Foto: Grega Valančič/Sportida

Kot se za stopnjevanje napetosti spodobi, je gostiteljica večera, novinarka nacionalne televizije Sanja Modrić, začela pri tretjem mestu.

Športni novinarji so tja umestili edinega v moški konkurenci, ki se tam ni znašel po zaslugi upeha na olimpijskih igrah: motokrosista Tima Gajserja, lansko obetavno osebnost leta. Nagrado mu je izročila Lucija Polavder, dobitnica olimpijske medalje v judu, ki svoje znanje danes predaja mladim nadobudnim judoistom.

Tretje mesto na lestvici izbora je pripadlo motokrosistu Timu Gajserju, ki upa, da bo v novem letu rezultatsko vsaj pol tako uspešen kot letos. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tretje mesto na lestvici izbora je pripadlo motokrosistu Timu Gajserju, ki upa, da bo v novem letu rezultatsko vsaj pol tako uspešen kot letos. Foto: Grega Valančič/Sportida

Gajser se je sinoči odločil za bolj umirjeno barvno kombinacijo in izpustil rdeč barvni dodatek, značilen za njegovo blagovno znamko. Ob prejemu nagrade je povedal, da je letošnja sezona že skoraj pozabljena, saj je že dodobra zakorakal v novo.

Podelitve se je udeležil v družbi očeta in trenerja Boga Gajserja ... | Foto: Grega Valančič/Sportida Podelitve se je udeležil v družbi očeta in trenerja Boga Gajserja ... Foto: Grega Valančič/Sportida

...  in dekleta. | Foto: Grega Valančič/Sportida ... in dekleta. Foto: Grega Valančič/Sportida

Upa, da bo prihodnja sezona rezultatsko podobna ali vsaj pol tako uspešna kot letošnja. Ob tem je razkril še športno anekdoto iz otroških let. Ste vedeli, da je bil svetovni prvak v motokrosu v elitnem razredu MXGP in dvakrat državni prvak v judu v kategoriji do 26 kilogramov?

Leto 2016 je bilo tudi leto športne plezalke Janje Garnbret, ki je pri rosnih 17 letih postala dvakratna zmagovalka skupnega seštevka v svetovnem pokalu.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Leto 2016 je bilo tudi leto športne plezalke Janje Garnbret, ki je pri rosnih 17 letih postala dvakratna zmagovalka skupnega seštevka v svetovnem pokalu. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska "pajkovka" je prejela nagrado za obetavno osebnost in za tretjo najboljšo slovensko športnico v tej sezoni.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska "pajkovka" je prejela nagrado za obetavno osebnost in za tretjo najboljšo slovensko športnico v tej sezoni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Polavderjeva je nagrado za 3. mesto na lestvici najboljših športnikov leta 2016 podelila tudi v ženski konkurenci. Nagrade se je razveselila 17-letna Korošica Janja Garnbret, še ena mlada športnica, ki ne bo kar tako pozabila na leto 2016, ko so jo rezultati izstrelili v športno plezalno orbito, ki bo čez štiri leta v Tokiu postala del olimpijske družine. Na odru največjega slovenskega kulturnega hrama so jo sinoči poimenovali kar slovenska pajkovka.

Podelitve se je udeležila v družbi prijateljev s plezališč: Domnom Škoficem, Mino Markovič in trenerjem Gorazdom Hrenom. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Podelitve se je udeležila v družbi prijateljev s plezališč: Domnom Škoficem, Mino Markovič in trenerjem Gorazdom Hrenom. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Garnbretovo, aktualno svetovno člansko in mladinsko prvakinjo v težavnostnem plezanju ter zmagovalko skupnega seštevka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji z balvanskim plezanjem, so izbrali tudi za najobetavnejšo športno osebnost.

Kot je dejala, s prej naštetimi dosežki še vedno ni zadovoljila svojih apetitov. Ima še precej prostora za izboljšave v balvanskem plezanju, da o načrtih glede bližajočih se iger v Tokiu sploh ne govorimo.

Za njene rezultate ji je čestital tudi predsednik DŠNS Jožko Zidar. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Za njene rezultate ji je čestital tudi predsednik DŠNS Jožko Zidar. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nagradi za drugo mesto je v svojem značilnem hudomušnem slogu izročil nekdanji smučarski skakalec, danes pomočnik trenerja v ženski smučarskoskakalni reprezentanci Primož Peterka, ki je bil za športnika leta izbran pred 19 leti.

V moški kategoriji je drugo mesto pripadlo jadralcu, morskemu volku iz Izole Vasiliju Žbogarju, ki je poleti v Braziliji osvojil že svojo tretjo olimpijsko kolajno.

Na drugo mesto lestvice najboljših športnikov leta 2016 so novinarji postavili Ano Velenšek, bronasto judoistko, ki se je sinoči predstavila v podobi, v kakršni je sicer nismo vajeni. | Foto: Grega Valančič/Sportida Na drugo mesto lestvice najboljših športnikov leta 2016 so novinarji postavili Ano Velenšek, bronasto judoistko, ki se je sinoči predstavila v podobi, v kakršni je sicer nismo vajeni. Foto: Grega Valančič/Sportida

Med dekleti je drugo nagrado prejela visokorasla Ana Velenšek, po novem znana tudi kot Anakonda, ki si je v boju na "življenje in smrt" na olimpijskem tatamiju v Braziliji priborila bronasto medaljo.

Kliknite za ogled fotogalerije s sinočnje podelitve nagrad za športnika leta 2016:

Fotogalerija
1 / 26

Posebno priznanje je sinoči prejela tudi strelka Veselka Pevec, ki ji je nagrado izročil legendarni slovenski športni ostrostrelec Rajmond Debevec. Športnici invalidki je zastavil hipotetično vprašanje, kaj bi storila, če bi ji med prireditvijo dolgoprstneži izmaknili olimpijsko medaljo. Odvrnila mu je, da to ni mogoče, saj si je po prihodu z olimpijskih iger kupila sef.

"Tudi če bi mi medaljo vzeli, pa mi vsega tega, kar je vezano na to medaljo, nihče ne more vzeti. To je za vedno del nas," je dejala prva slovenska paraolimpijka. Pošta Slovenije je njej v čast izdala priložnostno poštno znamko.

Veselka Pevec je prejela še eno priznanje za svojo izjemno sezono. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Veselka Pevec je prejela še eno priznanje za svojo izjemno sezono. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Vrhunec večera je bila razglasitev najboljšega športnika in športnice leta 2016.

Med zbranimi v dvorani dvoma skorajda ni bilo: najboljša športnika Slovenije v letu 2016 sta smučarski skakalec Peter Prevc oz. Peter Četrtometer, kot so ga poimenovali v obrazložitvi nagrade, in judoistka Tina Trstenjak. Kot je povedala Trstenjakova, je v Braziliji prav nič ni moglo vreči iz tira, odlično, kot bi to vadila vse dni, pa je sinoči obvladovala tudi zahtevno hojo v visokih petah.

Najboljša športnika leta sta Tina Trstenjak in Peter Prevc. Tina je to čast doživela prvič, Peter pa že četrto leto zapored. | Foto: Najboljša športnika leta sta Tina Trstenjak in Peter Prevc. Tina je to čast doživela prvič, Peter pa že četrto leto zapored.

Še tretjič v zadnjih štirih letih je naziv ekipa leta pripadel slovenski hokejski reprezentanci, ki je slovenske novinarje prepričala z drugo zaporedno uvrstitvijo na olimpijske igre.

Redna prva stopnička risov med slovenskimi ekipami v zadnjih letih nakazuje, da nekaj delajo prav, je dejal selektor reprezentance Nik Zupančič. Ob tem je ponovno opozoril na slabo hokejsko infrastrukturo, a dodal, da bodo raje kot jamrali delali in se trudili še naprej razveseljevati hokejske privržence.  

Ekipa leta so slovenski hokejisti.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Ekipa leta so slovenski hokejisti. Foto: Grega Valančič/Sportida

Športna druščina se je po uradnem delu preselila na druženje ob hrani in pijači, večina aktualnih športnikov pa jo je prav po športno kmalu popihala domov.

Ne spreglejte