SiolNET. Sportal Sportal +
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Tine Lavrič - Tinč, slovenski jadralec na deski

Slovenec, ki je v Peruju postavil rekord posebne vrste

0,45

termometer

Tine Lavrič-Tinč
Foto: Osebni arhiv

Tinetu Lavriču - Tinču, pionirju slostyla v Sloveniji, je v Peruju uspelo postaviti slovenski rekord v dolžini jahanja vala z jadranjem na deski.

Kje ste izvedli svoj zadnji, najverjetneje celo rekordni podvig?  

Tokratni rekord se je zgodil v majhnem mestecu na severnem delu Peruja z imenom Pacasmayo, ki velja za prostor za jadralce z najdaljšimi vali na svetu.

Kako je potekalo vse skupaj? Kako ste se pripravljali? So tam razmere najugodnejše za takšne vragolije?

Lakota po najdaljših valovih je bila v zadnjih letih tako velika, da smo se končno odpravili na pot. Ker je bila to prva slovenska odprava jadralcev na deski, je bilo kar nekaj dilem glede izbora termina. Za takšen podvig potrebuješ optimalne razmere, dovolj močan veter in visoke valove, ki so posledica neurij na oceanih.

Ker so razmere v Peruju z visokimi valovi in zelo malo vetra precej specifične za jadranje na deski, je bilo treba prilagoditi velikost opreme, s katero je mogoče manevrirati med valovi, tudi v brezvetrju, ter hkrati obvladovati desko na visokih in dolgih valovih.

Priprave so potekale vrsto let, saj je bilo treba osvojiti dovolj znanja za tako specifične pogoje. Zaradi posebnih zahtev je kraj primeren le za lahke deskarje z veliko znanja in želje. Ob brezvetrju, visokih valovih in močnih tokovih je ta kraj primeren le za tiste, ki so res lačni valov.

Kako pogosto se zgodi, da jadralec zajaha takšen val za dalj časa? Koliko je običajen čas?

Najdaljši valovi na svetu večinoma nastanejo na zahodni obali Južne Amerike, v Čilu, Peruju. Pacasmayo zagotovo velja za svetovni poligon jadralcev. Tu poteka bitka med dolgimi valovi in fizično kondicijo jadralcev. V Peruju se to zgodi pogosto in razmere so res izjemne. Takšnih ne boste našli nikjer na svetu.

Za primerjavo: na Jadranu lahko približno trikrat na leto, ko so valovi optimalni, narediš okoli pet zavojev na enem valu, kar traja od 10 do 20 sekund, medtem ko lahko v Peruju ujameš val, na katerem si tudi do štiri minute, vmes pa narediš 50 zavojev in več. Noro!

So vsi valovi primerni za kaj takšnega?

Zagotovo ne, vsak svetovno znan kraj, kjer se jadralci na deski (windsurferji) podimo po valovih, ima določene specifike. Na primer na Mauritiusu, Havajih in v Južni Afriki so valovi lahko zelo visoki in kratki, medtem ko najdemo tako dolge valove le v Južni Ameriki.

Zanje mora biti izpolnjenih več pogojev: neurje na odprtem morju, dolgo valovanje oz. dolga pot valov, prava smer in konstantno dvigovanje morskega dna, ki na koncu oblikuje višino, obliko, dolžino in moč valov.

Koliko znaša svetovni rekord v jahanju vala? Ali so daljši rekordi v windsurfingu ali wavesurfingu? Koliko znaša rekord pri wavesurfingu?

Precej daljši so v windsurfingu, kjer je svetovni rekord sedem minut, tudi v Peruju. Pri deskanju brez jadra je rekord na naravnih morskih valovih precej manjši, nekaj čez minuto, če ne upoštevamo deskanja in rekordov na plimnem valu na rekah.

Kolikšna je verjetnost, da ste res postavili slovenski rekord?

Najbrž kar velika. Bili smo namreč prvi slovenski jadralci na deskah in na tako dolgih valovih. Mimogrede, na posnetku sploh ni najdaljšega vala, zlahka bi prišteli še valove, ki so bili daljši za minuto in več, skupaj okoli štiri minute.

Ali jahate na vrhu vala ali pod njim? Kolikor vem, wavesurferji deskajo pod valom?

Gre za gibanje od vrha vala (po klancu navzdol), sledi zavoj in potem dvig v klanec. Nato spet sledi zavoj in tako naprej. Windsurferji smo tako na vrhu vala, kjer skušamo izvajati določene like, na primer "cutback in aerial" (zarezni obrat in skok), kot na dnu vala, kjer glavni zavoj imenujemo "bottom turn" (spodnji obrat). Podobno kot deskarji, samo da gibanje dopolnjujemo še z jadrom in energijo vetra.

Kaj je najtežje pri vsem skupaj?

Kraj za jadranje smo poimenovali Od pekla do nebes. Pekel so skrajne razmere, ko se z jadrom in majhno desko ob brezvetrju prebijaš skozi valove, visoke do štiri metre, in močne tokove, ki te vztrajno odnašajo od želenega cilja. Ko ujameš pravi val, pa te ta lahko popelje na nekajminutno potovanje v nebesa. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin