Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
9. 11. 2009,
10.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 9. 11. 2009, 10.03

8 let

Pedrosa sezono zaključil z zmago

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Hondin Dani Pedrosa je po Laguni Seci postregel še z eno briljantno predstavo v domači Valencii in si z maksimalnim številom 25 točk pridirkal tretje mesto v dirkaški razvrstitvi MotoGP.

Špančeva zadnja dirka sezone je bila prava mojstrovina. 24-letni dirkač, ki je vodil od štarta do cilja, si je zmago začel graditi v prvih petih krogih, v katerih si je privozil 2,1 sekunde prednosti pred tekmeci. V naslednjih 5 krogih je bil pod velikim pritiskom Valentina Rossija, a je razlika med njima ostala nespremenjena. V 10. krogu je postavil najhitrejši krog na dirki, po dveh tretjinah dirke pa svoj naskok povečal na štiri sekunde. V finišu je le še zadržal zmagoviti ritem, nadzoroval svoje izzivalce in se prvi suvereno zapeljal čez ciljno črto. Hondin tovarniški dirkač se je po dirki pridušal, da je lepo sezono zaključiti z zmago, še posebej pred temperamentnimi domačimi navijači. Čeprav je bilo videti kot sprehod skozi park, pa je imel Dani na dirki kar nekaj skrbi. Najprej je v štartni koloni čakal na lastnika 'pole positiona' Caseyja Stonerja, a ga ni dočakal, ker je Avstralec padel v ogrevalnem krogu. Šok je bil velikanski in težko se je bilo zbrati. V prvih krogih je moral biti Pedrosa previden, saj je bilo potrebno dobro ogreti gume, še posebej na desni strani. Možnost padca je bila velika, kar je na svoji koži boleče občutil zmagovalec prejšnjih dveh dirk Stoner. Ko je Hondin tovarniški dirkač ujel pravi ritem, je moral ostati izjemno osredotočen na stezo in na zasledovalce. V zadnjih krogih mu je ponagajal še močan veter, a ga je fant ugnal. Tako kot Rossija in druščino, ki mu je celo dirko gledala v hrbet.

Osmoljenec Stoner

Pedrosa se je z drugo zmago v sezoni nepričakovano dokopal do tretjega mesta v dirkaški razvrstitvi MotoGP. V veliko pomoč mu je bil Stoner, ki se je na zadnjo dirko prišel borit za naslov svetovnega podprvaka, nato pa s padcem strmoglavil na četrto pozicijo. Danijeva zmaga je bila lep obliž za Hondo, ki z prvenstvom 2009 vsekakor ne more biti zadovoljna. Japonci se bodo skušali potolažiti z naslovom svetovnega podprvaka med konstruktorji in med moštvi. Ter z naslovom svetovnega prvaka v kategoriji do 250 ccm, ki ga je dosegel njihov človek Hiroši Aojama. To pa se ne dogaja prav pogosto. Tovarniška Yamaha je v Valencii zelo hitro pozabila na drugo (Rossi) in tretje mesto (Lorenzo) ter se raje predala praznovanju treh osvojenih naslovov svetovnega prvaka (dirkaški, konstruktorski in moštveni), ki pač na koncu štejejo največ. Lorenzo je z naslovom svetovnega podprvaka poskrbel, da je Yamaha v dirkaški konkurenci pobrala dvojno zmago. Pravo frustracijo pa je na finalu sezone doživel Ducatijev prvi zvezdnik Stoner, ki je po drugem mestu in dveh zmagah na prejšnjih treh dirkah letošnjo igro zaključil z ničlo v pesku. Premalo ogreta guma je imela katastrofalne posledice: desmosedici GP9 je Caseyja nič kaj sramežljivo vrgel s svojega sedla in hvala Bogu se fant ob trdem pristanku ni poškodoval.

Na obzorju tridnevna testiranja

MotoGP karavana ostaja v Valencii, saj so na sporedu uradna tridnevna testiranja. V akciji bo 17 dirkačev, ki bodo preizkušali prototipe za prvenstvo 2010. Ob vseh najboljših – Rossi, Lorenzo, Pedrosa, Stoner – bodo na španskem dirkališču z izjemo Yamahinega zasebnika Bena Spiesa, ki je v MotoGP konkurenci tekmoval že na tokratni dirki in zasedel odlično sedmo mesto, svoj ognjeni krst doživeli novinci, ki se bodo v kraljevski razred preselili iz kategorije do 250 ccm. Svoj talent bodo na ogled postavili novopečeni svetovni prvak Hiroši Aojama, Marco Simoncelli, Alvaro Bautista in Hector Barbera. Marco Melandri se bo vrnil na Gresinjevo Hondo, Aleix Espargaro pa bo nadaljeval z razvojem zasebnega ducatija. MotoGP motociklisti si bodo stezo v Valencii delili s številnimi Moto2 'mašinami', ki bodo resno začele priprave na splovitev nove kategorije do 600 ccm. Sezona 2010 se bo torej pravzaprav začela že danes.

Ne spreglejte