Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Petek,
30. 12. 2016,
15.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

Natisni članek

Petek, 30. 12. 2016, 15.09

6 let, 7 mesecev

Kateri športniki so nas za vedno zapustili? Nekateri veliko prezgodaj.

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,68

V letu 2016 smo lahko videli veliko uspešnih športnih zgodb. Žal pa je bilo tudi nekaj tistih, ki so se morali od nas za vedno posloviti. Odšli so, a njihovi uspehi bodo za vedno ostali zapisani v zgodovino športa. 

 

Zarja Černilogar – gorska kolesarka (1989-2016)

Avgusta je v Kaminku umrla 26-letna Zarja Černilogar, tekmovalka v spustu slovenske profesionalne ekipe Unior Tools Team. Večkratno slovensko državno prvakinjo so našli pod nedostopnim obzidjem kamniškega Malega gradu, po dolgem reševanju pa je bilo zanjo že prepozno.

Zarja Černilogar, dolgoletna slovenska reprezentantka, je veljala za eno najhitrejših evropskih tekmovalk v spustu. | Foto: STA , Zarja Černilogar, dolgoletna slovenska reprezentantka, je veljala za eno najhitrejših evropskih tekmovalk v spustu. Foto: STA ,

Zarja Černilogar, dolgoletna slovenska reprezentantka, je veljala za eno najhitrejših evropskih tekmovalk v spustu. Dvakrat je zmagala v skupnem seštevku evropskega pokala, na tekmah svetovnega pokala je bila najvišje na osmem mestu leta 2014 v Meribelu, v top 10 je končala še dvakrat. Na domačih tleh je petkrat osvojila naslov državne prvakinje in večkrat seštevek slovenskega pokala.

Johann Cruyff – nogometaš (1947-2016)

Marca je umrl legendarni nizozemski nogometaš Johan Cruyff, ki je umrl pri 68 letih. Legenda Ajaxa, Barcelone in nizozemske reprezentance je izgubil boj z rakom.

Užival je na igrišču in skrbel za užitek na tribunah in pred televizijskimi zasloni. | Foto: Guliverimage/Getty Images Užival je na igrišču in skrbel za užitek na tribunah in pred televizijskimi zasloni. Foto: Guliverimage/Getty Images

Johan Cruyff je v svoji nogometni karieri dobil kar nekaj prestižnih nagrad. Trikrat je bil izbran za najboljšega nogometaša na svetu (1971, 1973 in 1974), leta 1999 pa so ga razglasili za najboljšega evropskega nogometaša stoletja. Užival je na igrišču in skrbel za užitek na tribunah in za televizijskimi zasloni. Kontrola žoge, spremembe smeri in elegantno gibanje po igrišču so ga zaznamovali. Svojo športno pot je sklenil leta 1984, ko je igral v Feyenoordu.

Muhammad Ali – boksar (1942-2016)

Od nas se je poslovil Muhammad Ali, eden najbolj znanih boksarjev vseh časov in športnikov nasploh. Ali, ki si je sam nadel vzdevek Največji, se je rodil kot Cassius Marcellus Clay. Pozneje se je preimenoval po sprejetju islamske vere.

Ali je zaslovel  z zlato medaljo na olimpijskih igrah leta 1960. | Foto: Reuters Ali je zaslovel z zlato medaljo na olimpijskih igrah leta 1960. Foto: Reuters

Zaslovel je z zlato medaljo na olimpijskih igrah leta 1960. Svetovni prvak v težki kategoriji je postal trikrat ( 1964, 1974 in 1978). BBC ga je izbral za športno osebnost stoletja. Bolehal je za Parkinsonovo boleznijo. Star je bil 74 let.

Bill Johnson – smučar (1960-2016)

V 56. letu je v Oregonu umrl nekdanji ameriški alpski smučar Bill Johnson, ki se je v športno zgodovino zapisal predvsem kot olimpijski prvak v smuku v Sarajevu 1984.

Bill Johnson je bil eden najbolj karizmatičnih smučarjev vseh časov. | Foto: Guliverimage Bill Johnson je bil eden najbolj karizmatičnih smučarjev vseh časov. Foto: Guliverimage

Po hudih možganskih poškodbah, zaradi katerih je bil v zadnjih letih prikovan na invalidski voziček, je v domu za obnemogle v ameriški zvezni državi Oregon svojo zadnjo bitko izgubil eden najbolj karizmatičnih smučarjev vseh časov Bill Johnson. Ta je svoji karieri postal olimpijski prvak v smuku (Sarajevo 1984) in se veselil treh zmag v svetovnem pokalu.

V zadnjih letih je bil zgolj grob obris nekdanjega vihravega mladeniča, ki je z ameriško sproščenostjo v obup spravljal smučarsko disciplinirane Avstrijce in Švicarje. Hoditi namreč že več let ni mogel, funkcionalnost desne roke je bila zelo omejena, levo oko je imel stalno zaprto, govoriti ni mogel, komuniciral je le še z obrazno mimiko …

Nate Thurmond – košarkar (1941-2016)

Bitko z boleznijo je izgubil legendarni košarkar liga NBA Nate Thurmond. Umrl je pri 74 letih, potem ko je izgubil bitko z levkemijo.

Nate Thurmond je postal prvi igralec v košarkarski ligi NBA, ki je na eni tekmi dosegel četvernega dvojčka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Nate Thurmond je postal prvi igralec v košarkarski ligi NBA, ki je na eni tekmi dosegel četvernega dvojčka. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nate Thurmond je postal prvi igralec v košarkarski ligi NBA, ki je na eni tekmi dosegel četvernega dvojčka. To mu je uspelo na tekmi proti ekipi Atlanta Hawks, na kateri je prvič zaigral v dresu Chicago Bulls. Na tisti tekmi je zbral 22 točk, 14 skokov, 13 podaj in 12 blokad.

Leta 1965 je Thurmond za Golden State Warriors na tekmi zbral 42 skokov. Boljša od njega sta bila le Wilt Chamberlain in Bill Russell. Nata so tudi izbrali v najboljšo petdeseterico košarkarjev v zgodovini lige NBA

Kimbo Slice – ulični pretepač (1974-2016)

Pri 42 letih je umrl Kevin Ferguson, bolj znan Kimbo Slice. Bil je eden najbolj znanih uličnih pretepačev in MMA borcev.

Na ulicah je bil strah in trepet. | Foto: Guliverimage/Getty Images Na ulicah je bil strah in trepet. Foto: Guliverimage/Getty Images

Slice je bil najbolj znan po uličnih dvobojih, ki so jih mnogi lahko spremljali tudi prek spleta. Leta 2007 je prvič debitiral kot profesionalni borec v svetu MMA.  Kot profesionalni boksar je dosegel sedem zmag na ravno toliko obračunih, zadnjič je v ring stopil letošnjega februarja. Kimbo je za seboj pustil šest otrok, ki jih je imel z dolgoletno partnerico Antoinetto Ray.

Bryce Dejean-Jones - košarkar (1992-2016)

Veliko prekmalu je umrla profesionalni košarkar Bryce Dejean-Jones. Šele 23-letni košarkar je podlegel poškodbam, ki jih je utrpel v streljanju.

Bryce Dejean-Jones je imel pred seboj svetlo športno prihodnost. | Foto: Reuters Bryce Dejean-Jones je imel pred seboj svetlo športno prihodnost. Foto: Reuters

Bryce Dejean-Jones je v ligi NBA debitiral januarja letos, za Pelicans je odigral 14 tekem, enajstkrat je bil v začetni postavi. Pelikanom se letos ni uspelo uvrstiti v končnico. Kot so povedali, je imel ta mladi košarkar pred seboj svetlo športno prihodnost.

Carlos Alberto Torres – nogometaš (1944-2016)

V 73 letu je umrl brazilski nogometaš Carlos Alberto Torres, ki je ki je leta 1970 brazilsko reprezentanco popeljal do zmage na SP.

Branilec Carlos Alberto je bil eden ključnih mož reprezentance, ki jo imajo številni Brazilci kljub obilici zvezdnikov iz poznejših let še vedno za najboljšo v zgodovini države. | Foto: Reuters Branilec Carlos Alberto je bil eden ključnih mož reprezentance, ki jo imajo številni Brazilci kljub obilici zvezdnikov iz poznejših let še vedno za najboljšo v zgodovini države. Foto: Reuters

Branilec Carlos Alberto je bil eden ključnih mož reprezentance, ki jo imajo številni Brazilci kljub obilici zvezdnikov iz poznejših let še vedno za najboljšo v zgodovini države. Takrat so Brazilci pod vodstvom selektorja Maria Zagalla predstavili sodoben in napadalen nogomet, ki se je izkazal za zelo učinkovitega.

Carlos Alberto je v igralski karieri igral za domače klube Fluminense, Botafogo, Flamengo in Santos, preizkusil pa se je tudi v tujini.

Gordie Howe - hokejist (1928-2016)

Gordie Howe je umrl v 89. letu starosti, na domu enega od sinov v Toledu.

Gordie Howe je najhitrejšo moštveno igro  ponesel na povsem novo raven in si prislužil vzdevek Mr. Hockey. | Foto: Guliverimage/Getty Images Gordie Howe je najhitrejšo moštveno igro ponesel na povsem novo raven in si prislužil vzdevek Mr. Hockey. Foto: Guliverimage/Getty Images

Nepredstavljivo je, da bi svet še kdaj videl junaka, ki bi prekosil nekatere številke napadalca Gordona Howa - Gordieja, v Floralu v Saskatchewanu leta 1928 rojenega hokejskega velemojstra.

Najhitrejšo moštveno igro je ponesel na povsem novo raven in si prislužil vzdevek Mr. Hockey. Njegova NHL-kariera je z vmesnimi postanki trajala 34 let, hokej je profesionalno igral v šestih različnih desetletjih, zadnjo profesionalno tekmo pa odigral, ko mu je bilo že 69 let.

Čeprav se je pri 88 letih poslovil, bodo njegovi dosežki, zapisani v anale, živeli večno.

Ne spreglejte