SiolNET. Sportal Sportal +
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iztok Božič: Če lahko Belgijki, lahko tudi "Kata"

2

termometer

Kapetan slovenske ženske teniške reprezentance Iztok Božič je slednjo v nedeljo po šestih letih znova pripeljal v svetovno skupino v pokalu Federacij.

Nekdanji najboljši slovenski teniški igralec je med dekleti znal ustvariti tako dobro vzdušje, da so znale prenesti pritisk v mariborski dvorani Lukna in minuli konec tedna v odločilnem dvoboju premagati sila neugodno reprezentanco Japonske. Božič, ki se mandat na čelu slovenskih teniških igralk izteče konec leta, prizna, da je bil v soboto in nedeljo zelo nervozen ob spremljanju svojih varovank. Vanje verjame, Katarino Srebotnik pa celo primerja z belgijskima teniškima zvezdnicama Kim Clijsters in Justine Henin.

Kaj pomeni preboj v svetovno skupino pokala Federacij za slovenski ženski tenis? Kar se deklet tiče, mislim, da jim pomeni ogromno. To je velik uspeh za slovenski tenis in fantastičen rezultat, še posebej glede na to, da imamo zelo mlado reprezentanco. Mislim, da imamo pred sabo lepo prihodnost.

Kako je na vas psihično vplival tale dvoboj? Prav gotovo je bilo prisotnega precej stresa. Upam, da se na terenu tega ni videlo. Moram pa reči, da mi je danes konkretno slabo, kar je po mojem posledica rahlega proslavljanja in tega, da je po nekajdnevni napetosti vse skupaj naenkrat popustilo.

Ste bili po porazu Hercogove nervozni? Že prej sem vedel, da bo Polona morala zelo dobro odigrati, če bo želela premagati Datejevo.

Kje tiči po vaše glavni razlog, da je Hercogova igrala slabše od Srebotnikove in da je izgubila proti veteranki ter slabše uvrščeni tekmovalki na lestvici WTA, in to na peščeni podlagi domačega igrišča? Treba je vedeti, da pesek v dvorani Lukna ni bil tisti klasični pesek, ki bi bil Poloni pisan na kožo. Žoga se je odbijala nižje kot zunaj na običajnih igriščih, Datejeva pa igra zelo ravno, kar za Polonino igro ni ugodno, zato ji je ta podlaga ustrezala. Zato ni bila le konkurenčna, pač pa tudi boljša nasprotnica. Poleg tega je igrala resnično dobro, vse to pa so glavni razlogi, da je bila Polona v težavah. Polona je odigrala tako, kot je lahko, treba pa je vedeti, da je prvi dan zabeležila zelo pomembno zmago.

Katarini Srebotnik ste že namenili obilico pohval za njena nastopa v Mariboru ... Tudi za "Kato" sem vedel, da bo morala odigrati vrhunsko, če bo hotela premagati Ajumi Morito v nedeljo. Japonka me ni presenetila z zelo dobro predstavo, a Katarina je odigrala eno svojih najboljših partij v karieri.

Torej napovedujete še veliko njenih uspehov ... Verjamem vanjo, ampak za dober rezultat se ji mora veliko stvari v njeni igri poklopiti. Upam, da se bo to zgodilo, saj se neizmerno trudi. Tudi fizično je dokazala, da je na zelo visoki ravni, potrebuje le še dobre rezultate, na primer dva polfinala za samozavest. Idealno bi bilo, če bi se v polfinale uvrstila v Parizu.

Mislite na Roland Garros? Seveda. Zakaj pa se ne bi v Parizu uvrstila v polfinale. Mislim, da je vsekakor sposobna za tak rezultat, torej za polfinale. Če sta lahko Belgijki Kim Clijsters in Justine Henin takoj po vrnitvi na teniška igrišča osvojili turnir za grand slam oziroma še eno uvrstitev v finale, potem lahko uspe tudi Katarini.

V pokalu Federacij svoje nastope izpušča veliko najboljših igralk na svetu. Lani je tu zmagala Italija, ki v svoji reprezentanci nima največjih svetovnih zvezdnic. To kaj zmanjša težo temu tekmovanju? Ne. Osvojitev pokala Federacij pomeni toliko kot osvojitev Davisovega pokala pri moških. Večina teniških igralcev, ki so kdaj dvignili ta pokal, izjavi, da je to enako, kot če bi zmagal na grand slamu. Mislim, da dosti tekmovalk ne nastopi v pokalu Federacij zaradi osebnih razlogov ali pa imajo ob nastopanju za svojo državo težave s prenašanjem stresa.

Do kam lahko seže mlajša generacija slovenskih teniških igralk? Polona ima pred seboj še vso kariero, če bo seveda ostala zdrava in nepoškodovana. Takšnih skokov, kakršen ji je uspel lani, verjetno sicer ne bo več, saj se bo začela ustaljevati denimo med 40 ali 30 igralk na svetu. Upam, da bo počasi prispela v najboljšo deseterico, za kar je po moje vsekakor sposobna. Kar se tiče Maše Zec Peškirič, upajmo, da bo prišla do izraza njena kakovost in da se bo spet prebila med 100 oziroma kasneje morda med 70. Tadeja Majerič trenira dobro in upajmo, da se bo tudi njej posrečil preboj med 200 na svetu. Andreja Klepač, ki je žal ni bilo zraven, je na poti vrnitve. Ta pot je trnova. Žal je imela kopico težav s poškodbami in tudi zanjo upam, da se ji bo poklopilo in se bo vrnila med najboljših 100, kjer je že bila.

Še besedico o moškem tenisu? Je tu težje zmagovati ali so naši fantje preprosto slabši od deklet? Tudi fantom se mora poklopiti za dober rezultat. Mislim, da se bodo kmalu uvrstili v prvo evroafriško skupino, kamor po moje spadajo. Njihova kakovost je nesporna. Eden je že prišel med 100 na lestvici ATP (Blaž Kavčič, op. p.), kmalu bo morda tudi drugi (Grega Žemlja, op. p.), vse to pa je velika stvar za slovenski moški tenis. Sicer mislim, da pri fantih ni težje zmagovati kot pri dekletih, razlika je le v tem, da dekletom preboj ponavadi uspe malce hitreje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin