Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Nedelja,
22. 1. 2017,
20.36

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

2

Natisni članek

Katar slovenska rokometna reprezentanca Rokometna reprezentanca rokomet svetovno prvenstvo

Nedelja, 22. 1. 2017, 20.36

6 let, 6 mesecev

Senzacija na svetovnem prvenstvu

Katar šokiral Nemce, o Slovencih pa: Najprej moramo proslaviti.

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,48

2

katar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes je na svetovnem prvenstvu v rokometu dan prvovrstnih presenečenj. Pariški dvorani Bercy sta pomahala v slovo tako olimpijski kot evropski prvak. Dance je izločila Madžarska, Nemce, ki so jih vsi videli kot izrazite favorite dvoboja, pa Katar. Ta se bo v torkovem četrtfinalu (20.45) pomeril s Slovenci.

pasica pariz | Foto:

Pari četrtfinala SP:

Torek, 24. januar:

17.00, Norveška – Madžarska

19.00, Francija – Švedska

20.45, Slovenija – Katar

20.45, Španija – Hrvaška

Kot pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu, ki so ga organizirali sami, Katarce še vedno vodi prekaljeni Španec Valero Rivera, ki je dokazal, da njegova ekipa ni muha "enoprvenstvenica". Resnici na ljubo pa na zalivsko ekipo ni nihče resneje računal. Kakovost in izkušnje so bile na nemški strani, a pretehtali sta moštveni duh in nepopustljivost.

"Velik dan za nas in katarski šport. Odigrali smo odlično tekmo. Tako mi kot Nemci smo dosegli malo golov. Pokazali smo, da smo prava ekipa. Srečen sem za Katar in našega predsednika. Hvala tistim, ki so Katar naredili športni paradiž. Smo med tremi ali štirimi tekmami, ki so na zadnjih treh velikih tekmovanjih vselej bile med osmerico," je dejal nekdanji strateg Barcelone, ki je le odmahnil z roko ob omembi Slovencev.

"Prezgodaj je za pogovor o njih, najprej moramo proslaviti zmago," je dejal Rivera.

V ospredju je ekipa

Dopolnil ga je vratar Danijel Šarić, ki je imel odličnih 15 obramb: "Vsi so govorili, da je bila Nemčija favorit. Za nas je bila ta tekma kot finale. Vse smo vložili vanjo. Tako v napadu kot v obrambi smo bili boj za vsako žogo. Ko se ta ekipa bori celotno tekmo z zavedanjem, da lahko dobimo vsako srečanje, smo sposobni velikih stvari. Čestitke ekipi, stroki in katarski rokometni zvezi," je povedal 40-letnik iz Doboja, ki je katarsko državljanstvo prevzel pred domačim svetovnim prvenstvom.

Slovenski kapetan Vid Kavtičnik o Katarju:

Za zmago bo treba odigrati odlično tekmo, je prepričan Vid Kavtičnik. | Foto: Sportida Za zmago bo treba odigrati odlično tekmo, je prepričan Vid Kavtičnik. Foto: Sportida "To je gotovo največje presenečenje prvenstva. Nemci so v skupinskem delu prevladovali, medtem ko Katar ni mogel 'sestaviti' dobre tekme.

Katarci so bili vso tekmo ob boku Nemcem, čeprav so imeli ti srečanje že napol dobljeno. A so z napakami in zgrešenimi streli Katarce vrnili v igro. Ti so to izkoristili in zasluženo zmagali.

Katar je še vedno svetovni podprvak. Ima solidno oziroma dobro ekipo, kar so dokazali proti Nemcem.

To srečanje jih je gotovo dvignilo. Igrali bodo oster rokomet. Kdo je favorit, je težko govoriti. Mislim, da moramo odigrati odlično tekmo, če želimo zmagati."

Selektor športno priznal, igralec skoraj obmolknil

Roko na srce, statistično še uspešnejši od Šarića je bil nemški vratar Andreas Wolf, a tega njegova ekipa ni znala izkoristiti. Naredila je več napak, kot jih je lahko on popravil. Svoje je priznal tudi selektor Dagur Sigurdsson.

Julius Kuhn (desno) je na tiskovni konferenci dal izjavo, dolgo dve povedi. | Foto: Reuters Julius Kuhn (desno) je na tiskovni konferenci dal izjavo, dolgo dve povedi. Foto: Reuters

"Čestitke Katarcem za zmago in dobro igro. Oba vratarja sta odigrala odlično. Seveda smo razočarani, saj smo imeli v drugem polčasu že štiri gole prednosti. To je za nas šok, naredili smo preveč napak, tudi jaz. V končnici na primer nisem vzel minute odmora. Dvigniti moramo glave, za nami je odlično leto. Včasih gredo stvari pač drugo pot. S tem moramo živeti. Vso srečo Katarcem," je bil spoštljiv in profesionalen Islandec.

V nasprotju s svojim varovancem Juliusom Kuhnom, ki je zmogel le: "Čestitam Katarju. O tekmi pa nimam besed." Tako skopa izjava je najmanj neprofesionalna, če že ne žaljiva do tekmecev in javnosti. Očitno vsi po porazu ne znajo ostati veliki. Ne glede na razočaranje. Nemci, evropski prvaki in bronasti z olimpijskih iger, ki so velikokrat vajeni, da se vse vrti okrog njih, so trd(n)o pristali.

Ne spreglejte