Infarkten zaključek z bronom okitil Slovence

Slovenski rokomet se lahko pohvali z novim uspehom. Mladinci so na EP presegli sami sebe, v tekmi za tretje mesto bili boljši od Švedov in okoli vratu prejeli bronaste medalje.

1 / 2

Foto: RZS

2 / 2

Foto: RZS

Izbrancem Slavka Iveziča bo tekma za tretje mesto gotovo še dolgo ostala v spominu. Potem ko na obračunu s Švedsko po rednem delu in dveh podaljških še vedno ni bilo zmagovalca, so tekmo odločili streli iz sedmih metrov. Slovenci so se s Švedi na tem evropskem prvenstvu že srečali. V sredo so bili boljši "severnjaki", a takrat je tekma imela neprimerno manjši pomen. Sedaj, ko je bilo najbolj pomembno, so se vsega skupaj lotili precej bolj odločno in na koncu zasluženo slavili.

Slovenci bi lahko srečanje dobili že v rednem delu, saj so kar osemkrat vodili z dvema zadetkoma razlike in trikrat s +3. A odlepiti se jim ni uspelo. Švedi so jih vseskozi lovili in jih dokončno ujeli šele sedem minut pred koncem šestdesetih minut, ko so tudi prvič povedli. V zadnjih minutah si niti Slovenci niti Švedi niso uspeli priigrati razlike za več kot zadetek. Postalo je jasno, da bo tekma za 20 minut podaljšana. Slovenci so bili v vodstvu tudi večji del dodatnih dvajsetih minut, tik pred koncem tudi za dva zadetka. Kazalo je, da se bo tekma končala brez izvajanja kazenskih strelov, a Švedi so se še enkrat več vrnili in tik pred koncem izenačili na 32.

Sledili so streli iz črte sedmih metrov. Po zmagi je pošteno zadišalo, ko je Rok Zaponšek ubranil prva poskusa Švedov. Slovenci so vodili z 2:0, bili suvereni tudi v nadaljevanju in izvajanje sedemmetrovk zaključili s 4:2. Veselje na igrišču in v garderobi je bilo nepopisno. Na tem mestu velja omeniti še kapetana Maria Šoštariča, ki se je uvrstil v najboljšo sedmerico prvenstva.

Selektor Slavko Ivezič, ki je z bronasto medaljo na EP v Turčiji Sloveniji priboril že šesto žlahtno kovino na evropskih prvenstvih, je bil po tekmi, razumljivo, presrečen: "Lahko smo ponosni tudi na to generacijo. Dokazali smo, da smo še vedno del evropskega rokometnega vrha. Že uvrstitev med štiri je velik uspeh, medalja je le še pika na i. Tudi na tekmi s Švedsko smo imeli vzpone in padce, delali smo tudi začetniške napake, a vseeno zdržali do konca. Imeli smo tudi nekaj sreče, toda tretje mesto smo si zaslužili."

Slovenija : Švedska 36:34 (30:28, 27:27, 25:25, 23:23)

Ankara Arena, gledalcev 1500, sodnika: Erdogan in Ozdeniz (oba Turčija). Slovenija: Žitnik 2(2), Zaponšek obr. 21(2); Bradeško 1, Cehte 1(1), Fidel 1, Gorela, Gorenjak, Hrastnik 2, Kodrin 2, Mačkovšek 8(1), Nosan, Potočnik 5(1), Sendelbah 2, Šoštarič 8(4), Špende 1(1), Žabič 4. Švedska: Johannesson 5 obr., Nordlander 7obr; Andersson , Johansson, Leijonberg 4, Wanne 2, Freiman 2, Blickhammar 4, Pettersson 3, Stenmalm, Lagergren 1, Ostlund 2, Pujol 4, Lindskog 1, Karlsson 2. Sedemmetrovke: Slovenija 9 (9), Švedska 9 (5). Izključitve: Slovenija 6 minut, Švedska 4 minute.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano