SiolNET. Sportal RIO 2016
8,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Solze na razglasitvi: v 24 urah so ga dvakrat izžvižgali

8,45

termometer

Če smo v sredo pisali, da še obstaja olimpijski duh, pa smo bili dan pred tem pri tekmovanju in razglasitvi v skoku s palico priča čistemu nasprotju. Francoskega atleta Renauda Lavilleniea je brazilsko občinstvo dvakrat izžvižgalo. Ta se je potem na razglasitvi celo zjokal.

V skoku s palico smo v finalu lahko gledali tesen dvoboj med domačinom Thiagom Brazom da Silvo in Francozom Renaudom Lavilleniejem, ki ga je občinstvo na atletskem štadionu pred odločilnim poskusom na 608 centimetrih izžvižgalo. Francoz, ki si tega nikakor ni zaslužil, je z navzdol obrnjenim palcem navijačem pokazal, da se ne strinja z njihovim nešportnim navijanjem. Na koncu je dvoboj dobil Brazilec, Francoz pa je po tekmi ostro skritiziral občinstvo in ta dogodek primerjal z nacisti iz leta 1936, ko niso mogli sprejeti zmag temnopoltega atleta Jesseja Owensa. Lavillenie se je pozneje za to izjavo tudi opravičil.

Ista zgodba se je ponovila naslednji dan, ko je bila na sporedu razglasitev. Ko je napovedovalec za drugo mesto napovedal Francoza, ga je brazilsko občinstvo glasno izžvižgalo, čemur sta se čudila tudi tretje uvrščeni Američan Sam Kendricks in zmagovalec da Silva, ki sta z gestami navijačem nakazala, da to ni primerno. Žvižgi so 29-letnega šampiona tako prizadeli, da se je na odru za zmagovalce zjokal.

Po razglasitvi se je v zaodrju videlo več olimpijskega duha.V ozadju sta nesrečnega Francoza tolažila zmagovalec skoka ob palici in legendarni Sergej Bubka, ki je na Twitter zapisal, da morata tekmovalca motivirati drug drugega, da bosta v prihodnosti dosegala še boljše rezultate.

Nad tem dogajanjem je bil šokiran tudi predsednik olimpijskega komiteja Thomas Bach. "Šokantno vedenje množice, potem ko so na razglasitvi izžvižgali Renauda Lavilleniea. To je nesprejemljivo na olimpijskih igrah.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 76
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin