Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
5. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Rio 2016

Petek, 5. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Rio 2016: 16 obrazov, na katere velja biti pozoren

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Odštevanja do začetka olimpijskih iger v Riu de Janeiru bo kmalu konec, z uvodno slovesnostjo pa se začenja tudi lov na (nove) športne junake.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Olimpijske igre, ki se bodo zvečer po brazilskem času oziroma v zgodnjih sobotnih jutranjih urah po slovenskem začele z uvodno slovesnostjo na štadionu Maracana, ostajajo stičišče različnih športov, tudi takšnih, ki v vmesnem štiriletnem obdobju plenijo manj javne pozornosti.  Kar 16 najbolj tekmovalnih dni v letu 2016 ponuja unikaten preplet različnih športnih zgodb in karier ter obenem revijo zvezdnikov. Na katere obraze velja biti še posebej pozoren?


Michael Phelps

Michael Phelps | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Rio naj bi bil še zadnje poglavje v športno izjemno bogati karieri ameriškega kralja bazenov Michaela Phelpsa. V svoji zbirki ima rekordih 22 olimpijskih kolajn, od tega kar 18 zlatih, osvojenih na vsega treh olimpijskih igrah. Navidezno zlato kolajno pa si je 31-letna puščica iz Baltimora priborila tudi s pomembno osebno zmago. Po začasni upokojitvi in hudih težavah z alkoholom se je namreč Phelps vrnil v bazene in se osredotočil na Rio.

Usain Bolt

Usain Bolt | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Da bodo olimpijske igre zanj zadnje v karieri, je večkrat napovedal tudi Usain Bolt, ki bo prav ob koncu iger dopolnil 30 let. Jamajčan velja za največjega zvezdnika atletike in najhitrejšega Zemljana. Na olimpijskih igrah je pobral že šest zlatih kolajn, saj je tako v Londonu kot Pekingu ugnal tekmece na 100 in 200 metrov ter se na vrh zavihtel še s štafeto. Čeprav so ga v zadnjem obdobju pestile zdravstvene težave, je v Brazilijo pripotoval kot prvi zvezdnik.

Neymar

Neymarž | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dejstvo, da lahko na olimpijskem turnirju ob reprezentanci do 21 let nastopijo zgolj trije starejši nogometaši, olimpijskim igram resda zmanjšuje vrednost. A nogomet je še vedno nogomet, predvsem v Braziliji, kjer ima ta šport poseben status. Zato Brazilce zanima predvsem ena zlata kolajna – nogometna. Protagonist te zgodbe pa naj bi bil Neymar, zvezdnik članske brazilske reprezentance in Barcelone.  

Shelly-Ann Fraser-Pryce

Shelly-Ann Fraser-Pryce | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Vrstnica in rojakinja Usaina Bolta bo v Riu de Janeiru naskakovala še tretjo zaporedno zlato olimpijsko kolajno v teku na 100 metrov. To do zdaj ni uspelo še nobeni atletinji. Poleg zbiranja olimpijskih kolajn je bila najhitrejša dama iger marljiva tudi na svetovnih prvenstvih, kjer je kar sedemkrat postala svetovna prvakinja.

Simone Biles

Simone Biles | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Ameriška telovadka Simone Biles bo šele marca dopolnila 20 let, a ima v domači vitrini že deset zlatih kolajn s svetovnih prvenstev. Velja za prvo zvezdnico tega tradicionalnega in temeljnega olimpijskega športa, v ZDA pa mu je dala nov pomen. V zgodovino se je vpisala kot prva afroameriška telovadka, ki je postala svetovna prvakinja v mnogoboju, in prva ženska trikratna prvakinja. Zdaj je pred njo največji izziv – olimpijski.

Novak Đoković

Novak Djoković | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Teniški olimpijski turnir velja za pravo gojišče največjih športnih zvezd. Med njimi bo tokrat tudi srbski mojster Novak Đoković, ki je v olimpijsko vas že pripotoval v družbi trenerja Borisa Beckerja. Prvi lopar sveta je osvojil kar 66 turnirjev, od tega kar ducat v veliki četverici. V svoji zbirki ima tudi eno bronasto olimpijsko kolajno iz Pekinga 2008.

Katie Ledecky

Katie Ledecky | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Morda se bo sprva znašla v senci rojakov Missy Franklin in Michaela Phelpsa, a v ameriškem taboru napovedujejo olimpijski vzpon nove velike plavalne zvezde. Katie Ledecky ga je napovedala že pred štirimi leti, ko je pri vsega 15 letih postala olimpijska prvakinja na 800 metrov prosto. Kako visoko meri, je mladenka pokazala na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih, s katerih se je vrnila s kar devetimi zlatimi kolajnami.  

Kevin Durant

Kevin Durant | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Košarkarski zanesenjaki so si enotni, da je bilo edino pravo sanjsko moštvo (dream team) tisto, ki je leta 1992 navduševalo v Barceloni. Vseeno pa je vsaka ameriška reprezentanca v zadnjih letih prežeta z zvezdniškimi imeni. Tudi letos jih kljub številnim odpovedim ne manjka. Prvi lovec na novo olimpijsko zlato pa bo Kevin Durant, predlani prvi igralec lige NBA, letos pa zvezdnik prestopnega roka, v katerem je okrepil Golden State.

Serena Williams

Serena Williams | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zvezdniško bo obarvan tudi ženski teniški turnir. Med tistimi, ki so pripotovali v Rio de Janeiro, je tudi dolgoletna prva dama svetovnega tenisa Serena Williams. Američanka, ki je v karieri osvojila že kar 71 turnirjev, ima v domači zbirki tudi kar nekaj olimpijskih spominkov, natančneje štiri zlate.

Larissa Franca

Larissa Franca | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Nekaj posebnega bo na olimpijskih igrah v Riu turnir v odbojki na mivki. Organizatorji so namreč za prizorišče izbrali najbolj pristno okolje – plažo Copacabano. Brazilci si ob tem obetajo zlato odličje, stavijo pa na Larisso Franco. Ta v paru s Talito Antunes po bronu v Londonu meri (naj)višje.

Chris Froome

Chris Froome | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Britanski kolesar Chris Froome, ki smo ga najbolj vajeni v rumeni opravi vodilnega na Touru, velja za kralja tritedenskih dirk, vseeno pa bo tudi v Riu v vlogi velikega zvezdnika. Navsezadnje se je v Brazilijo znova preselil kot junak francoskih cest, ne primanjkuje pa mu niti olimpijskih izkušenj. Pred štirimi leti v Londonu je bil tretji.

Uroš Zorman

Uroš Zorman | Foto: Slavko Kolar Foto: Slavko Kolar

Kaj pa Slovenci? Poseben ton bo reprezentanci dajala rokometna ekipa. Pooseblja jo kapetan Uroš Zorman, ki se z igrami v Riu poslavlja od reprezentance. Skupaj s selektorjem Veselinom Vujovićem poudarjata, da bi bilo lahko to slovo nekaj posebnega. Rokometaši namreč pogledujejo celo proti boju za kolajne.

Tina Trstenjak

Tina Trstenjak | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Prava zakladnica kolajn v zadnjem desetletju postaja reprezentanca v judu. Po dveh kolajnah Urške Žolnir in eni Lucije Polavder bo tokrat osrednje slovensko ime na tatamiju Tina Trstenjak v kategoriji do 63 kilogramov.

Peter Kauzer

Peter Kauzer | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Da gre v tretje rado, bo skušal tokrat dokazati kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer. V Pekingu in Londonu je odkrito napadal odličje, a ostal praznih rok. Tokrat ga bodo vsaj malček razbremenili slovenski kanuisti Benjamin Savšek, Sašo Taljat in Luka Božič.

Vasilij Žbogar

Vasilij Žbogar | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Prvi Slovenec v olimpijski areni bo zimzeleni jadralec Vasilij Žbogar. Tekmovati bo dobitnik srebrne in bronaste olimpijske kolajne sicer začel šele prihodnji teden, že v petek pa bo Slovenijo kot zastavonoša popeljal na štadion Maracana, kjer bo potekala uvodna slovesnost.

Vinicius

Vinicius | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Brez olimpijskih maskot ni olimpijskih iger. Najbolj zaželeni plišasti spominek olimpijskih iger 2016 bo Vinicius. Njegovi idejni očetje pravijo, da gre za križanca najbolj znanih brazilskih živali.

Ne spreglejte