Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 8. 2016,
10.49

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

plavanje Rio 2016

Sobota, 13. 8. 2016, 10.49

7 let, 8 mesecev

Zlato olimpijsko medaljo prodal na eBayu, novo bo obdržal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Anthony Ervin | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ameriški plavalec Anthony Ervin je v Riu dokazal, da starost 35 let ni ovira za osvajanje olimpijskih odličij. Ervin je bil najhitrejši v olimpijskem bazenu na 50 metrov v prosti tehniki. To je zanj po dolgih 16 letih še druga zlata olimpijska kolajna v tej disciplini. V Riu je ponovil uspeh z olimpijskih iger leta 2000 v Sydneyju.

Anthony Ervin je v Riu osvojil še drugo zlato kolajne, zlat je bil tudi z ameriško štafeto 4 x 100 m kravl.

Svetovni prvak na 50 in 100 metrov prosto s prvenstva leta 2001 v Fukuoki je v finalu v Riu za stotinko sekunde ugnal branilca naslova iz Londona in aktualnega svetovnega prvaka Florenta Manaudouja. Tretje mesto je pripadlo Američanu Nathanu Adrianu, članu zlate ameriške štafete 4 x 100 metrov prosto.

Boj z osebnimi demoni

Ervin se je dolgo časa boril z osebnimi demoni. Po Sydneyju se je za osem let umaknil iz športa, zlato olimpijsko kolajno pa prodal na eBayju, da bi zbral denar za pomoč po cunamiju v Indijskem oceanu leta 2004. Nekdanji tetovator in kitarist skupine Weapons of Mass Destruction se je dolgo časa boril tudi z odvisnostjo od alkohola in drog ter samomorilnimi mislimi.

"Za zdaj jo bom obdržal," je bo osvojitvi nove zlate kolajne dejal Ervin, ki kar ne more verjeti, da mu je v Riu sploh uspelo priti na oder za zmagovalce: "Nerealno je in precej absurdno."

"Ko sem se dotaknil zidu bazena, se obrnil in zagledal številko ena ob svojem imenu, sem se nasmehnil in zasmejal. Ne razmišljaš o tem, da bi se zidu bazena dotaknil prvi. Razmišljaš le, kako boš preplaval razdaljo, za katero veš, da jo lahko, ki si jo vadil, ki je bila tvoje sanje in načrt," je po prvem mestu dejal Ervin, ko je le za stotinko sekunde ugnal branilca naslova Manaudouja.

Plavanje, 50 m prosto, moški:

ZLATO: Anthony Ervin (ZDA)
SREBRO: Florent Manaudou (Fra)
BRON: Nathan Adrian (ZDA)

Ne spreglejte