Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
10. 8. 2016,
18.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Rio 2016

Sreda, 10. 8. 2016, 18.12

6 let, 6 mesecev

Ob bučanju valov pogumni Slovenec v ugledni zvezdniški druščini

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Ob zmagi Švicarja Fabiana Cancellara je Primož Roglič kronometer na olimpijskih iger v Riu de Janeiru končal na desetem mestu, ki je boju samim s seboj pripisal visoko oceno.

Poročevalec iz Ria Martin Pavčnik | Foto:

Švicarski boj za zlato. | Foto: Švicarski boj za zlato.

Vožnja na čas, prava kolesarska ura resnice, se je po pričakovanjih sprevrgla v zvezdniško obračunavanje favoritov. Traso zahtevne proge je najbolj spretno ocenil 25-letni Švicar Fabian Cancellara, ki je po Pekingu 2008 še drugič postal olimpijski prvak. Na cilju 54,4 kilometrov dolge preizkušnje je za 47 sekund ugnal Toma Duomulina, do bronaste kolajne pa se je prebil prvi zvezdnik svetovnega kolesarstva Chris Foome. Blizu najboljšim, na desetem mestu in z nekaj uglednimi "skalpi" je preizkušnjo končal Primož Roglič.

Ničesar si ne očita

"Z nastopom sem lahko zadovoljen. Ničesar si ne očitam. Malce sem imel smole le z radijsko postajo, ki se je pokvarila že po 20 minutah. Nato sem bil prepuščen sam sebi. To je bil boj samega s seboj. Z izjemo premočnega začetka sem preizkušnjo dobro opravil. Na tako dolgi še nisem tekmoval, zato sem morda plačal tudi davek pomanjkanja izkušenj. Ampak če potegnem črto, moram biti zadovoljen s svojima prvima olimpijskima nastopoma," je vidno utrujen pripovedoval Roglič.

Primož Roglič je drago prodal svojo kožo. | Foto: Primož Roglič je drago prodal svojo kožo.

Favorit iz ozadja

26-letni kolesar iz Kisovca se je v vlogi tihega favorita znašel po tem, ko je na dirki Po Italiji slavil zmago na gorskem kronometru, prolog pa končal na drugem mestu. Vseeno je vse od prihoda v Rio dajal vtis, da se z uvrščanjem v krog favoritov ne obremenjuje. Tudi po opravljenem delu je bolj kot o mestih razglabljal o sami predstavi. "V danih razmerah sem pokazal, kar zmorem. Če bi lahko, bi šel hitreje," je z rameni skomignil "Rogla"  in si prislužil čestitke selektorja Gorazda Štanglja, ki je dejal, da je pred njim še svetla prihodnost v kronometru.

Kolesarska turistična razglednica Ria de Janeira

Rogliča in druščino je po vroči cestni dirki tokrat sicer pričakalo oblačno in deloma deževno vreme, vseeno pa so na svoj račun prišli tudi vsi tisti, ki ob kolesarskih bojih radi pogledajo tudi okolico. Kulisa je bila tudi tokrat primerna za kakšno razglednico Ria de Janeira. Potem ko se je prva kolesarska preizkušnja končala ob plaži Copacabana, so kolesarji po zahtevnem krogu svoj nastop sklenili v Barri, ki prav tako slovi po dolgih peščenih plažah. Na teh zaradi ohladitve tokrat kopalcev resda ni bilo, so se pa zato z valovi kosali deskarji. Dajali so občutek, da jim je mar za kolesarske zvezdnike.

Ne spreglejte