SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj nam poleti (z)manjka motivacije za rekreacijo?

1

termometer

Obisk skupinskih vadb se tik pred poletjem opazno poveča, tekači množično zasedejo tekaške površine, osebni trenerji imajo več dela. Zakaj rekreativna vnema na dopustu in po njem občutno popusti?

Zakaj v poletnem času prihaja do upada motivacije? "Če se zavedamo, da je motivacija gibanje, ki je usmerjeno proti cilju, potem bomo lažje razumeli, zakaj v poletnem obdobju prihaja do upada motivacije," uvodoma pojasnjuje psihologinja Eva Kovač, ki je bralcem in bralkam Sportala svetovala tudi o tem, kako naj se spoprimejo s krizo med tekom in kako naj umirijo napade panike na štartu.

"Motivacijska situacija je sestavljena iz potrebe, ki jo zadovoljimo tako, da dosežemo zastavljen cilj. Motivacija pa je energija oziroma volja, ki nas žene proti cilju, njena moč pa je odvisna tudi od cilja samega," poudarja Kovačeva.

Velik problem so slabo postavljeni cilji Za primer vzemimo posameznika, ki se pred poletjem rekreira z enim samim ciljem v glavi. Da bo izklesal telo, ki ga bo ponosno in z veseljem razkazoval na plaži. "Pri takem cilju si moramo zastaviti vprašanje, kaj posamezniku tak cilj sploh pomeni. Kaj pomeni imeti oblikovano telo, ki ga bo razkazoval v kopalkah? Če posameznik na to vprašanje ne zna odgovoriti natančno in če ne opredeli cilja, potem je povsem logično, da bo po prihodu z dopusta takšna vrsta motivacije upadla in to ne glede na to, ali je bil cilj dosežen ali ne. Cilj bo po dopustu izgubil pomen oziroma bo ta precej manj pomemben, kot je bil pred poletjem. Lahko pride do nezadovoljstva, ker cilja nismo dosegli, lahko razmišljamo že o tem, da bomo prihodnje leto naredili več in bomo tako bolje pripravljeni za paradiranje na plaži, a spet smo se ujeli v past slabo postavljenega cilja. 'Fit postava', ki naj bi jo dosegli v prihodnjem letu, je sicer dober dolgoročni cilj, a je predaleč, da bi nas lahko močno motiviral in ohranil našo motivacijo za vztrajanje pri rekreaciji," opozarja športna psihologinja, ki svetuje številnim slovenskim športnikom in ekipam ter predava o temah s področja psihologije in psihične priprave.

Zakaj nekateri po dopustu opustijo rekreacijo, drugi pa ne? "Dopustniki", ki tudi po dopustu ne opustijo aktivnega življenjskega sloga, so v večini primerov posamezniki z visoko stopnjo motivacije, ki imajo povsem drugačne potrebe in cilje kot pa posamezniki, ki jih motivira le težnja po atraktivnem poletnem videzu. Ljudje, ki se tudi po dopustu vrnejo k rekreaciji, večinoma imajo aktiven in zdrav življenjski slog, katerega sestavni del je tudi rekreacija. "Pri takšnih posameznikih ni bojazni za upad motivacije, saj je rekreacija zanje ena od njihovih pomembnejših vrednot. Za vrednote pa vemo, da so nekakšna življenjska vodila, najvišja oblika motivacije oziroma motivacijska usmerjenost, zato pri ljudeh, ki sta jim rekreacija in zdrav življenjski slog vrednota, načeloma ni težav z motivacijo za rekreacijo," je Kovačeva pojasnila razliko med tistimi, ki s športno aktivnostjo vztrajajo tudi po dopustu, in tistimi, ki motivacijo izgubijo takoj po prihodu s počitnic.

Motivacija je enaka ciljem, pomnoženim s samozavestjo Poleg jasno postavljenih ciljev ali vrednot, ki se vežejo na rekreacijo, je treba omeniti tudi samozavest, povezano z rekreacijo. "Ena od psiholoških teorij motivacije, če povem zelo preprosto, pravi, da je motivacija enaka ciljem, pomnoženim s samozavestjo, kar pomeni, da radi delamo tisto, v čemer smo dobri. Če se torej čutimo dobre in sposobne v rekreaciji, to radi počnemo in je naša motivacija višja, če temu dodamo še jasno postavljene cilje, potem je jasno, da bo motivacija na zelo visoki ravni. S tega vidika lahko tudi razumemo, zakaj ljudje včasih težko ohranjajo motivacijo za rekreacijo. Več razlogov je, če se v njej ne počutijo dobre in če nimajo jasno postavljenih ciljev oziroma so cilji aktualni le do dopusta, za naprej pa niso postavljeni, če so preveč oddaljeni ali nejasni."

Kako zagotoviti visoko stopnjo motivacije? "Za rekreacijo se bomo najbolj motivirali, če si bomo izbrali obliko rekreacije, v kateri se bomo počutili dobre in uspešne, ki za nas ne bo obveza ali nujno zlo, ampak bomo v njej tudi uživali. Če postavimo še dobre in jasne cilje, ki bodo veljali tudi po končanem dopustu, potem bomo tudi po poletju zagotovo nadaljevali z izbrano rekreacijo in ne zgolj zato, da bomo poleti dobro videti," poudarja Kovačeva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin