Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 7. 2014,
10.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 12. 7. 2014, 10.10

8 let

Zakaj je ruski poslovnež z Mont Blanca na vrat na nos prihitel v Slovenijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Razlog je nenavaden, pa tudi razumljiv, kajti ena najbolj priljubljenih tekaških prireditev v Sloveniji, Nočna 10ka, je bila že v preteklosti razlog za prekinitve letnih dopustov. Res, poznam primere.

Pa se vrnimo k našemu prvemu tujemu tekaču, ki ga bomo danes predstavili na Sportalu. Ruski poslovnež Aleksej Panferov je svojo prvo Nočno 10ko pretekel lani. Užival je v atmosferi in še danes težko dojame, da je tekel na isti progi kot predsednik države, da pa mu je ta v cilju celo stisnil roko in namenil nekaj besed, pa je tako ali tako zanj nekaj nedoumljivega. Ruski predsednik Vladimir Putin česa takšnega ne bi storil niti v sanjah.

Nekako logično je, da se Aleksej Panferov letos vrača, da upleni svoj drugi skalp na Nočni 10ki.

No, vse skupaj je malce bolj zapleteno kot to. V bistvu bi moral gospod Penferov danes stati na vrhu najvišjega evropskega vrha, a je moral zaradi nenadnega poslabšanja vremena, močnega vetra in slabe vidljivosti, z Mont Blanca predčasno sestopiti.

12 ur do Slovenije. Za samo dva dneva.

Postavni Moskovčan, ki se sicer ne hvali s svojim položajem, a mimobežno brskanje po iskalniku razkriva marsikaj zanimivega, je povlekel logično potezo. Odločil se je, da se ženi in sinovoma za dva dneva pridruži v gorenjskem biseru. Tako se je v petek ob 6. uri zjutraj odjavil iz hotela v Chamonixu in že 12 ur pozneje treniral na Bledu. No, vmes je z nizkocenovnim prevoznikom odletel do Benetk, se z rent-a-carom zapeljal do Trsta in tam počakal na prevoz žene, ki se je tja zapeljala z Bleda.

Šepa, a pozna metode zdravljenja poškodbe

Žal se je tik pred našim srečanjem nesrečno umikal avtu in nerodno stopil, tako da je na naše snidenje prišepal, a hitro zavrnil vsak dvom, da ga na Nočni 10ki zaradi poškodbe ne bo. Pravi, da pozna vse metode zdravljenja in da bo tudi to nevšečnost do današnjega večera uspešno pozdravil.

Svetovljani, ki so Bled spoznali zaradi taekwondoja

Kako daleč pravzaprav sega povezava svetovljanske družine Panferov, ki živi nekje med italijansko Toskano, Moskvo in Londonom, kjer sinova vestno vpijata znanje iz zakladnice ekonomije, in gorenjskega bisera?

Bled so prvič pobliže spoznali leta 2011, ko je ta gostil evropsko prvenstvo v taekwondoju, in ker se ti mojstri borilnih veščin na Bled vsako leto vračajo na dvotedenske priprave, med njimi pa je tudi Aleksejev sin, se je tu utaborila tudi družina Panferov.

"Sin je bil šokiran!"

Za Nočno 10ko so izvedeli šele lani. 43-letni Rus, ki že na prvi pogled spominja na vrhunsko pripravljene športnike, je namreč tudi triatlonec in med enim od treningov mu je na uho prišla tudi informacija o blejski tekaški prireditvi sila zabavnega značaja, ki se je udeležuje tudi slovenski predsednik.

"S sinom in njegovimi prijatelji smo se lani prvič udeležili Nočne 10ke in bilo je res neverjetno. V spominu mi je še posebej ostalo to, da je v cilju, in to kljub dežju, stal sam predsednik države Borut Pahor in čestital vsakemu, ki je pritekel skozi cilj. Z nami je celo spregovoril nekaj besed. Kaj takega! Moj sin je bil šokiran!" je pripovedoval postavni Rus, ki se treningom teka, plavanja in kolesarjenja posveča 30 ur tedensko, lani, ko se je pripravljal na Ultraman Kanade, kjer je na koncu v skupnem seštevku zasedel fantastično sedmo mesto, pa kar 40 ur.

Pomembno je sodelovati, ne zmagati

Pravi, da je glede na to, da je izkusil že številna tekmovanja, upravičen do primerjav ravni organizacije in izvedbe športnih prireditev in da se mu zdi Nočna 10ka gotovo ena boljših. "Gre za tek, na katerem je bolj kot rezultat pomembna udeležba, izstopa pa po sproščeni atmosferi, glasbeni spremljavi (tekače bo letos v Zdraviliškem parku Bled spodbujala Godba na pihala Gorje, v cilju pa jih bo zabavala skupine Joške vn, op. p.) in glasnih navijačih.

Krasno je. Ne glede na dež je bila lanska Nočna 10ka za nas velik užitek. Takrat smo tekli štirje, letos pa nas bo kar devet," je navdušeno pripovedoval v preddverju enega od prestižnih blejskih hotelov, kamor se bo družina Panferov gotovo še vrnila.

Slovenija je 100-odstotno zagotovilo za užitek

"Bled je čudovit kraj za trening triatlona," pravi ruski poslovnež, ki se je ob naši omembi Ljubljanskega maratona hitro ogrel tudi zanj. "Kakovost storitev v Sloveniji je izredno visoka, vzdušje je prekrasno, cene pa so v primerjavi z vašimi sosednjimi državami precej razumne.

Rad se vračam, imate vse, od športa do wellnessa, skratka, Slovenija je stoodstotno zagotovilo za užitek. Ravno zato moramo čim pogosteje pobrskati po spletu in najti čim več priložnosti, ki jih je mogoče izkoristiti pri vas," navdušeno pripoveduje Panferov, ki že zdaj razmišlja o biatlonu in teku na smučeh na Pokljuki, ko pa ga spodbodemo, zakaj ne bi raje smučal z že prej omenjenega Mont Blanca, pa nas hitro postavi na realna tla. Že aprila se namreč znova odpravlja v Chamonix, kjer se bo preizkusil na Ski touringu, vzponu na Mont Blanc in "sestopu" s smučmi. In kaj na to pravi žena? "Nič, ker gre tudi ona zraven (smeh)."

Ne spreglejte