SiolNET. Sportal Rekreacija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Wings For Life World Run ali ko se dobrodelnost obrestuje (foto in video)

1

termometer

Kar 3 milijone evrov se je v teh dneh steklo na račun humanitarne organizacije Wings For Life, ki se posveča raziskavam poškodb hrbtenjače in ki je včeraj aktivirala 35.400 tekačev po vsem svetu.

V nedeljo, 4. maja 2014, točno ob 12. uri se je na 34 tras v 32 državah na 6 celinah na progo brez ciljne črte podalo skoraj 35.400 tekačev. Nekaj manj kot 1400 jih je teklo v Sloveniji, med njimi – zanimivo – tudi številni tujci. Tekli so s sloganom "Tečemo za tiste, ki tega ne morejo" v mislih. Mnogi med njimi so ravno zaradi ljudi, ki jih je poškodba hrbtenice prikovala na invalidski voziček, med njimi je tudi Nino Batagelj, ki je po nedolžnem skoku v Kolpo ostal invalid, iz sebe iztisnili še kak (kilo)meter več, kot so prvotno načrtovali.

Številne dileme

Premierni dobrodelni globalni tek, ki je istočasno potekal v 32 državah na šestih celinah in v 14 časovnih pasovih, je zaradi nenavadnega koncepta – za tekače je cilj pomenil trenutek, ko ga je prehitelo zasledovalno vozilo in ne prečkanje ciljne črte – odpiral kar nekaj vprašanj. Kako bodo tekači vedeli, kdaj in kje se bo zanje tek končal, kako bodo najhitreje prispeli do izhodiščnega mesta na Kongresnem trgu, na katerem kilometru bo "ujetih" največ tekačev, ki bodo posledično potrebovali največ logistične pomoči … V praksi se je izkazalo, da so bile dileme povsem odveč. Na račun organizacije razen višine prijavnine, ki je znašala 30 evrov na posameznika, ni bilo slišati kritične besede.

V Sloveniji zmagala Pleše in Francozinja Tramoyeva

V Sloveniji se je vozilom najdlje izogibal David Pleše, prekaljeni triatlonec, ki se je lani kvalificiral v elitno skupino 50 profesionalcev, ki so imeli čast nastopiti na svetovnem prvenstvu v ironmanu na Havajih. Plešetu je pred zasledovalnim vozilom uspelo bežati kar 59,74 kilometra, po izločitvi iz igre za naslov svetovnega prvaka pa je tekaško preizkušnjo opisal s samimi superlativi. Slovenski "jekleni" mož je tekel s tempom okrog 4,10 na kilometer, kar je zadostovalo za, kot je dejal, dokaj sproščen tek. "Večji del proge sem tekel za prvimi, nato pa sva nekje na Gorenjskem pred Cerkljami ostala samo dva. Pospešil sem proti Jezerskem, kjer sem si ustvaril nekaj metrov prednosti in jo ohranil do cilja." Najtežji del je predstavljal severni veter z Jezerskega, veter v hrbet v smeri Kranja pa ga je le še dodatno spodbudil.

V ženski kategoriji je v Sloveniji slavila Francozinja Sylvie Tramoy, ki jo je zasledovalno vozilo prehitelo na 33,82 kilometra. Zanimivo je, da je bila zaradi prehitrega tempa na začetku precej izčrpana, zato je na 20. kilometru potrebovala počitek, a o odstopu ni razmišljala. "Nadaljevala sem in to je bila prava odločitev."

Zmaga Etiopijcu in Norvežanki

Zadnji tek na svetu se je končal po petih urah in 30 minutah, takrat je na trasi v sosednji Avstriji tekel še zadnji tekač. Etiopijcu Lemaworku Ketemi je uspelo preteči 78,57 kilometra. Končni zmagovalec je bil vse do zadnjega nepredvidljiv, saj sta se v vodstvu neprestano izmenjavala že omenjeni Etiopijec in tekač iz Peruja, Remigio Quispeje. Etiopijec je perujskega tekača na koncu ugnal za skromnih 90 metrov. Pri ženskah je zmagala 18-letna Norvežanka Elise Selvikvag Molvik, ki jo je zasledovalno vozilo dohitelo na 54,79 kilometra. Oba zmagovalca sta postala svetovna prvaka, za nagrado pa se bosta podala na enomesečno potovanje okoli sveta, ki se ga ne bi branil nihče.

Slovenci tekli ob idealnem času, slabše se je godilo Avstralcem, Američanom …

Kot je bilo mogoče spremljati v neposrednem prenosu na Planet Siol.net in Planet TV, so tekače, ki so tekli na evropskih trasah, razvajali najboljši pogoji za tek, od ure štarta do tras. Tekači so namreč štartali ob 12. uri in tekli ob dnevni svetlobi, česar na primer ne bi mogli trditi za tekače, ki so tekli v Avstraliji (štartali so po sončnem zahodu) in ZDA, kjerse je tek pričel ob 3. uri zjutraj. "Predvidevalo se je, da bo na teku številčno najbolje zastopana Evropa, od tod tudi odločitev, da se v Evropi štarta ob 12. uri," je odločitev o določanju štartne ure komentirala Barbara Poženel, predstavnica podjetja Red Bull, glavnega sponzorja projekta, ki ne skriva, da so se tudi organizatorju porajala številna vprašanja, zato so se obrnili na Timing Ljubljana.

"Skupaj smo se podali v povsem nove vode, ogromno je bilo usklajevanja in sestankov. Timing Ljubljana je prevzel celotno organizacijo in hvaležni smo jim za partnerstvo pri dogodku," je dejala Poženelova, ki je med drugim omenila, da je kljub velikemu zanimanju za tek v evropskih državah, rekorder v zapolnitvi štartnih mest povsem neevropski Tajvan. Tam so tekači prostih tri tisoč mest zapolnili v tednu dni. Dobro sta se odrezali tudi sosednji Hrvaška (2200 tekačev je teklo po slikoviti trasi od Zadra po Jadranski magistrali do Primoštena) in Avstrija.

Tekli so tudi vsi ambasadorji

Teka Wings For Life World Run so se udeležili vsi štirje slovenski ambasadorji dogodka – ti so svoje delo in številna pojavljanja v medijih opravljali brezplačno: ultramaratonec Dušan Mravlje, ki je pretekel zavidljivih 50,92 kilometra, maratonec Roman Kejžar, ki je zdržal dolgih 50,81 kilometra, podobno tudi triatlonec Matej Markovič, ki je pred vozilom bežal kar 50,73 kilometra, in nekdanji alpski smučar Jure Košir, ki je uresničil napovedi in pretekel polmaratonsko razdaljo. Tekli so tudi številni drugi znani obrazi, kot je kajakaš Peter Kauzer (9,48 km), zmajar Matjaž Klemenčič (21,35 km), gorska kolesarka Tanja Žakelj (9,84 km), raper Zlatko (5 km), stand up komik Tešky in akrobatski pilot Peter Podlunšek (9,82km).

Že veste, kje boste 3. maja 2015?

Tek bo, kot kaže, postal tradicionalen, saj so organizatorji že napovedali termin 2. teka Wings For Life World Run. Ta bo na sporedu 3. maja 2015, potrjena pa je tudi slovenska trasa s štartom v Ljubljani. In če bodo organizatorji pripravljeni štartnine nekoliko znižati, bo drugo leto za ljudi, ki teči ne morejo, teklo še več takih, ki to zmorejo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin