Več kot dva tisoč planincev uživalo v Dnevu slovenskih planinskih doživetij (foto)

Več kot dva tisoč ljubiteljev gora se je prejšnji konec tedna družilo na že četrtem Dnevu slovenskih planinskih doživetij na Krvavcu.

1 / 4

Foto: Manca Čujež

2 / 4

Foto: Manca Čujež

3 / 4

Foto: Manca Čujež

4 / 4

Foto: Manca Čujež

Planinska zveza Slovenije (PZS) že več kot 30 let praznuje dan slovenskih planincev, četrto leto pa je pod krovom Dne slovenskih planinskih doživetij program obogatila s celodnevnim dogajanjem za ljubitelje gora vseh generacij, ki so ga prejšnji konec tedna pripravili skupaj s partnerji PD Kranj in RTC Krvavec.

Udeleženci so polnokrvno doživeli planinstvo kot način življenja. Mladi planinci so uživali v orientacijskem iskanju skritega zaklada, slikanju na kamne, ustvarjanju naravnega superjajčka in plezanju na plezalnem stolpu na Gospincu, so zapisali pri PZS, "odrasli pa so se v družbi vodnikov ali samostojno razgledovali po slikoviti okolici na planinskih izletih po Tihi dolini, na Vrh Korena in v spremstvu biologov po Krvavcu ter na kolesarski turi po Krvavcu in med spustom v dolino".

Majhne in velike je pritegnil prikaz reševanja s sedežnice kranjskih gorskih reševalcev, na ogled pa so bile tudi stojnice, na katerih so se predstavljali Planinska založba PZS, Planinski vestnik ter s planinsko opremo in svetovanjem o njeni uporabi.

Slavnostno prireditev na Plaži na Krvavcu so s slovesnim sprevodom začeli praporščaki več kot 50 planinskih društev.

Dan slovenskih planinskih doživetij 2015 so v Planinskem domu na Gospincu sklenile projekcije slovenskih gorniških filmov Sfinga in Aljažev stolp – Ta pleh ima dušo! ter kratkega filma učencev OŠ Šenčur o Aljaževem stolpu, nagrajenega na natečaju Slovenskega planinskega muzeja.

Dan slovenskih planincev že tradicionalno pomeni začetek poletne planinske sezone, ki traja do sredine septembra in ki v gore privabi največ ljubiteljev gora.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano