Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 5. 2014,
8.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 7. 5. 2014, 8.12

7 let, 12 mesecev

Tek trojk: kako premagati Golovec in pri tem ne trpeti? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V soboto bo na priljubljenem teku trojk, ki bo potekal v okviru 58. pohoda Pot ob žici, teklo 1.870 trojk. V eni izmed njih bo tudi prikupna pevka Nina Pušlar.

Kako se pripraviti na tek trojk, kako sestaviti trojko in kako premagati težke trenutke na progi?

Po besedah gorskega tekača Davida Kadunca, ki je v življenju pretekel že nešteto višinskih metrov, je tek trojk poseben zaradi več razlogov. "Glede na to, da gre za tek v družbi, imamo hočeš nočeš v trojki tudi najšibkejši člen, ki ga je pri diktiranju tempa treba imeti v mislih, saj je pomembno, da tudi on z veseljem priteče do cilja. Misliti moramo tudi na to, da se bomo morali že kmalu po štartu lotiti več kot trikilometrskega vzpona na Golovec – ta je za marsikoga velik izziv –, posebnost trase pa je tudi to, da nas čaka več prehodov z ravnine v klanec in obratno, s tem pa tudi več menjav ritma."

Kadunc svetuje, da si tik pred vzponom na Golovec vzamete nekaj sekund časa in odmislite dejstvo, da štoparica tudi takrat neusmiljeno teče. Na ravnini bo še dovolj časa, da nadoknadite tisto, kar boste v klancu morda izgubili. "Pomembna je zmernost," sporoča Kadunc.

Kako čim lažje na Golovec

"Pri vzponu na Golovec upočasnite tempo in skrajšajte korak. Vzpon je dolg več kot tri kilometre, vzel vam bo kar nekaj časa, in če se ga boste lotili prehitro, vas bo, kot rečemo, 'zabilo', to pa prinaša povsem nepotrebno trpljenje," opozarja Kadunc.

In če nas kljub vsemu "zabije"? "Nekaj minut hoje, globok vdih in izdih, pa bo tudi to minilo," opogumlja Kadunc, ki trojkam priporoča, da še pred dnevom D opravijo kak skupni trening, če ne zaradi drugega, vsaj zato, da spoznajo tempo, v katerem bodo v soboto najlažje tekli. "Da se ne bo nekdo sprehajal, drugi pa zraven trpel. Navsezadnje je bistvo teka trojk v tem, da se vsi zabavajo."

Vzemite si čas za prehode

Klancu seveda prej ali slej sledi spust in tako kot pred vzponom je tudi takrat pomembno, da upočasnimo tempo, podobno tudi ob prehodu v ravnino. "Stegenske mišice so takrat bolj trde, to je posledica teka navzdol, vzemimo si nekaj sekund, da spet najdemo pravi korak, pustimo, da kri zaokroži tako, kot mora, in ravnina bo spet lažje stekla. Skratka, pomembno je, da si za prehode vzamemo nekaj sekund z občutkom, in potem bo vse do cilja gladko steklo. V cilj pa z nasmehom," dodaja Kadunc.

Ne spreglejte