Tek trojk: kako premagati Golovec in pri tem ne trpeti? (video)

V soboto bo na priljubljenem teku trojk, ki bo potekal v okviru 58. pohoda Pot ob žici, teklo 1.870 trojk. V eni izmed njih bo tudi prikupna pevka Nina Pušlar.

1 / 12

Foto: Klemen Korenjak

2 / 12

Foto: Klemen Korenjak

3 / 12

Foto: Klemen Korenjak

4 / 12

Foto: Klemen Korenjak

5 / 12

Foto: Klemen Korenjak

6 / 12

Foto: Klemen Korenjak

7 / 12

Foto: Klemen Korenjak

8 / 12

Foto: Klemen Korenjak

9 / 12

Foto: Klemen Korenjak

10 / 12

Foto: Klemen Korenjak

11 / 12

Foto: Klemen Korenjak

12 / 12

Foto: Klemen Korenjak

Kako se pripraviti na tek trojk, kako sestaviti trojko in kako premagati težke trenutke na progi?

Po besedah gorskega tekača Davida Kadunca, ki je v življenju pretekel že nešteto višinskih metrov, je tek trojk poseben zaradi več razlogov. "Glede na to, da gre za tek v družbi, imamo hočeš nočeš v trojki tudi najšibkejši člen, ki ga je pri diktiranju tempa treba imeti v mislih, saj je pomembno, da tudi on z veseljem priteče do cilja. Misliti moramo tudi na to, da se bomo morali že kmalu po štartu lotiti več kot trikilometrskega vzpona na Golovec – ta je za marsikoga velik izziv –, posebnost trase pa je tudi to, da nas čaka več prehodov z ravnine v klanec in obratno, s tem pa tudi več menjav ritma."

Kadunc svetuje, da si tik pred vzponom na Golovec vzamete nekaj sekund časa in odmislite dejstvo, da štoparica tudi takrat neusmiljeno teče. Na ravnini bo še dovolj časa, da nadoknadite tisto, kar boste v klancu morda izgubili. "Pomembna je zmernost," sporoča Kadunc.

Kako čim lažje na Golovec

"Pri vzponu na Golovec upočasnite tempo in skrajšajte korak. Vzpon je dolg več kot tri kilometre, vzel vam bo kar nekaj časa, in če se ga boste lotili prehitro, vas bo, kot rečemo, 'zabilo', to pa prinaša povsem nepotrebno trpljenje," opozarja Kadunc.

In če nas kljub vsemu "zabije"? "Nekaj minut hoje, globok vdih in izdih, pa bo tudi to minilo," opogumlja Kadunc, ki trojkam priporoča, da še pred dnevom D opravijo kak skupni trening, če ne zaradi drugega, vsaj zato, da spoznajo tempo, v katerem bodo v soboto najlažje tekli. "Da se ne bo nekdo sprehajal, drugi pa zraven trpel. Navsezadnje je bistvo teka trojk v tem, da se vsi zabavajo."

Vzemite si čas za prehode

Klancu seveda prej ali slej sledi spust in tako kot pred vzponom je tudi takrat pomembno, da upočasnimo tempo, podobno tudi ob prehodu v ravnino. "Stegenske mišice so takrat bolj trde, to je posledica teka navzdol, vzemimo si nekaj sekund, da spet najdemo pravi korak, pustimo, da kri zaokroži tako, kot mora, in ravnina bo spet lažje stekla. Skratka, pomembno je, da si za prehode vzamemo nekaj sekund z občutkom, in potem bo vse do cilja gladko steklo. V cilj pa z nasmehom," dodaja Kadunc.

[video: 48753 / ]

Pri 12,5-kilometrski trasi se boste v dobrih dveh kilometrih vzpeli za 110 višinskih metrov, pri daljši, 30-kilometrski, pa v štirih kilometrih za približno 135 višinskih metrov.

Trpela ali uživala bo tudi Nina Pušlar. Tokrat že četrtič.

Med tistimi, ki se bodo lotili 12,5-kilometrske trase, bo tudi priljubljena slovenska pevka Nina Pušlar, ki se bo s tovrstnim tekaškim izzivom spopadla že četrtič. Letos bo tekla v novi trojki, z Vesno in Rokom iz Studia Marko Mrak, kjer trenira vse leto in kjer smo z Nino posneli tudi serijo vadbenih videoprispevkov, s pomočjo katerih se boste lahko intenzivno pripravili na poletno sezono. Prvi video bo na sporedu že prihodnjo sredo.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno