Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
12.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 9. 2015, 12.58

6 let, 6 mesecev

Najbolj glasni in najhitrejši na ljubljanskem maratonu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tolkalna zasedba The Strojmachine je že 12 let stalnica ljubljanskega maratona, kenijski tekač Daniel Too pa tisti, ki je leta 2011 postavil rekord ljubljanske proge.

Tako kot včeraj predstavljena kandidata Roman Kejžar in Peter Macuh si tudi najbolj glasna glasbena zasedba v Sloveniji, The Strojmachine, zasluži svoje mesto na glasovnici tistih, ki so najbolj zaznamovali slovenski tekaški praznik.

V ritmu, ki ga ustvarjajo s tolkali, bodo udeleženci ljubljanskega maratona letos tekli že trinajstič.

Jurij Šuhel iz zasedbe ima nastop na ljubljanskem maratonu v izredno lepem spominu. "Evforija je vedno na vrhuncu," poudarja.

Ideja, da bi se zvok tolkalne skupine lepo vklopil v tekaško dogajanje, se je porodila Gojku Zalokarju, direktorju Timinga Ljubljana, ki je glavni časomerilec v državi in soorganizator tekaške prireditve, ki bo letos že 20. zadnji oktobrski konec tedna preplavila Ljubljano.

"Gojko nas je povabil k sodelovanju, hitro je uvidel, da zadeva pije vodo. Poleg tega je vedno prisluhnil našim željam, tudi tej, da bi nastopili na dvižnem odru, kar prakticiramo zadnja tri leta. Strinjal se je tudi z nami, kako pomembna je moč ozvočenja," pripoveduje sogovornik, ki bo v družbi več kot desetih tolkalcev 25. oktobra 2015 na štartu udarjal ritem tekačem.

Programa posebej ne prilagajajo, igrajo pač tisto, kar imajo redno na repertoarju, s tem, da morajo vsako leto imeti daljšo minutažo, saj je tudi tekaška reka, ki se razlije s štarta, vsako leto daljša.

Po njihovem zgledu so na prvih kilometrih tudi druge skupine, ki dajejo ritem. Pri Figovcu tekače običajno pričaka Pihalna godba Laško, pa tudi na naslednjih kilometrih se najde glasbena podpora, ki, to lahko pove vsak, ki jo je že kdaj okusil, narekuje dober ritem.

Že na drugem ljubljanskem maratonu leta 1997 je prvi v cilj pritekel kenijski tekač. Charles Subano je bil takrat velika atrakcija, saj Slovenci nismo bili vajeni, da po naših ulicah tečejo najboljši afriški tekači.

V zadnjih letih se je to spremenilo, saj na ljubljanskem maratonu že od leta 2008 kraljujejo afriški tekači. Najhitrejši čas in s tem rekord proge, ki je veljaven še danes, je leta 2011 postavil Daniel Too. Kenijec je ciljno črto prečkal v času 2;08:25.

Zanimivo je, da je danes 37-letni Too v Ljubljani dosegel vrhunec svoje kariere, saj to ostaja njegov osebni rekord. Tekač iz kenijske prestolnice Nairobija je sicer dosegel kar nekaj zmag po Evropi, a tako hitro kot v Ljubljani ni tekel nikjer. Leta 2004 in 2006 je slavil v danskem mestu Odense, leta 2007 v Kölnu in leta 2012 v Milanu.

Ne spreglejte