Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 8. 5. 2015, 15.56

8 let

Kako je svetovni prvak potovanje okrog sveta prepustil svojemu tekmecu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Politični ubežnik iz Etiopije Lemawork Ketema je dvakratni zmagovalec globalnega dobrodelnega teka Wings For Life World Run. Glavno nagrado je prepustil svojemu tekmecu, kmetu iz Peruja. Zakaj?

Kako lahko majhne poteze življenje obrnejo v povsem drugo smer, dokazuje zgodba o dveh moških. Političnem ubežniku Lemaworku Ketemaju iz Etiopije in ponižnem perujskem kmetu Remigiu Quispeju, ki sta lani in letos krojila Wings For Life World Run.

Za osvetlitev celotne zgodbe moramo kolesje zavrteti nekaj več kot 365 dni nazaj. Na 4. maj 2014, ko se je življenje Lemaworka Keteme iz Etiopije in Remigia Quispeja iz Peruja, ki je več mesecev razmišljal o tem, kako bi si lahko privoščil nov par tekaških copat, postavilo na glavo.

Do tega dne sta bila tekaškemu svetu praktično nepoznana, od takrat pa ju poznajo vsi. Ketema je namreč na prvem globalnem teku Wings For Life World Run zmagal, Quisepe pa je zaostal le za 90 metrov. Oba sta pretekla znamko 78 kilometrov, vsak na svoji lokaciji, 11.143 kilometrov narazen. Prvi je tekel v Avstriji, drugi v Peruju.

Zaradi neurejene dokumentacije je na pot okrog sveta poslal glavnega tekmeca

Tekmeca sta se prvič srečala januarja 2015 v Salzburgu v Avstriji, kjer bi moral Ketema, kot globalni zmagovalec teka Wings For Life World Run, začeti svojo enomesečno potovanje okrog sveta.

A ker ni imel urejenega dovoljenja za prebivanje v Avstriji, je na mesec dni dolgo nepozabno potovanje po svetu poslal Quispeja, ki se je tako pridružil ženski globalni prvakinji Elise Molvik iz Norveške.

Letos sta tekla skupaj

Quispe je takrat obljubil, da se bo v Avstrijo vrnil (kot zmagovalec lokalnega teka je lahko izbiral lokacijo po svoji želji), in svojo obljubo izpolnil že štiri mesece pozneje, v nedeljo, 3. maja 2015, ko sta nekdanja tekmeca, danes prijatelja prečkala isto štartno črto. V St. Pöltnu v Avstriji.

Quispejev tek se je končal po 78,2 kilometra, Ketema pa je premagal dodatnih 1.700 metrov in bil ujet po 79,9 kilometra. Na drugi strani sveta, v Čilu, je Cesárja Hernándeza zasledovalno vozilo ujelo po 78,3 kilometra in ga uvrstilo na drugo mesto.

Želela sta teči skupaj, a je Guisepe omagal

"Z Remigiom sva si že na začetku obljubila, da bova tekla skupaj. Prvih 70 kilometrov je bilo super teči skupaj, nato pa je Remigio malce zaostal. Skušal sem ga spodbuditi. Rekel sem mu, drži se, da bova lahko skupaj praznovala konec teka. Vendar ni zmogel, zato sem nadaljeval sam," je pozneje pojasnil Ketema.

V dveh letih, odkar je maja 2013 prišel v Avstrijo, je 28-letni Ketema dosegel veliko več kot le premagal svoje nasprotnike: njegov status prebivališča v Avstriji je urejen, uspešno obiskuje tečaj nemškega jezika in pred sabo ima nov cilj: udeležbo na poletnih olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru v Braziliji. Za Avstrijo.

Ne spreglejte