Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 10. 2014,
20.32

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 25. 10. 2014, 20.32

7 let, 12 mesecev

Fun tek zabaven in ganljivo sporočilen (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Fun teku, ki še vedno čaka na posrečeno slovensko različico imena, je teklo okrog 250 ljudi. Tekli so za Niko, za Vesele nogice, za promocijo floorballa ... in za zabavo.

Fun tek, ki je v tujini že ustaljena spremljevalka maratonskih prireditev, v Sloveniji še išče svoj prostor. Prvotno naj bi bil namenjen Ljubljančanom in vsem tistim, ki bi želeli biti del največjega tekaškega praznika v Sloveniji, pa so nedeljske razdalje zanje še prezahtevne, a za svojega so ga vzeli tudi številni drugi. Tudi skupina 31 tekačev iz Finske, ki so se v značilnih belo-modrih opravah na 4.100 metrih Fun teka ogrevali pred jutrišnjim maratonom.

Številčno so prevladovale skupine, ki so tekle za ljudi, ki potrebujejo pomoč. Med njimi tudi skupina več kot stotih tekačev iz podjetja Danfoss Trata, ki so v vpadljivih rdečih majicah tekli za Niko, hčerko sodelavca, ki se trenutno zdravi na Pediatrični kliniki.

Eden od tekačev si je sposodil slogan 19. Ljubljanskega maratona "11.000 tekačev in 1 skupna misel" in ga spremenil v slogan "več kot 100 tekačev in 1 misel", to je, da bi se Nika, ki jo je levkemija začasno prikrajšala za mladostniške vragolije, čim prej vrnila v šolske klopi.

Čez 4.100 metrov je poneslo tudi 23 metuljčic, članic društva Debra, ki združuje bolnike z redko kožno boleznijo, ki, kot so pojasnile tekačice z metuljevimi krili, povzroča, da je koža tako krhka kot metuljeva krila, in šest igralk Floorball kluba Olimpija, ki so v dresih in z igralnimi palicami v rokah izkoristile priložnost za promocijo svojega športa ter ga združile z zabavnim športnim popoldnevom.

Ena večjih skupin in skupina, ki je doživela najbolj bučno podporo navijačev, žal jih ni bilo prav veliko, je bila skupina Vesele nogice, ki se je Fun teka udeležila s 27 člani in članicami, ki so izstopali po tem, da so bili kljub očitnemu hendikepu nasmejani in veseli. Po besedah predsednice in ustanoviteljice društva Vesele nogice Spomenke Valušnik so društvo ustanovili zato, ker so želeli opozoriti na to, da so med nami tudi otroci s posebnimi potrebami, ki jih ne smemo odriniti na rob družbe, ampak jim zagotoviti čim lepšo prihodnost.

"Mislim, da s svojo prisotnostjo na tako množični prireditvi, kot je Ljubljanski maraton, dosežemo bistveno več, kot bi kje drugje," je povedala Valušnikova ter hkrati izrazila upanje, da jim bodo prisluhnili tudi organizatorji in prihodnje leto na maratonu, ki bo upihnil že 20 svečk, prav njihovo društvo umestili med društva, za katere udeleženci maratona zbirajo korake, sponzor pa primakne zajeten kupček sredstev. Letos bodo sredstva namenjena rehabilitacijskemu centru Soča, ambasador projekta pa je dramski igralec Jernej Šugman. Gre za izredno uspešen projekt. Tekači so na primer lani zbrali kar 31.492.270 korakov, s tem pa tudi sponzorskih deset tisoč evrov, ki so bili namenjeni za nakup pulznih oksimetrov za spremljanje določenih življenjskih funkcij bolnih otrok na Pediatrični kliniki. Glede na letošnjo rekordno udeležbo bo zbranih korakov (in sredstev) še bistveno več.

Ne spreglejte