SiolNET. Sportal Rekreacija
6,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ali sploh migati pri tako visokih temperaturah?

6,25

termometer

Gašper Predanič thumb
Foto: Osebni arhiv

V zadnjih dneh je veliko govora o visokih temperaturah, ki bodo morda celo rekordne. Kaj pa telesne aktivnosti v teh temperaturah? So smiselne ali ne?

V zadnjih dnevih smo v popoldanskih urah pri 39 stopinjah Celzija redko videli junaka, ki se je rekreiral, a nekaj jih je bilo. Za mnenje, ali je pri takšnih temperaturah smiselno vaditi, smo prosili Gašperja Predaniča, osebnega trenerja, ki je pred časom sodeloval tudi z našim najboljšim košarkarjem Goranom Dragićem.

"To zagotovo ni zdravo"

Gašper nam je uvodoma zaupal, da je pri tako visokih temperaturah storilnost nižja, po drugi strani pa se sprašuje, zakaj nekdo počne nekaj takšnega. "Morda zaradi tega, ker hoče sebi dokazati, da je tega zmožen, ali pa ker nekdo misli, da s tem ni nič narobe. Moje mnenje je takšno, da če nekdo pri 37 stopinjah Celzija vadi, to zagotovo ni zdravo. To govorim iz vidika rekreacije," je uvodoma povedal Predanič, ki meni, da se rekreativci prevečkrat primerjajo z vrhunskimi športniki.

"Marsikdo si misli, da če vrhunski športniki to zmorejo, potem zmore tudi on. Jaz še vedno pravim, da je telo vrhunskega športnika še vedno drugačno kot telo rekreativca. Sam sem veliko aktiven, ampak pri 37 stopinjah Celzija nikoli ne bi šel teč, kolesarit ali karkoli drugega."

Pri visokih temperaturah samo voda ni dovolj. Pri visokih temperaturah samo voda ni dovolj. Foto: Thinkstock Če mislite, da je samo voda dovolj, se motite

Ne moremo prezreti dejstva, da imajo profesionalni športniki veliko več časa kot rekreativci, ki ponavadi hodijo v službo, zato imajo čas za rekreacijo le v popoldanskih urah. V tem primeru naš sogovornik predlaga, da si izberete drugo lokacijo ali trening nekoliko prilagodite in ga opravite v 70 odstotkih.

"Pri takšnih temperaturah je pomembno, da se veliko pije, a samo voda še zdaleč ni dovolj. "Ob tako visokih temperaturah, kot so zdaj, voda vsekakor ni dovolj. Takrat je treba uživati izotonične napitke, ki nadomestijo izgubljeno energijo. Če dam samo za primer: če si poten po čelu, si izgubil skoraj en liter tekočine, če pa imaš mokro majico, je ta številka veliko višja. Zavedati se je treba, da lahko dehidracija povzroči velike težave."

"Če je nekdo zelo slabo telesno pripravljen, potem bi mu odsvetoval kakršenkoli trening pri visokih temperaturah." "Če je nekdo zelo slabo telesno pripravljen, potem bi mu odsvetoval kakršenkoli trening pri visokih temperaturah." Foto: Thinkstock

Če ste slabo pripravljeni, raje ostanite doma

Veliko ljudi ne ve, kje je meja, kdaj se morajo ustaviti oziroma zmanjšati telesno aktivnost. Zelo pomembno je,  kako visoko intenzivno vadbo delate pri visokih temperaturah. "Če je nekdo zelo slabo telesno pripravljen, potem bi mu jaz odsvetoval kakršenkoli trening pri visokih temperaturah," meni Predanič, ki je bil tudi sam nekdaj vrhunski športnik.

"Kdaj veš, da je dovolj? Iz svojih izkušenj lahko povem, da so prvi simptomi visok utrip srca, pritisk v glavi, ne moreš se ohladiti … Takrat se moraš vprašati, ali ni bolje, da se umakneš v senco in zmanjšaš intenzivnost. Neumno dejanje bi bilo, da bi aktivnosti, ki so namenjene boljšemu počutju, šle povsem v napačno smer. Vse skupaj se lahko konča z veliko hujšimi posledicami."

Tek,  vročina Foto: Thinkstock

Marsikdo ga ne bi poslušal

Je morda ena izmed možnosti, da se trening v teh vročih dnevih izpusti? "Da. Še vedno pa je prisoten psihološki dejavnik. Velik večina rekreativcev pretirava. Če bi nekomu rekel, da dva ali tri dni izpusti določeno aktivnost, me marsikdo ne bi poslušal, ker bi bil prepričan, da mora to narediti. Življenje nas danes sili, da želimo vedno več. S tem ni nič narobe, vendar je treba vedeti, kje je meja. Rekreativci je velikokrat nimajo, medtem ko jo vrhunski športniki imajo. Nič ni narobe, če morda zamenjaš aktivnost. Če si na morju, je morda bolje, da greš plavat ali karkoli drugega."

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • dasdas / 06.08.2017. ob 05:00 +1 0

    Ne se igrat, sam poznam par ljudi, ki so žal zarad tega izgubili... vsi so imeli podoben vzrok nažigavanje klime, ki zelo škoduje, premalo vode in starost 35+. Marsikdo reče ah sej bom zmogel, bolj pametno je počakati , da ni več sonca in gremo :) Pa srečno športnaje in veselje v naravi - odklop od tehnologije je najboljša stvar, predvsem od teh zelo motečih telefonov, smo kot zombiji!

    +1 0
delitve: 174
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin