Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 12. 2022,
19.25

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

3

Natisni članek

NŠ Mura NK Olimpija NK Olimpija NK Tabor Sežana NK Radomlje NK Maribor NK Maribor NK Koper ND Gorica NK Domžale NK Celje NK Bravo Prva liga Telemach 1. SNL

Četrtek, 8. 12. 2022, 19.25

1 leto, 4 mesece

1. SNL, 19. krog

Drugič zapored ničla Olimpije in Mure, Maribor pa s sedmico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,32

3

prva liga 19. krog Olimpija Mura | Po dveh zmagah Olimpije v teh sezoni, na tretji tekmi z Muro remi. | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Po dveh zmagah Olimpije v teh sezoni, na tretji tekmi z Muro remi.

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Prvoligaški klubi so vstopili v drugo polovico tekmovanja. Derbi 19. kroga med Olimpijo in Muro se je v četrtek končal brez golov. Obe ekipi sta drugič zapored igrali 0:0. Koper je na sredini tekmi zmagal prvič po dveh mesecih - Tabor so premagali s 5:1. Domžale so z golom Mateja Podlogarja v 94. minuti z 2:1 premagali Celje. Maribor, ki je v prejšnjih treh krogih zabil 12 golov, jih je v torek sedem (skupaj že 43). Za zmago nad Radomljami s 7:0 je hat-trick dosegel Žan Vipotnik. V Novi Gorici sta se Gorica in Bravo razšla brez zmagovalca in brez golov.

1. SNL, 19. krog:

Torek, 6. december:

Sreda, 7. december:

Četrtek, 8. december:

Na derbiju v prvem polčasu dva gola, a ni noben veljal

V derbiju 19. kroga sta v Stožicah igrala Olimpija in Mura. Prva dva medsebojna obračuna v sezoni so dobili Ljubljančani. Sobočani v Ljubljani niso zmagali že 18 let, torej še nikoli na stadionu Stožice. Prvi polčas se je končal z 0:0, pa čeprav smo videli dva gola in precejšnjo terensko premoč Olimpije. Žogo je imela v svoji posesti kar 72-odstotkov igralnega časa. V 24. minuti je za Muro zadel Mihael Klepać, a je sistem VAR zadetek zaradi prepovedanega položaja razveljavil. Enako se je v 38. minuti zgodilo še Olimpiji. Podaja Maria Kvesića je bila sicer izvrstna, prav tako gol, a je bil strelec Svit Sešlar v prepovedanem položaju. 

Galerija z derbija kroga med Olimpijo in Muro (foto: Vid Ponikvar/Sportida):

Fotogalerija
1 / 68

prva liga 19. krog Olimpija Mura | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida Brez gola tudi v drugem polčasu, ko je imela Olimpija sicer znova nekaj več žogo. Za goste je imel najlepšo priložnost v 60. minuti prvi strelec lige Mirlind Daku, ko je Marcel Ratnik slabo vračal žogo svojemu vratarju, a je potem Matevž Vidovšek njegov poskus ubranil. Za Olimpijo pa je v 63. minuti po prodoru dobro streljal Kvesić, a je žoga končala v vratnici. Trener ljubljanske ekipe Albert Riere se je kar nekajkrat jezil na svoje izbrance, češ da ne upoštevajo njegovih napotkov. Vodilna Olimpija je tako drugič zapored igrala 0:0. V prejšnjem krogu s Celjem. Enako pa velja za Muro (s Koprom). Pred zadnjim krogom v letu 2022 ima tako Olimpija 13 točk prednosti pred drugim Koprom in 15 pred petim Mariborom. V primerjavi s slednjim je Olimpija to sezono dala 12 golov manj.

Dva gola Jašaragića, petarda Kopra

Anis Jašaragić | Foto: Grega Valančič/Sportida Anis Jašaragić Foto: Grega Valančič/Sportida Koper je na prejšnjih šestih tekmah petkrat igral neodločeno in izgubil z Olimpijo. Zmage ni slavil od osmega oktobra, ko je premagal Maribor. Zdaj so vendarle spet zmagali, čeprav zaradi poškodb še naprej niso v polni postavi. S 5:1 so premagali zadnjeuvrščeni Tabor. Junak tekme je bil Anis Jašaragić z dvema goloma. Pred zadnjim jesenskim krogom so 12 točk za vodilno Olimpijo in dve točki pred Mariborom.

Koprčani so terensko premoč unovčili že v peti minuti, ko je prvič zabil Jašaragić. Prednost so podvojili v 34. minuti, takrat je žogo po dolgi podaji na desni strani kazenskega prostora lepo sprejel Luka Kambič in jo poslal v nasprotni kot sežanskih vrat. V uvodu drugega polčasa so zagrozili Sežanci, ko je Mihael Briški s strelom z glavo zadel prečko. Dve minuti zatem pa so Koprčani odločili tekmo, po lepo izpeljanem protinapadu je svoj drugi gol na tekmi dosegel Jašaragić. V 59. minuti je bil Tabor spet blizu golu, Thadee Kaleba je iz bližine zadel vratnico. Vratnico je na drugi strani s strelom z roba kazenskega prostora minuto pozneje zadel Andrej Kotnik. V 73. minuti je Tabor po pregledu posnetka prišel do enajstmetrovke, ki jo je z udarcem z roko zakrivil Maj Mittendorfer. Z bele pike je streljal Fahd Ndzengue, izkazal pa se je koprski vratar Adnan Golubović.

V 79. minuti je na 4:0 povišal Bright Edomwonyi, v 81. pa je po podaji v globino za hrbet sežanske obrambe Rudi Požeg Vancaš poskrbel za 5:0. V 91. minuti je Briški z lepim strelom v zgornji kot vrat dosegel častni zadetek gostov.

Celje pred remijem, nato pa gol Podlogarja v 94. minuti

Matej Podlogar | Foto: Vid Ponikvar Matej Podlogar Foto: Vid Ponikvar Celjani so bili na pragu tretjega zaporednega remija, s katerim bi se točkovno poravnali z drugouvrščenim Koprom. Brez poraza so bili že mesec in pol. Nato pa je v 94. minuti, zadnji predvideni minuti sodnikovega dodatka, zadel veteran v vrsti Domžal Matej Podlogar, ki je po sili razmer tokrat igral v obrambi. Izkoristil je podajo Arnela Jakupovića iz kota z desne strani. Rumena družina se je s sedmo zmago v sezoni na lestvici približala prvim petih ekipam, za Koprom zaostaja samo še za štiri točke.

Tekma je bila izenačena in polna priložnosti, a smo na prvi gol čakali vse do 62. minute. Povedlo je Celje, ko je Denis Popović podal z desne strani v kazenski prostor, tam pa je Gregor Bajde iz prve ugnal Ajdina Mulalića. V 64. minuti so zadeli tudi Domžalčani prek Franka Kovačevića, ta je sprejel podajo za hrbtom celjske obrambe in nato žogo poslal čez ležečega Matjaža Rozmana v mrežo za 1:1. 

Zadnjih pet tekem kar 22 golov Maribora

Damir Krznar | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Damir Krznar Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Nogometaši Maribora so dosegli četrto zaporedno zmago in nadaljujejo svoj vzpon na prvenstveni lestvici. Tudi tokrat so pokazali zelo dobro, kombinatorno predstavo, bili zelo učinkoviti, dosegli sedem golov, kar pomeni, da so v zadnjih petih krogih dosegli 22 golov in so tudi z naskokom najučinkovitejša ekipa prvenstva. 

Varovanci Damirja Krznarja so takoj zagospodarili na igrišču, pletli mrežo okoli vrat Radomelj, že v šesti minuti pa je Žan Vipotnik nadaljeval svojo serijo golov. Na njegov drugi gol ni bilo potrebno dolgo čakati. Tudi tokrat je zadnja podaja prišla z desne strani, prispeval jo je Marko Božić, Vipotnik pa je v sredini le potisnil žogo v mrežo. Božić se je nato v 22. minuti vpisal še sam med strelce, z natančnim strelom od daleč je zadel vratnico, od katere se je žoga odbila v mrežo. Tik pred odhodom na odmor so znova udarili, po dvojni podaji s Tolićem je žogo prek vratarja Emila Velića na pravo mesto poslal Gregor Sikošek, ki je tako dosegel svoj prvi prvenstveni gol v dresu Maribora.

Rezervist Andrej Pogačar je bil tisti, ki je sprožil prvi strel na tekmi za Radomljane, toda žoga je zletela visoko prek vrat. Že v naslednjem napadu pa je padel nov gol gostiteljev. Lepo akcijo z desne strani sta zaključila podajalec Tolić in Vipotnik, ki je še tretjič potisnil žogo v mrežo. "Hat trick" je dosegel prvič v karieri. A to še ni bilo vse. Ivan Brnić je z natančnim strelom, po katerem se je žoga v mrežo spet odbila od vratnice, dosegel šesti gol za Maribor, na 7:0 pa je po kotu, ki ga je izvedel Rok Kronaveter, povišal Marin Laušić

prva liga NK Maribor FC Koper
Sportal Maribor ni imel takšnega vse od Zahovića

Gorica in Bravo igrala 0:0

Začela se je druga polovica prvoligaške sezone. V koledarskem letu 2022 bosta odigrana še dva kroga, nato pa čaka klube 1. SNL zimski premor. Vrtnice so brez kaznovanega Alena Krajnca gostile Bravo, proti kateremu so v Športnem parku še vedno ostale neporažene. Na prejšnjih treh tekmah so osvojile sedem točk. Šiškarji, ki so v mesto vrtnic prišli brez kaznovanega Nemanje Jakšića, so želeli zadržati občutno prednost pred najslabšim trojčkom lige (Radomlje, Gorica in Tabor). Tekma se je končala z delitvijo točk in brez golov, pa čeprav smo videli kar 10 strelov znotraj okvira vrat.

prva liga 19 krog Gorica Bravo | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida Ekipi sta bili enakovredni, nobena ni hotela tvegati. Videti je bilo, da so si zmage bolj želeli Ljubljančani. V 17. minuti se je izkazal domači vratar Uroš Likar, ki je žogo po strelu z glavo Davida Flakusa Bosilja odbil v kot, po katerem se je priložnost ponudila še Mitji Križanu, a je streljal čez gol. Flakus Bosilj je bil pozneje še enkrat blizu golu, ko je sam pritekal pred vratarja, ga poskušal preigrati, kar pa mu ni uspelo. Ob koncu prvega polčasa so imeli lepi priložnosti tudi Goričani, a je bil vratar Gašper Lubej Fink na pravem mestu. V drugem polčasu zares nevarne priložnosti nismo videli.

Mura po vrnitvi 1. SNL še ni osvojila Stožic

Olimpija je prejšnji teden doma remizirala s Celjani. To je bila prva domača tekma v tej sezoni, na kateri ni zmagala. | Foto: Nik Moder/Sportida Olimpija je prejšnji teden doma remizirala s Celjani. To je bila prva domača tekma v tej sezoni, na kateri ni zmagala. Foto: Nik Moder/Sportida Derbi 19. kroga bo v Stožicah. Olimpija bo poskušala še tretjič v tej sezoni spraviti v slabo voljo Muro. Ko jo je premagala prvič, so se nogometaši vračali z maratonskega popotovanja iz Luksemburga in brez svežine vseeno premagali samozavestne Prekmurce (2:0). To je bila zmaga, ki je Albertu Rieri pomenila ogromno. Po njej je sledila rapsodija zeleno-belih, ki so premagovali ovire kot za stavo. Zlasti v primeru, če je med vratnicama stal Matevž Vidovšek, ki je v tej sezoni prejel le en zadetek. Po domačem remiju s Celjani (0:0) se Olimpija ne more več pohvaliti s stoodstotnim točkovnim izkupičkom v Stožicah, tokrat pa je trdno odločena, da vrnitev Španca na klop Olimpije (proti Celju zaradi kazni dveh rumenih kartonov ni smel voditi ekipe) proslavi z novo zmago, s katero bi prednost pred črno-belimi povišala na 17 točk.

Izbranci Damirja Čontale, pri katerih je jesenski del zaznamoval najboljši strelec tekmovanja Mirlind Daku, so pred zanimivim izzivom. Odkar so se vrnili v prvo ligo, v Stožicah še niso premagali Olimpije. Na devetih tekmah so štirikrat remizirali, petkrat pa ostali praznih rok. Je napočil čas za konec niza?

NK Olimpija : NK Celje
Sportal Olimpija niti v Stožicah ni našla recepta za Celjane

Najboljši strelci:

11 – Mirlind Daku (Mura),
8 – Andrej Kotnik (Koper), Svit Sešlar (Olimpija), Žan Vipotnik (Maribor)
7 – Ivan Durdov (Domžale), Martin Kramarič (Bravo), 
6 – Charles Chukwubuikem Ikwuemesi (Celje), Mustafa Nukić (NK Olimpija), 
5 – Roko Baturina (Maribor), Mihael Klepač (Mura), Mario Kvesić (Olimpija), Bede Osuji (Koper), Rui Pedro (Olimpija), Marko Tolić (Maribor), Anis Jašaragić (Koper)
4 – Bartol Barišić (Domžale), Žan Benedičić (Koper), Jan Repas (Maribor), Jakoslav Stanković (Tabor), Etien Velikonja (Gorica), Marko Božić (Maribor), Ivan Brnić (Maribor)

Ne spreglejte