Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Nedelja,
12. 8. 2012,
21.09

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 12. 8. 2012, 21.09

7 let, 12 mesecev

Še 1452 dni do OI

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ogenj je ugasnil, športniki odhajajo, Londončani se pripravljajo na paraolimpijske igre, hkrati pa se je začelo odštevanje do olimpijskih iger 2016.

Britanska prestolnica je v zadnjih tednih dihala z olimpijskimi igrami. V svojem tretjem poskusu vsekakor najbolj intenzivno, enotno in dovršeno doslej. Čestitke na račun gostoljubnosti in kakovostne organizacije se bodo kljub občasnim pripombam, brez katerih pač ne gre, verjetno še nekaj časa kopičile. Nemara tudi zato, ker so Londončani poslavljajoči se druščini ob koncu 16-dnevnega druženja na osrednjem štadionu pripravili všečno in predvsem zelo sproščeno zaključno slovesnost. V slogu nepisanega mota ''pokažimo svetu, kar imamo'' so športnike in športnice z udarnimi ritmi povabili k plesu. Jasno, po britanskih notah.

Ob hitrostnem nizanju železnega repertoarja zadnjega dejanja OI oziroma ''obveznega programa'', ki med drugim vključuje krajši sprehod delegacij, med katerimi je bila z dalmatinsko zastavonošo Franko Anić tudi slovenska, podelitev zadnjega kompleta kolajn – maratoncem, nagovore, predajo olimpijske zastave prihodnjim gostiteljem in ugašanje ognja, so organizatorji šov podredili svoji priljubljeni glasbi. Seznam nastopajočih je bil resnično zvezdniški, o čemer pričajo imena kot so Madness, Beady eye, Take that, George Michael, Jessie J, Elbow, Pet shop boys, the Who, preostanek legendarne zasedbe Queen, Spice girls in še bi lahko naštevali. Zaključno zabavo so ob tem popestrili s številnimi svetlobnimi efekti, plesnimi točkami, pirotehniko, konfeti in mogočnimi koreografijami ter tako postavili piko na i.

''Organizacijski odbor je ob državni podpori odlično opravil svoje delo. Prostovoljci so bili junaki, gledalci odlična podpora, športniki so pisali zgodovino, Britanci pa so se izkazali z gostoljubnostjo. To so bili lepe in zmagovite igre,'' je v svojem tradicionalnem nagovoru ob koncu iger, med katerimi je tudi uradno spustil zastor OI, povedal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge, prvi mož londonskega organizacijskega odbora Sebastian Coe pa je ob slovesu dejal: ''Hvala za zaupanje. Še tretjič v zgodovini. Mislim, da smo ga upravičili, za kar bi se rad zahvalil vsem, ki so pomagali in sodelovali. Od tistih, ki so gradili štadione, do odličnih prostovoljcev. Zahvala gre tudi našemu narodu. To so bile igre za vse in z vsemi. Duh teh iger bo navdahnil rodove.''

Druženje najboljših svetovnih športnikov pod petimi olimpijskimi krogi, ki je štiri odličja ali natančno sto manj od ZDA prineslo tudi slovenski reprezentanci, je torej končano. V Londonu bodo v kratkem gostili še paraolimpijske igre, olimpijska zatava pa je medtem že v brazilskih rokah. Igre že enaintridesete olimpijade bo namreč čez štiri leta gosti Rio de Jeneiro. Za pokušino so Brazilci, med katerimi je bil tudi legendarni nogometaš Pele, nekaj svojih ritmov posodili že londonski zaključni slovesnosti. Preostalo sledi leta 2016.

Ne spreglejte