Mirna skupščina OKS o težava s financiranjem

Na skupščini olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) glasovanja o zaupnici vodstvu OKS ni bilo, izvolili pa so svoje člane strokovnega sveta za šport slovenske vlade.

1 / 3

Foto: Vid Ponikvar

2 / 3

Foto: Vid Ponikvar

3 / 3

Foto: Vid Ponikvar

Odločili so se tudi, da bodo poslanskim skupinam poslali svoje amandmaje na spremembe in dopolnitve zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

V zadnjem obdobju so bili odnosi med OKS in direktoratom za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zelo vroči, zato se je že pred časom napovedovala tudi burna 50. skupščina, ki pa je bila povsem mirna, kar kažejo tudi izidi glasovanj o predlogih izvršnega odbora OKS. Slednji je še pred skupščino sklenil, da ne bo predlagal glasovanja o zaupnici vodstvu OKS; to bi se zgodilo le, če bi tako zahtevala potrebna večina udeležencev skupščine, kar pa se ni zgodilo.

Eden izmed kamnov spotike je bil zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki ga bodo obravnavali na pristojnem parlamentarnem odboru državnega zbora prihodnji teden. Zakon posega tudi v izbor in sestavo članov sveta Fundacije za šport, ki je lani športnim organizacijam razdelila 13 milijonov evrov, letos pa devet. OKS bo poslanskim skupinam državnega zbora predlagal amandmaje, po katerih bi člane sveta FŠO predlagal sam, po vladnem predlogu pa bi to počel strokovni svet vlade. OKS nasprotuje tudi nezdružljivosti funkcij, ker meni, da je pri nas 7500 športnih organizacij s 15.000 do 20.000 vodilnimi, ki ne bi mogli odločati o delitvi denarja v športu. Skupščina je vse predloge IO OKS potrdila soglasno.

Iz proračuna skoraj za tretjino manj sredstev

"OKS se srečuje s številnimi težavami, ki prihajajo od zunaj, predvsem v odnosu z državo. Šport je del civilne družbe in vključuje vse politične usmeritve."

''Športni dosežek je športni dosežek. Uspeh slovenskih športnikov na OI, ki bodo čez 38 dni v Londonu, bodo v ponos vsej državi. Letos mineva 100 let od prve slovenske olimpijske medalje, ki jo je s srebrom osvojil sabljač Rudolf Cvetko v dresu avstrijske ekipe. Korenine slovenskega športa so globoke in iz njih raste veličastno drevo. Spoštujmo olimpijske vrednote in z optimizmom glejmo v prihodnost," je uvodoma dejal Janez Kocijančič, predsednik OKS, ter se dotaknil vročih in polemičnih razprav z ministrstvom, pristojnim za šport.

Prejšnji teden, 14. junija, je Kocijančič na ministra Žigo Turka naslovil pismo, v katerem ga je med drugim opozoril, da zmanjšanje sofinanciranja OKS s strani javnih virov "izredno otežuje priprave na nastop na olimpijskih igrah". OKS je za letos dobil za 259.000 evrov manj iz državnega proračuna kot lani, kar predstavlja 31-odstotno znižanje, ob tem pa so panožne športne zveze dobile podobne zneske kot v minulem letu. Športna krovna organizacija je včeraj (v ponedeljek) dobila še 168.666 evrov za programe.

Za vrhunski šport dobrih štirideset odstotkov denarja

OKS je imel lani 4,3 milijona evrov prihodkov, na koncu pa mu je ostalo 217.228 evrov, kar bodo za programe porabili v letošnjem olimpijskem letu. Odbor za vrhunski šport je porabil 42 odstotkov denarja, marketing 18, šport za vse sedem, za boj proti dopingu je bilo namenjeno štiri odstotke, za ostalo, med drugim mednarodno dejavnost in strokovne službe, pa 29 odstotkov.

Za letos načrtujejo 4,4 milijona evrov prihodkov in 15.517 evrov presežka. Lani so iz lastne dejavnosti, marketinga, pridobili 2,4 milijona evrov, za letos načrtujejo 2,3 milijona, iz tujine pa naj bi dobili 935.275 evrov (lani 408.600). Ministrstvo je lani namenilo 844.241 evrov (letos naj bi 585.817), FŠO pa 901.664 (letos 656.900).

Skupščina je za člane strokovnega sveta na zaprti listi, 52 glasov je bilo za, 28 pa proti, predlagala Janeza Sodržnika (Športna zveza Ljubljane) in Branka Žnidariča (Športna zveza Ljutomer) kot predstavnika občinskih športnih zvez, Klemena Bedenika (Gimnastična zveza Slovenije) iz olimpijskih individualnih športov, Vlada Makuca (Smučarska zvez Slovenije) iz zimskih športov, Marto Bon (Rokometna zveza Slovenije) iz moštvenih športov, Meto Zagorc (Plesna zveza Slovenije) iz neolimpijskih športov in Blaža Perka (strokovne službe OKS). Lista je dobila 66 od 77 možnih glasov.

Branko Žnidarič bo vodil 18-člansko skupino, ki bo do decembra pripravila vsebinske in razvojne smernice slovenskega športa. OKS je sprejel okoljevarstveni in naravovarstveni kodeks. Največ razprave na skupščini je bilo v sporu med twirling in mažoretno zvezo Slovenije ter s tem povezanim članstvom v OKS.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno