SiolNET. Sportal Olimpizem
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jelenko do najboljšega olimpijskega rezultata

2

termometer

Na olimpijski tekmi nordijskih kombinatorcev so na veliki skakalnici in na 10 kilometrih teka nastopili tudi trije Slovenci; najboljši med njimi je bil Marjan Jelenko na 16. mestu.

Jelenku je po skoku kazalo še bolje, bil je 14., v teku pa je nato malce pokvaril uvrstitev. Gašper Berlot je bil 33., Mitja Oranič pa 39.

Zmagal je Norvežan Joergen Graabak, ki je v ciljnem sprintu za 0,6 sekunde ugnal rojaka Magnusa Moana, bron pa je osvojil Nemec Fabian Riessle.

"Lahko smo zadovoljni z Jelenkom in Berlotom, z njunim tekaškim delom, manj pa s skakalnim. Berlotu še ne uspe izpeljati pravih skokov, čeprav je danes naredil velik korak naprej. Jelenko je imel malo smole, ker je Japonec Taihei Kato padel tik pred njim. Smučina je bila zaradi dolgega premora zato nekoliko počasnejša. Tek pa je znova opravil odlično," je slovenski del nastopa strnil glavni slovenski trener Primož Triplat.

Jelenko je bil po skokih 14., in je tek začel minuto in 20 sekund za Nemcem Ericom Frenzlom, najboljšim po skokih. "V skokih se nisem najbolj izkazal, tudi sreče s pogoji nisem imel. Toda če bi naredil svoje na skakalnici, bi bil v prvi skupini tekačev, kjer so se naredile razlike. Glede na to, da je deževalo, je bila proga zelo hitra in trda. Tudi serviserji so odlično opravili delo," je dejal Jelenko.

Pogoji so bili povsem drugačni kot na uvodni tekmi nordijskih kombinatorcev na teh OI. "Danes mi je bilo lažje teči, kot na prvi tekmi, ko je bilo 14 stopinj Celzija, pa tudi proga je bila tedaj mehka. Danes je bilo drugače, nastop pa mi je dal tudi potrebno samozavest, da je mogoče še napredovati," je dejal Jelenko. Smolo je imel že na uvodni tekmi na srednji skakalnici, ko mu je med tekom na 10 km nekdo zapeljal čez palico, tako da mu je ta počila, in je moral 400 metrov teči le z eno palico.

"Na OI v skokih nisem veliko pokazal, čeprav sem na tej tekmi napravil enega najboljših skokov. Žal pa so po tem prvem delu tekmeci že tako daleč, da v teku ne morem dodati kaj posebnega. Vreme je bilo slabo, deževalo je in me je po startu teka kar zazeblo. V teku sem dobro nastopil. Za kaj več pa bom moral izboljšati skoke," je dejal Berlot, 34. po skokih, ki je v teku pridobil eno mesto. Oranič je bil po skokih 33., na koncu pa je zasedel 39. mesto med 44 uvrščenimi tekmovalci.

Andrej Jezeršek ostaja najboljši Slovenec v nordijski kombinaciji na OI, saj je na OI leta 2002 v Salt Lake Cityju na posamični tekmi dosegel 13., na sprintu pa 12. mesto. "Ni nam uspelo 'prehiteti' Jezerška. Na prvi tekmi smo imeli smolo s palico, tu pa na skakalnici. Jelenko pa je bil skakalno in tekaško poleg najboljših. Sedaj je pred nami še šest tekem skandinavske turneje, potem pa bomo videli, kako in kaj bo v naslednji sezoni," je na nekonkurenčne pogoje za delo namignil Triplat.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin